UFC

Jednostavno je najbolji: Kamaru Usman ponovno je savladao Colbyja Covingtona

Kamaru Usman vs. Colby Covington

 Mike Stobe/Getty images/Profimedia
Nigerijac je u revanšu protiv Covingtona potvrdio kako je ipak bolji borac

Boljeg velteraša od Kamarua Usmana trenutno jednostavno nema. Nigerijac je peti put obranio svoj naslov prvaka, a Colby Covington mora se pomiriti kako je Kamaru jednostavno bolji borac. Prvak ovaj put nije uspio završiti izazivača te je slavio jednoglasnom sudačkom odlukom (48-47, 48-47, 49-46). Colbyju treba odati počast za srčanost, no jednostavno mu nešto nedostaje da uspije premostiti ovu prepreku.

Borci su nešto opreznije otvorili meč ovaj puta. Covington je probao rušiti Usmana jako brzo, no Kamaru je uspješno obranio taj pokušaj. Usman je bio borac koji je kontrolirao sredinu kaveza i nešto više inicirao akciju. Nakon nešto više od tri minute, Usman ruši Covingtona, no Colby se ekspresno izvukao i vratio borbu u stojku. Nešto rezerviranija runda od strane oba borca, barem u odnosu na prvu borbu kojom su nas donekle razmazili. Ipak, Usman je bolje otvorio revanš.

Druga runda nastavlja se u sličnom tonu. Dojam je kako su borci u ovaj meč ušli s osjetno drukčijim pristupom u odnosu na prvi međusobni obračun. Covington se tokom prve polovice meča nije borio sa svojim tipičnim presingom i nametanjem ritma, dok Usman pristaje na nešto sporiji tempo i razmjene s distance. Kamaru je puno radio prednjim direktom, no konkretnije akcije i štete nije bilo nakon više od osam minuta borbe. Covington je zatim pritisnuo Usmana uz kavez, no nije ga uspio dugo zadržati u toj poziciji. Usman je i ovu rundu bio borac koji se više kretao prema naprijed te je kontrolirao sredinu kaveza. Tridesetak sekundi prije kraja Covington je bio u velikim problemima. Usman ga je dvaput uzdrmao u kratkom razmaku, no ''Chaos'' je pokušao hrvati te je preživio do kraja runde, iako nije uspio srušiti Usmana. Nigerijac je oba puta ljevicom sjajno pogodio. Prvi udarac sjeo je ravno u bradu izazivača, no drugim ga je poslao na pod. Covington je nakon prve dvije runde djelovao previše rezervirano i pomalo bezidejno za ozbiljnije ugroziti prvaka. To ga je u konačnici možda i koštalo same pobjede.

Pokušao je Covington biti nešto aktivniji tokom treće runde, a polovicom treće dionice imao je i još jedan neuspješan pokušaj rušenja. Usman s druge strane jako je dobro i smireno odrađivao svoj posao te je nakon polovice meča djelovao kao osjetno bolji borac koji rutinski ide ka novoj obrani titule. Usmanov boks djeluje tehnički profinjenije, no Covington je napokon podigao tempo i počeo je konkretnije raditi. Pokušao je ''Chaos'' krajem runde još jednom doći do rušenja, no Usman uistinu sjajno brani sve takve pokušaje. Ipak, definitivno puno bolje izdanje Colbyja u odnosu na prve dvije runde.

Sve je konkretniji bio Colby kako je meč odmicao i njegovi napadi postajali su sve agresivniji. Međutim, Usman nije paničario i nastavljao je učestalo bacati prednji direkt. Covington je sve više forsirao otvorene razmjene te je poprilično dobro prolazio u takvima. Ipak, nakon svake takve razmjene, Covington nakratko uspori, a Usman konstantno radi svojim boksačkim tehnikama i kretnjama prema naprijed. Četvrta runda poput treće, poprilično je izjednačena i dobra je stvar što je Covington nakon lošeg otvaranja pokazao kako ipak može ravnopravno parirati prvaku. Krajem runde dobro je Colby pogodio prvaka kojemu su noge donekle i zaklecale.

Nije isključeno da je Colby ostavio bolji dojam na suce u trećoj i četvrtoj rundi, tako da je peta runda bila izuzetno važna za oba borca. Usman početkom runde djeluje odlučno nakon što je blago uzdrman krajem četvrte runde, no Colby Covington upušta se u otvorene razmjene i ne ostaje mu dužan. Oba borca pogodili su nekoliko jako dobrih udaraca početkom zadnje runde. Colby je ponovno pokušao rušiti Usmana, no prvak sjajno radi ''sprawl'' i ponovno je obranio pokušaj izazivača. Ponovno smo gledali izuzetno izjednačenu rundu. Krajem pete runde, došlo je do Usmanova uboda u oko Covingtona. Colby je uzeo pauzu nešto dulju od minute, no Usman je prošao s upozorenjem, bez oduzimanja bodova. Borci su se na kraju meča korektno pružili ruke i razmijenili nekoliko riječi prije nego li ih je sudac razdvojio kako bi pričekali službeno proglašenje pobjednika.

Kamaru Usman na kraju zasluženo odnosi pobjedu i potvrđuje kako mu trenutno nema ravnog u ovoj kategoriji. Covington može žalit zbog pristupa u prve dvije runde. Iznenađujuće pasivan i rezerviran bio je ''Chaos'' u tom periodu, a čim je podigao tempo i pružio svoje uobičajeno izdanje, stvorio je određene probleme prvaku. Puno više pokušaja rušenja i hrvanja gledali smo u odnosu na njihov prvi meč. Covington je imao čak devet pokušaja rušenja, no svi su bili neuspješni, dok je Usman s jednim rušenjem iz jednog pokušaja bio stopostotan u tom segmentu.

Usman je krajem meča izjavio kako je nemoguće sakriti uzajamno poštovanje prema tako čvrstom borcu s kojim je dijelio kavez, a Colby Covington ovaj put nije ekspresno pobjegao u svlačionicu, nego je čestitao boljem borcu te je dodao kako ovo nije njegov kraj.

Rezultate kompletne priredbe možete pročitati pri dnu teksta, a detaljniji izvještaj preostalih mečeva pročitajte OVDJE.

UFC 268 - rezultati

Glavni dio priredbe:

Kamaru Usman def. Colby Covington via jednoglasna sudačka odluka (48-47, 48-47, 49-46)

Rose Namajunas def. Weili Zhang via podijeljena sudačka odluka (48-47, 47-48, 49-46)

Marlon Vera def. Frankie Edgar via KO - R3, 03:50

Shane Burgos def. Billy Quarantillo via jednoglasna sudačka odluka (29-28, 29-28, 29-28)

Justin Gaethje def. Michael Chandler via jednoglasna sudačka odluka (29-28, 29-28, 30-27)

Preliminarni dio priredbe:

Alex Pereira def. Andreas Michailidis via TKO – R2, 0:18

Bobby Green def. Al Iaquinta via TKO – R1, 2:25

Chris Curtis def. Phil Hawes via TKO – R1, 4:27

Nassourdine Imavov def. Edmen Shahbazyan via TKO – R2, 4:42

Ian Garry def. Jordan Williams via KO – R1, 4:59

Chris Barnett def. Gian Villante via TKO – R2, 2:23

Dustin Jacoby def. John Allan via jednoglasna sudačka odluka (29-28, 29-28, 30-27)

Melsik Baghdasaryan def. Bruno Souza via jednoglasna sudačka odluka (29-28, 29-28, 29-28)

Ode Osbourne def. CJ Vergara via jednoglasna sudačka odluka (29-28, 29-28, 29-28)

Linker
19. travanj 2024 12:30