UFC

‘Tresla se brda, rodio se miš‘: Muhammad Mokaev porazio Manela Kapea u jako razočaravajućem meču

Muhammad Mokaev

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Priželjkivali smo vatromet u obračunu boraca muha kategorije, ali čini se kako su Kape i Mokaev potrošili doze agresivnosti već prije samog meča

Završen je uvodni dio UFC 304 eventa. Ukupno devet mečeva mogli ste pogledati u sklopu preliminarnog dijela priredbe, a uvjerljivo najveću pažnju privlačio je okršaj Muhammada Mokaeva i Manela Kapea.

Neporaženi Mokaev (13-0, 7-0 UFC) tražio je svoju sedmu pobjedu unutar UFC-a, a ujedno je i branio šesto mjesto u poretku izazivača. Manel Kape ušao je u ovaj meč kao osmi izazivač muha kategorije, a samopouzdanje je bilo na visokoj razini jer je nanizao četiri uzastopne pobjede.

Uzbuđenje uoči meča bilo je na jako visokoj razini, kako zbog kvalitete oba borca, tako i zbog tenzija koje su rasle tijekom ‘‘fight weeka‘‘. Timovi Mokaeva i Kapea čak su se i fizički sukobili nekoliko dana prije eventa, a napetost između Mokaeva i Kapea posebno se osjetila nekoliko sekundi prije samog početka meča.

Kavez je bio prepun osoba zaduženih za osiguranje koji su morali spriječiti eskalaciju i obračun prije nego sama borba započne. Gledajući takve prizore, očekivali smo pravi rat od prve sekunde, ali dobili smo nešto posve drugo.

Borba između Manela Kapea i Muhammada Mokaeva u potpunosti je razočarala MMA javnost. Oba borca pružila su pasivan, suzdržan, u navrate plašljiv pristup. Mokaev je ipak prezentirao nešto više aktivnosti tijekom tri runde i zasluženo je slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Manel Kape imao je dobre trenutke krajem prve runde, a Jon Anik i Daniel Cormier čak su vjerovali kako je Kape tom sekvencom ukrao rundu. Michael Bisping nije se složio i bio je u pravu, jer sva tri suca prvu rundu dodijelili su Mokaevu.

Početak druge runde donosi jedan od ključnih trenutaka borbe. Tijekom jedne od razmjena, Kape je nezgodno stao i dislocirao je (potencijalno slomio) nožni palac desne noge. Pokušavao je Kape namjestiti palac, mučio se s oslanjanjem na to stopalo i njegove kretnje nisu bile na uobičajenoj razini. Sredinom runde Mokaev je napokon došao i do rušenja, ali jako kratko je zadržao gornju poziciju.

Manel Kape pokušao se izvući, Mokaev je desnom rukom snažno zgrabio hlačice svog protivnika i uslijedio je glasan protest Manela Kapea. Sudac Mike Beltran nakon glasnog protesta Kapea odlučio je vratiti borce na noge, a uslijedilo je vrlo strogo i autoritativno upozorenje upućeno Mokaevu. Nakon prikazane usporene snimke, mnogi su se pitali zašto Beltran nije oduzeo bod Mokaevu.

Samo nekoliko trenutaka kasnije, uslijedio je i ubod u oko, a Manel Kape okrenuo je leđa i počeo se povlačiti. Beltranu je promaknuo ubod u oko, nije zaustavio borbu i Mokaev je nastavio s akcijom. Kape se morao vratiti u meč i shvatio je kako ne smije olako tražiti pauze.

Nedozvoljenih poteza u nastavku meča nije bilo, ali nije bilo ni previše akcije. Čekali smo da Mokaev i Kape prezentiraju svu tu agresivnost koja je isijavala iz njih po hodnicima hotela, na sučeljavanjima itd., ali uzalud smo čekali.

Kompletan meč protekao je u vrlo opreznom pristupu od strane oba borca. Kape je bio pod utjecajem ozljede nožnog palca, dok se Mokaev držao na sigurnoj distanci, povremeno je plasirao ‘‘kickove‘‘ i radio je točno onoliko koliko mu treba za uzeti rundu.

Engleski borac dagestanskih korijena u trećoj rundi je upisao dva uspješna rušenja, ali nije napravio gotovo nikakvu štetu iz gornje pozicije. Zapravo je Kape bio taj koji je profitirao iz situacije u parteru, višestruko pogađavši laktovima iz donje pozicije. Manel je treću rundu uzeo na dvije od tri sudačke kartice i bila je to jedina runda koja je otišla na njegovu stranu.

29-28, 29-28 i 30-27 službeni je ishod ovog meča u kojem je Mokaev ipak zasluženo slavio. Mnoge je zanimalo što će se dogoditi po samom završetku meča, hoće li Kape i Mokaev ‘‘zakopati ratnu sjekiru‘‘ ili će Mike Beltran morati ekspresno razdvojiti borce muha kategorije. Nije Beltran ipak imao takvog posla, jer nakon zvona za kraj meča, uslijedio je zagrljaj Mokaeva i Kapea.

Muhammad je u svom govoru nakon meča zatražio pljesak za Kapea i kompletno rivalstvo završilo je razočaravajućom i pasivnom borbom te prijateljskim zagrljajem. Fanovi se zasigurno osjećaju prevareno, kao i njihovi kolege borci.

‘‘Da, oni su zasluženo završili na prelimsima.‘‘, napisao je Terrance McKinney, a oglasio se i Michael Chandler.

‘‘Mokaev i Kape zaslužuju desetku za hrabrost i smicalice koje su pokazivali prije meča. Ali, kad je u pitanju ubilački instinkt tijekom borbe, ocjena je 2,5. Ovi tipovi, čovječe...bore se na bodove nakon što su ponašalli kao ‘čvrsti‘ dečki.‘‘, napisao je Michael putem Twittera.

Šteta što nismo gledali meč kakav smo očekivali, ali Muhammad Mokaev ponovno je uspješno odradio posao. Sedam pobjeda u sedam nastupa unutar UFC-a i jako važna pobjeda po isteku ugovora. Mokaev će sigurno dobiti novi ugovor s najvećom svjetskom MMA organizacijom, a neće biti iznenađenje ako dobije i ‘‘title shot‘‘ u situaciji gdje muha kategorija treba svježe krvi pri samom vrhu.

Dodamo li 23 amaterske pobjede zaredom, Mokaev je slavio u svih 36 MMA nastupa koje je odradio. 13 pobjeda upisao je kao profesionalac i još uvijek čekamo borca koji će stati na kraj njegovoj neporaženosti.

Glasni Irac ponovno poražen, Sam Patterson i Mick Parkin oduševili

Kad je u pitanju ostatak ‘‘prelimsa‘‘, ukratko ćemo izdvojiti nekoliko nastupa. Nathaniel Wood i Daniel Pineda zatvorili su preliminarni dio priredbe vrlo uzbudljivom i aktivnom borbom. Gledali smo lijepe razmjene u parteru, ‘‘scrambleove‘‘, ‘‘sweepove‘‘, ali i podosta akcije u stojci, posebno tijekom druge runde. Wood je u drugoj rundi nekoliko puta imao Pinedu na rubu nokauta, vidno uzdrmanog, ali iskusni Daniel po tko zna koji put u karijeri prezentirao je visoku dozu srčanosti.

Pinedi je ovo bio 47. profesionalni nastup (28-16, 3 NC) i drugi uzastopni poraz. Sredinom prošle godine porazio ga je i Alex Caceres. Nathaniel Wood (20-6-0) s druge strane vratio se pobjedama nakon što je prošle godine tijesno izgubio meč protiv Muhammada Naimova. Wood u posljednjih pet nastupa ima četiri pobjede i sigurno je jedan od zanimljivijih potencijala perolake kategorije.

Pobjede prekidom upisali su engleski teškaš Mick Parkin, zatim engleski velteraš Sam Patterson i litavski poluteškaš Modestas Bukauskas. Parkin, timski kolega Toma Aspinalla, u prvoj rundi nokautirao je Poljaka Lukasza Brzeskog, nakon što je lijepo povezao prednji i stražnji direkt. Parkinu je to četvrta pobjeda u četvrtom nastupu unutar UFC-a i vrijeme je za nešto ozbiljnije izazove od Lukasza Brzeskog, Mohammeda Usmana itd. Njegov ‘‘score‘‘ trenutno iznosi 10-0.

Obratite pažnju na Sama Pattersona (12-2-1, 2-1 UFC). 191 centimetar visoki velteraš iz Engleske imao je loš UFC debi u trećem mjesecu prošle godine. Yanal Ashmouz nokautirao ga je nakon samo 75 sekundi borbe, ali Patterson se sjajno vratio nakon tog poraza. Početkom godine porazio je Yohana Lainessea nakon samo dvije minute i tri sekunde borbe, a 47 sekundi dulje trajao je njegov današnji meč protiv Kiefera Crosbieja. ‘‘Arm triangle‘‘ gušenjem u prvoj rundi Patterson je došao do druge pobjede zaredom.

Istom tehnikom Modestas Bukauskas je svladao Marcina Prachnija u okršaju poluteškaša. Litavac je uzeo prve dvije runde, a prekid je nastupio u trećoj rundi, na oduševljenje publike u Manchesteru. Iako nije domaći borac, Bukauskas je u dva navrata osvajao pojas unutar Cage Warriors organizacije i engleska publika dobro ga poznaje.

Vrlo glasni, ponekad i arogantni Irac Caolan Loughran upisao je drugi poraz u svom trećem UFC nastupu. Loughran je prošle godine došao u UFC kao velika nada irskog MMA-a, ali čini se da on ipak nije ‘‘taj‘‘, nema ‘‘ono nešto‘‘. Loughrana je danas svladao Jake Hadley jednoglasnom odlukom sudaca.

Kompletne rezultate UFC 304 ‘‘prelimsa‘‘ pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC 304 - preliminarni dio priredbe:

Nathaniel Wood def. Daniel Pineda via jednoglasnom odlukom sudaca (29-27 x2, 29-28)

Bruna Brasil def. Molly McCann via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28)

Jake Hadley def. Caolan Loughran via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28)

Muhammad Mokaev def. Manel Kape via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x2, 30-27)

Oban Elliott def. Preston Parsons via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 30-27 x2)

Modestas Bukauskas def. Marcin Prachnio via submission (arm triangle) - R3, 3:12

Sam Patterson def. Kiefer Crosbie via sub (arm triangle) - R1, 2:50

Mick Parkin def. Lukasz Brzeski via KO - R1, 3:23

Shauna Bannon def. Alice Ardelean via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 30-27, 28-29)

Linker
10. rujan 2024 05:40