K1 i Boks

Usyk nikad neće zaboraviti jedan pakleni aperkat: ‘Takvu bol mogu objasniti samo na jedan način‘

Oleksandr Usyk

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Boks je brutalan sport, a oni najbolji imaju fokus i sposobnost da zanemare bol onda kad je potrebno

Oleksandr Usyk je u posljednjih šest godina pobijedio pet Britanaca, a najistaknutiji među njima su Anthony Joshua i Tyson Fury.

Nakon što je nokautirao Tonyja Bellewa u svojoj posljednjoj borbi u kruzer kategoriji, Ukrajinac je prešao u tešku kategoriju s ciljem da postane apsolutni prvak i u najtežoj diviziji. Pobijedio je Dereka Chisoru, a zatim je uzeo ujedinjene titule od Joshue jednoglasnom odlukom sudaca i zadržao ih u revanšu s podijeljenom odlukom sudaca.

Zaustavljanje Daniela Duboisa bila je njegova druga obrana nakon čega je postigao još jednu pobjedu podijeljenom odlukom protiv Furyja u njihovoj dugoočekivanoj borbi za apsolutni naslov.

Govoreći na konferenciji za novinare u svojoj domovini nakon borbe s Joshuom, Usyk je rekao da ga je jedan od Joshuinih udaraca ‘‘poslao Elonu Musku‘‘ (poslao u svemir) na trenutak prije nego što je ponovno usredotočio svoju borbenu koncentraciju.

"Bilo je tu poprilično senzacionalnih udaraca. Možete to vidjeti i na mom licu.‘‘, rekao je Usyk o Joshui. ‘‘Došlo je do posjekotine kad smo se udarili glavama. Zatim je lagani udarac njegovim direktom slomio moju obrvu zbog čega mi se desno oko natopilo krvlju.‘‘

"Neću skrivati da su postojali vrlo osjetljivi udarci u bradu, u trbuh, koji su me na trenutak poslali Elonu Musku, ali brzo sam se vratio. U borbi su adrenalin i emocije toliko veliki da to osjetite tek nakon borbe – bol, vrtoglavicu i sve ostalo. U ringu ste vrlo usredotočeni na svoje akcije."

Joshua se obično smatra snažnijim udaračem kada se uspoređuje s Furyjem, ali u razgovoru za podcast 3 Knockdown Rule Usyk je naglasio Furyjevu snagu – posebno jedan aperkat.

"Primio sam aperkat, znate, to je bilo vrlo bolno.‘‘, rekao je Usyk o Furyju. ‘‘Snažna bol. Osjetio sam ju možda 10 sekundi, rekao sam si ‘hej, Bože, hvala ti, pomozi mi.‘ Rekao sam sebi ‘hej Alex, nastavi se kretati, kreći se. Ako staneš, ubit će te.‘ "

U istom podcastu, Usykov menadžer, Egis Klimas, tada je dodao što mu je Usyk rekao o tom aperkatu nakon borbe.

"Bila je to tako velika bol da ju mogu objasniti samo na jedan način - osjećao sam kao da su mi zubi ispali."

Ono što je Ukrajinac osjetio bio je stari dentalni implantat koji je bio pogođen, a ne slomljena čeljust kako je Fury tvrdio. Kasnije ove godine, 21. prosinca, gledat ćemo njihov revanšu Rijadu, u Saudijskoj Arabiji.

Linker
22. kolovoz 2024 17:51