UFC

Islam Makhachev o ceremoniji otvaranja OI: ‘Odvratno! Planirao sam posjetiti Igre u Parizu, ali sada ne želim biti tamo‘

Islam Makhachev

 Instagram (islam Makhachev)
Prvak UFC-ove lake kategorije pridružio se većini koja je zgrožena načinom na koji su Francuzi otvorili najveći sportski događaj na svijetu

Gotovo kompletna sportska javnost, ali ne samo sportska, nego javnost općenito, ostala je zgrožena onim što smo gledali tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu. Ono što se inače naziva ‘‘svečanim‘‘, ničime nije odavalo dojam ‘‘svečanosti‘‘, nego nakarade i parodije.

Javnosti je posebno zasmetalo ismijavanje Posljednje večere, a organizatori su se naknadno ispričali i na taj način priznali veliku pogrešku kojom su bacili veliku mrlju na Olimpijske igre. Među kritičarima ceremonije otvaranja našla su se i brojna domaća lica iz svijeta borilačkih sportova (Miran Fabjan, Marko Martinjak, Goran Babić ‘Hambi‘, Dražen Forgač...), ali kritike su pristigle i od strane trenutno najboljeg MMA borca na svijetu.

Islam Makhachev trenutno okupira prvo mjesto na UFC-ovoj ‘‘P4P‘‘ ljestvici i to ga neslužbeno čini najboljim borcem na svijetu. UFC-ov prvak lake kategorije pobornik je tradicionalnih vrijednosti, religiozan je i ostao je zgrožen onime što su priredili Francuzi.

‘‘Igre u Parizu su sramota i tamna mrlja na olimpijskom pokretu. Trebali bismo vratiti Igre u Rusiju kako bismo sve popravili.‘‘, napisao je Makhachev prije nekoliko dana na Twitteru.

Nedugo poslije, Islam je dobio priliku pojasniti svoju izjavu u razgovoru za Sport 24, a Dagestanac je otkrio kako je promijenio svoju odluku o planiranom dolasku na Igre u Parizu.

‘‘Da vam budem iskren, pogledao sam ponešto sažetaka ceremonije otvaranja i to je bilo odvratno. Iskazali su nepoštovanjem svim religijama i ljudskim vrijednostima. Čak sam planirao posjetiti Igre, ali nakon onoga što sam vidio, ne želim biti tamo.‘‘, rekao je Islam, a zatim je pojasnio zašto bi OI trebalo vratiti u Rusiju.

‘‘Prije svega, Rusija zna kako se to odrađuje na pravi način. Njegujemo ljudske vrijednosti, poštujemo sve sportaše i sportove. Ono što smo vidjeli na ceremoniji u Parizu nema nikakve veze sa sportom.‘‘, dodao je Makhachev.

Prava je šteta što su Olimpijske igre otvorene na takav način i Makhachev je u pravu kada navodi da je bačena mrlja na najveći sportski događaj na svijetu. Pohvalno je ipak vidjeti kako istupaju poznata sportska lica, a Makhachev je otišao korak dalje i spreman je sabotirati Igre. Istina da ne nastupa u Parizu, ali odbijanje dolaska kao gledatelj i podrška također je poruka koja nosi veliku težinu.

Linker
11. rujan 2024 23:14