UFC

Jedan od najboljih kruzeraša ovog stoljeća najavio svoju mirovinu: Latvijca Briedisa ćemo pamtiti po mečevima protiv Uskya

Mairis Briedis

 WBSS
Latvijac je jedno od većih sportskih imena na Baltiku

Mairis Briedis, bivši svjetski prvak u kruzer kategoriji, objavio je povlačenje iz boksa u 39. godini života, zaključivši karijeru s impresivnim omjerom od 28 pobjeda i 3 poraza, uz 20 nokauta.

Svoju posljednju borbu odradio je u svibnju ove godine na priredbi gdje su se u glavnoj borbi večeri susreli Tyson Fury i Oleksandr Usyk. U tom meču, Briedis je u revanšu za naslov IBF-a ponovno izgubio od Australca Jaia Opetaije.

Latvijski boksač tijekom svoje sjajne karijere osvojio je i WBC te WBO titule, a mnogi ga smatraju borcem koji je pružio najveći otpor velikom Oleksandru Usyku, izgubivši od njega 2018. godine većinskom odlukom sudaca u finalu World Boxing Super Series turnira u kruzer kategoriji.

„Dragi prijatelji, obožavatelji i voljeni", započeo je Briedis na društvenim mrežama, „Prije 25 godina krenuo sam u nepoznato, prvi put navukavši boksačke rukavice, ne sluteći da će me to dovesti do karijere profesionalnog sportaša. S vremenom, boks je postao moja strast, karijera i veliki dio mog života."

"Danas želim podijeliti odluku koja mi nije bila laka. Prvo, zbog puta koji sam prošao tijekom svih ovih godina ispunjenih nezaboravnim trenucima i radošću pobjeda. Taj put me oblikovao u osobu kakva sam danas i omogućio mi je da postižem nove ciljeve i uspjehe, što me uvijek poticalo da težim ka još višim postignućima."

"Želim vam zahvaliti za ovih 25 godina i službeno objaviti kraj svoje profesionalne boksačke karijere."

"Svaka borba, posebno one koje su se održavale u Latviji, bila je posebna za mene. Uvijek sam osjećao nevjerojatnu podršku svojih sunarodnjaka, i upravo me ta podrška nadahnjivala da postižem više i veće ciljeve. Ova podrška i energija koju sam osjećao od vas učinili su moju boksačku karijeru nezaboravnom. Boks nije bio samo karijera - bio je to život ispunjen strašću, emocijama i snovima. Ali, vrijeme je da se oprostim od ringa i otvorim novo poglavlje u svom životu.“

Briedis je u profesionalne vode ušao 2009. godine, boreći se uglavnom u kruzer kategoriji, s povremenim iskoracima iznad granice od 90.72 kg, uključujući nokaut teškaša Mahmouda Charra 2015. godine. U 2017. godini, osvojio je svoj prvi svjetski naslov, porazivši Marca Hucka za upražnjeni WBC pojas. Godine 2018. suočio se s Usykom, ali je izgubio tijesnom odlukom sudaca - dva su ga suca ocijenila sa 115-113, dok je treći imao neriješeno sa 114-114.

Briedis je ponovno postao prvak 2019. godine, iako u kontroverznim okolnostima, kada je porazio Krzysztofa Glowackog u borbi obilježenoj prekršajima. Ipak, WBO ga je lišio titule zbog neodržavanja revanša s Glowackim. Unatoč tome, 2020. godine osvojio je IBF pojas pobijedivši Yuniela Dorticosa, obranivši ga 2021. godine brzom pobjedom nad Arturom Mannom, prije nego što je izgubio od Opetaije 2022. godine.

Nakon tog poraza, uslijedila je duga pauza. Briedis se trebao vratiti u ring 2023. godine, ali je zbog ozljede odgodio povratak. Nakon više od 22 mjeseca pauze, vratio se u svibnju ove godine, no ponovno je izgubio od Opetaije, čime je okončao svoju bogatu karijeru.

Linker
12. rujan 2024 18:50