UFC

Joaquin Buckley pojasnio razloge spuštanja u velter kategorije: ‘Umorio sam se od poraza nokautima‘

Joaquin Buckley

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Perspektivni američki borac triput je brutalno nokautiran u srednjoj kategoriji

Nekoliko odličnih mečeva čeka nas u sklopu ovotjedne UFC Fight Night 223 priredbe, a borba koju će pružiti Andre Fialho i Joaquin Buckley mogla bi biti najbolja borba večeri. Obojica su vrsni nokauteri, preferiraju borbu na nogama i uživaju u otvorenim razmjenama i spektakularnim potezima.

Obojica ipak ulaze u ovaj meč s dva poraza u nizu i pobjeda im je imperativ. To ovaj meč čini još zanimljivijim, a zanimljiv detalj je i prelazak Joaquina Buckleyja u velter kategoriju. 29-godišnji američki borac u UFC-u se pojavio u osmom mjesecu 2020. godine, a tada je na ‘‘short notice‘‘ uskočio u meč protiv Kevina Hollanda.

Holland ga je nokautirao u meču srednje kategorije, a Buckley se zadržao u kategoriji do 84 kilograma i odradio je još osam mečeva (5-3). Ukupno četiri poraza upisao je Buckley u srednjoj kategoriji, a triput je podosta brutalno nokautiran. Nokaut je pretrpio i u posljednjem meču koji je odradio, a nokautirao ga je Chris Curtis krajem prošle godine.

Sve to navelo je Buckleyja na promjenu težinske kategorije i meč protiv Portugalca bit će njegov debi u velter kategoriji (-77 kg). Buckley je sinoć na konferenciji za medije pojasnio razloge promjene kategorije.

‘‘Trebao sam od samog početka biti u velteru, ali tako je, kako je. Došao sam u UFC po novac i to je jedini razlog zbog kojeg sam završio u srednjoj kategoriji. Dali su mi priliku nakon što su me vidjeli kako nastupam u LFA organizaciji, a tamo sam se borio u srednjoj kategoriji. Zato sam ostao u srednjoj kategoriji. Osjećao sam se dobro dok sam upisivao nokaute u srednjoj kategoriji, a ljudi nisu ni svjesni da ja nisam uopće skidao kilograme za tu kategoriju. Inače će krećem s otprilike 185 ‘pounda‘ (gornja granica srednje kategorije), a ponekad sam i na 183 ‘pounda‘. Ulazio sam u taj kavez sa svojom prirodnom kilažom. Sada tek moram biti discipliniran s prehranom.‘‘, započeo je Buckley, a potom se osvrnuo i na nokaute koje je pretrpio među borcima srednje kategorije.

‘‘Umorio sam se od poraza nokautima. Neću vas lagati. Puno je snažnih udarača u srednjoj kategoriji, ali ja se nikog ne bojim. To mi ponekad stvara problem. Ne radi se o strahu, nego o tome da budem pametan. Mislim da su me porazi u srednjoj kategoriji pripremili da pružim bolje nastupe u velteru. Danas sam se probudio na 178 ‘lbs‘ (mora skinuti još 3,17 kg, op.a.). Kilaža je odlična, a energetski se sjajno osjećam. Sjajno izgledam i tako se osjećam. Ne izgledam ispijeno kao većina boraca, na 100 posto sam.‘‘, pojasnio je Buckley.

Ovog atraktivnog borca svi pamte po meču protiv Impe Kasanganayja u desetom mjesecu 2020. godine. Buckley je tada upisao najbolji nokaut u 2020. godini, a neki idu još dalje i tvrde da je to najbolji nokaut u povijesti UFC-a. Jedan od najboljih definitivno jest, a hoće li Buckley upisati 12. pobjedu nokautom, saznat ćemo u ranim nedjeljnim satima.

Pobjedu čeka od sredine prošle godine, a tada je tehničkim nokautom porazio Alberta Duraeva. Andre Fialho bit će mu težak protivnik, ali Buckley uistinu djeluje sjajno pripremljen i velter kategorija sigurno će mu puno bolje odgovarati s obzirom na fizičku veličinu.

Linker
14. travanj 2024 19:25