UFC

Je li sudačka odluka uistinu jedini način kako Adesanya može savladati Romera?

Israel Adesanya i Yoel Romero
 screenshot/Youtube
Subotnja borba Israela Adesanye i Yoela Romera intrigantna je iz više različitih razloga. Jedan od njih je način na koji ista može završiti. Mnogi smatraju kako Adesanya, iako je u startu favorit, može pobijediti jedino sudačkom odlukom, dok su kod eventualne Romerove pobjede moguće sve tri metode, uključujući nokaut i prisiljavanje na predaju. No, je li to uistinu tako?

18-0 dosadašnji je omjer pobjeda i poraza u profesionalnoj karijeri Israela Adesanye. 14 od tih 18 pobjeda ostvario je nokautom ili tehničkim nokautom. Budući da dolazi iz kickboxinga, gdje mu je neslužbeni "skor" bio 75 pobjeda i pet poraza, to ne treba čuditi. Adesanya je osim toga izuzetno kreativan udarač, sposoban izvesti veliki broj različitih udaraca koje protivnik neće predosjetiti i na vrijeme se na njih pripremiti. No, i dalje veliki broj fanova i analitičara smatra kako je sudačka odluka jedini način na koji on može savladati Yoela Romera. I većina zagovarača te teorije smatra kako će se upravo to dogoditi budući da ga vide kao favorita.

Naravno, isti su motivirani ratovima kroz koje je Yoel Romero prošao u dosadašnjoj UFC karijeri. Posebno se tu misli na one posljednje. Dva 25-minutna rata protiv Roberta Whittakera te posebno onaj posljednji 15-minutni protiv Paula Coste dokaz su kako je 43-godišnji Kubanac sposoban primiti itekako puno štete bez da ga ona eliminira iz borbe na bilo kakav način. Prema službenoj statistici posljednje četiri borbe, gdje je i pobjeda nad Lukeom Rockholdom, Romero je tijekom njih primio 348 značajnih udaraca, od toga u posljednje dvije njih 236. Niti jednom se, osim u situaciji kad je protiv Coste ozbiljnije "zaplesao" i kratko završio na stražnjici, njegove noge nisu zaljuljale. Iako je to upozorenje, mnogima je sve navedeno dovoljno da bi smatrali kako da neće uspjeti oboriti niti Adesanya koji, unatoč gore spomenutim brojkama, glasi za borca koji udara slabije od navedenih. S takvim pretpostavkama se Adesanya već pokušao obračunati nakon pobjede protiv Roberta Whittakera, no i dalje mnogi smatraju kako je on više "volume puncher" nego nokauter. Ti će se voditi njegovim borbama protiv Marvina Vettorija, Brada Tavaresa, Andersona Silve i Kelvina Gasteluma, tijekom kojih je Adesanya prema službenoj statistici pogodio 360 značajnih udaraca bez da je ijednog od te četvorice uspio nokautirati. U njegovom UFC rezimeu nalaze se još pobjede prekidom protiv Roba Wilkinsona, Dereka Brunsona te ona koja mu je donijela titulu, protiv Whittakera.

S druge strane, analitičari smatraju kako Yoel Romero ima šanse do pobjede doći putem sve tri metode. Ona koja se tiče 25-minutne borbe i sudačke odluke prema istima, ali i prema autoru ovog teksta, moguća je jedino ako Yoel odluči u opticaj staviti svoje hrvanje. Iako je riječ o bivšem svjetskom prvaku i srebrnom olimpijcu, Yoel je do sada više volio ući u otvorenu "šoru", kao što je bilo protiv Paula Costa, u po mnogima najboljoj borbi 2019. godine. Vratimo se još malo na statistiku, koja nam govori da je Romero ipak znao u nekim trenucima posegnuti prema svojoj osnovnoj vještini. Whittakera je tako u prvoj borbi rušio četiri, a u drugoj tri puta, no nije mu to bilo dovoljno za pobjedu. Najviše rušenja upisao je 2014. godine u borbi protiv Brada Tavaresa, bacivši ga na pod sedam puta. Zapravo, jedina borba u kojoj Romero nije upisao niti jedno rušenje ona je protiv Lukea Rockholda, borca koji je inače glasio kao najteži za srušiti na cijelom UFC rosteru. Adesanya je, to svakako također vrijedi spomenuti, do sada u UFC-ovom Octagonu srušen sedam puta, no pet puta od toga u prve dvije UFC borbe.

Da bi Romero došao do pobjede prisiljavanjem na predaju/submissionom, također je potrebno koristiti hrvanje. Unatoč tome što na taj način nije slavio još nikad u karijeri, mnogi vjeruju da ima vještine sposobne za tako nešto, posebno jer je "parter" Israela Adesanye i dalje nepoznanica. Ako ga usporedimo s njegovim kolegama iz City Kickboxing Teama, nitko nije poznat po nekoj kvalitetnijoj BJJ bazi ili kao parteraš pa teško da takvim možemo smatrati i njega. Neupitno da i taj segment borbe detaljno trenira, no pitanje je do koje razine ga je doveo i koliko zapravo uživa u njemu kao u prezentaciji svojih stand up vještina. Romero ljude nije gušio u svojoj MMA karijeri, no u onoj hrvačkoj itekako je. Ako vam ta zvijer dođe do leđa, pazite na svoj vrat. No, nije sigurno da ćete uspjeti obraniti se. Treća metoda je naravno nokaut po kojem je Romero poznat. Udarci šakama su mu nevjerojatno snažni, laktove vrhunski koristi, a tu je i njegovo poznato leteće koljeno kojim se zapravo predstavio u UFC-u, a jako dobro ga je upoznao i Chris Weidman. Kod tako eksplozivnog borca svaki trenutak nepažnje može biti ključan. Prisjetimo se samo njegovih prvih UFC borbi, koliko ih je samo okrenuo na račun jednog udarca.

Ovo sve navedeno zapravo je samo uvod u odgovor na pitanje koje se nalazi u naslovu. I odgovor glasi: "Naravno da ne!" Sad ga još samo treba obrazložiti na što jasniji način i uz što više pravilno upotrijebljenih argumenata.

Prvi razlog je taj što Romero nije borac koji nije iskusio nokaut poraz. Dogodilo se to u Strikeforce promociji, u rujnu 2011. godine, a bolji od njega bio je Rafael "Feijao" Cavalcante. Brazilac se u tom borbi nalazio u teškoj situaciji, iz koje se izvukao, a onda je pogodio Romera sjajnim potezom. Zapravo, promašio je kružni udarac nogom, no na njega je odmah povezao "spinning backfist" udarac kojim je Kubanca pogodio u čelo. Ovaj je završio na podu, uspio se ustati nakon toga, no bio je previše uzdrman da ne bi primio još koji opak udarac. Borba je završena serijom udaraca koji su Romera nokautirali. Istina, sve je krenulo neočekivanim udarcem, a znamo da takvi zapravo u trenutku prave najviše štete. No, to je dokaz da Yoel ipak nije svojevrsna stijena tj. da je i on samo čovjek.

Osim toga, teško je nabrojati sve borce koji su godinama kroz karijeru bili poznati po čvrstim "bradama", da bi onda odjednom pali. Što je najgore, takvima kad brade otkaže jednom, najčešće se isto nastavi i u idućim borbama. Johny Hendricks, Matt Brown, Brian Ebersole, Roy Nelson, Josh Burkman pa i Dan Henderson. Sve su to bili borci koji su primali nevjerojatan broj udaraca dok ih netko nije "otvorio". I nikad nitko ne može znati kad će doći borba u kojoj ti brada više neće biti najveći saveznik. Osim toga, Yoel Romero ima 43 godine. U MMA je ušao dosta kasno pa se to toliko ne primijeti, no ljudsko tijelo u većini slučajeva jednako stari i troši se. Posebno ako primate udaraca koliko je primao Romero.

Israel Adesanya je vrhunski udarač, mnogi bi rekli trenutno i najbolji u UFC-u. Možda nije toliko dobar nokauter, no u dosadašnjih sedam UFC borbi upisao je 13 "nokdauna". Sama ta činjenica dovoljna mu je da bi svoj trening posvetio tome da te prilike ubuduće bolje iskoristi, odnosno da na situaciju gdje protivnika pošalje na pod poveže kombinaciju kojom bi borbu završio. Ima prednost u dužini ekstremiteta, tehnici, a vjerojatno i brzini. Ako ostavi borbu na nogama, odnosno ako uspije obraniti rušenja koja bi Romero u ovoj borbi trebao uvesti u svoju taktiku, Adesanya ima 25 minuta za nokautirati ga.

Ima li Adesanya šanse za pobijediti prisiljavanjem na predaju? E to je već jedna viša matematika za koju jednostavno nemamo dovoljno podataka i svakako najmanje očekivan i najmanje moguć ishod ove borbe. No, ovo je sport u kojem su se više nego u bilo kojem drugom događale najmanje očekivane situacije. Pa zašto ne i ovog puta?

Mario Katušić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
13. svibanj 2024 15:14