UFC

Joanna Jedrzejczyk objasnila razloge povlačenja: ‘Mogu zaraditi još novca, ali zdravlje ne mogu kupiti‘

Joanna Jedrzejczyk

 Suhaimi Abdullah/NurPhoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
Jedna od najvećih borkinja u povijesti MMA-a, odlučila se povući nakon posljednjeg poraza

Jedna velika karijera privela se kraju proteklog mjeseca na UFC 275 priredbi. Joanna Jedrzejczyk upisala je drugi poraz zaredom od Weili Zhang, a to je bio i peti poraz u posljednjih sedam nastupa ove nekoć najbolje borkinje svijeta.

Joanna Jedrzejczyk (16-5-0) u periodu od 2014. pa do pred kraj 2017. godine djelovala je nepobjedivo. Imala je 14 pobjeda u jednako toliko profesionalnih nastupa, ali onda je uslijedio iznenađujući poraz od Rose Namajunas. ‘‘Thug‘‘ Rose nokautirala ju je u prvoj rundi borbe, a pobijedila ju je i u instantnom revanšu.

Joanna se pobjedama vratila protiv Tecie Torres, a zatim se okušala i u višoj, muha kategoriji. Valentina Shevchenko brzo ju je vratila u slamka kategoriju gdje Poljakinja pobijedila Michelle Waterson.

2020. godine uslijedio je pravi rat s Weili Zhang. Kineskinja je deformirala lice Poljakinje i slavila je podijeljenom sudačkom odlukom u najboljem ženskom MMA meču u povijesti. Jedrzejczyk je nakon toga uzela nešto dulju pauzu, vratila se borbom protiv Zhang, ali završila je brutalno nokautirana u drugoj rundi. Nakon toga okačila je rukavice o klin i s 34 godine zaključila jako uspješnu karijeru u kojoj je upisala pet obrana UFC-ove titule u slamka kategoriji.

U razgovoru za MMA Fighting, bivša prvakinja objasnila je zašto se povukla, iako je zapravo jasno kako je njeno vrijeme prošlo.

‘‘Uvijek sam se htjela umiroviti po svojim uvjetima i ne želim biti ‘gatekeeper‘. Ne želim biti niti legenda koja se vječno bori i jako često gubi. O tome se radi. Mogu se pomiriti s onime gdje sam trenutno i sa svojim godinama. Luda je stvar što sam odradila najbolji trening kamp u životu. Bila sam u najboljoj formi ikad. Fizički i mentalno snažnija nego prije. Luda je stvar što još uvijek imam toliko ljubavi ka ovom sportu i ne želim ga napustiti, ali moram misliti na sebe.‘‘, započela je Joanna, a zatim je pojasnila što pod time misli.

‘‘Sami odabiremo ovaj sport. Odabrala sam biti borkinja i moram platiti cijenu toga. Ponekad morate biti dovoljno pametni da znate kad je dosta kako biste se očuvali za budućnost. Teško je, još uvijek probavljam svoju odluku i nije lako, ali na neki način sam sretna. Radi se o zdravlju. Ne želim preći neku liniju gdje ću imati ozbiljne probleme s mozgom i ostalim stvarima. Mogu zaraditi još novca i steći veću popularnost, ali ne mogu kupiti zdravlje.‘‘, pojasnila je Jedrzejczyk i apsolutno se slažemo s njom.

Nameće se pitanje hoćemo li gledati istu priču kao s mnogim borcima koji jednostavno izgore od želje za povratkom nakon umirovljenja, ili će se Joanna uspjeti pomiriti s ovom odlukom i više ju nećemo gledati unutar kaveza ili ringa.

Linker
23. travanj 2024 11:30