UFC

Islam Makhachev želi dva pojasa! ‘Sjedit ću u prvom redu, možda me netko od njih prozove‘

Islam Makhachev

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Sjajni dagestanski borac i prvak UFC-ove lake kategorije želi postati prvakom dvaju težinskih kategorija

Godinu dana nakon osvajanja UFC-ove titule u lakoj kategoriji, Islam Makhachev na istom mjestu tražit će drugu obranu pojasa. Charles Oliveira prvotno je trebao biti Islamov protivnik, ali borac protiv kojeg je Islam osvojio pojas prije godinu dana, nastup je otkazao zbog ozljede.

Uskočio je Alexander Volkanovski, prvak perolake kategorije i borac kojeg je Makhachev porazio u drugom mjesecu ove godine. Bila je to prva obrana titule za Makhacheva, ali kao što njegov najbolji prijatelj (Khabib Nurmagomedov) nerijetko ističe: Obrana titule ne može nadmašiti osjećaj prvog osvajanja titule.

I uistinu, osvajanje titule bilo je nešto posebno za Islama Makhacheva. Dagestanac je kompletirao plan svog dugogodišnjeg mentora i trenera, sada pokojnog Abdulmanapa Nurmagomedov. Khabibov otac davno je najavio kako će Khabib Nurmagomedov jedno vrijeme vladati lakom kategorijom, a nakon njegovog povlačenja, Islam Makhachev preuzeti će tron. Makhachev je prošle godine preuzeo tron, a ispunjenje Abdulmanapove želje neizmjerno mu je značilo.

‘‘To je bila najveća stvar za mene. Ja sam počeo trenirati još kao 10-godišnjak. Cijeli život sam trenirao, a u tom trenutku kad sam osvojio pojas, shvatio sam da sam sve odradio kako treba. Sve što mi je Abdulmanap govorio, to se i dogodilo.‘‘, rekao je Islam u zanimljivom intervjuu za TNT Sports.

Nekoliko mjeseci kasnije, Makhachev je prošao kroz pravi rat s Alexanderom Volkanovskim. Bio je to meč na punih pet rundi, a Makhachev je prvi put u karijeri odradio takav meč. Vidjelo se da Islamu fali iskustva u takvim mečevima, a krajem borbe kondicijski je vidno opao. Dagestanac tvrdi da se nešto takvo neće ponoviti, odnosno, Makhachev je puno toga naučio iz tog meča.

‘‘Nakon prve borbe, mislim da sam puno napredovao. On (Volkanovski) je također napredovao, pogledajte kako je porazio Yaira (Rodrigueza). Isto vrijedi i za mene, jako sam napredovao. Sada sve runde na treninzima odrađujemo punim gasom. Provjeravam svoju kondiciju i kako se nosim s pet rundi. Mislim da sam stekao veliko iskustvo u toj prvoj borbi.‘‘, pojasnio je Islam, a dodao je kako mu je skraćeno vrijeme za povratak kilaže također napravilo probleme na eventu u Australiji.

Makhachev je jedan od krupnijih i fizički impozantnijih boraca lake kategorije. Nije mu lako skidati kilažu, ali ne planira odustati od te kategorije. Međutim, Makhachev se planira okušati i u višoj kategoriji, takozvanom velteru. Islam je otkrio kako će s velikim zanimanjem popratiti meč između Colbyja Covingtona i Leona Edwardsa na UFC 296 eventu.

‘‘Razmišljam o velteru. Već sam dao šansu tipu iz druge kategorije i sada ja trebam takvu šansu. Ako mi UFC pruži takvu priliku, iskoristit ću ju. Trebam taj drugi pojas. Doći ću gledati njihov meč (Edwards vs. Covington). Sjedit ću u prvom redu i možda me netko od njih prozove.‘‘, otkrio je Islam.

Dakle, Makhacheva možemo očekivati u prvom redu na UFC 296 priredbi koja je zakazana za 16. prosinca (12. mjesec). Velika je gužva pri vrhu velter kategorije, ali Makhachev se nada kako će ga netko prozvati, a to bi ga gurnulo kao jednog od glavnih favorita za napad na titulu u velteru. Dolazak na event svakako bi mu mogao pomoći u tome, ali tek ćemo saznati žele li UFC-ovi čelnici već sada gurnuti Makhacheva u borbu za još jedan pojas. Na kraju krajeva, pojas u lakoj kategoriji tek je jedanput obranio.

Linker
30. travanj 2024 17:37