UFC

Joe Rogan komentirao kako poboljšati suđenje u MMA: ‘Šteta je najvažniji kriterij‘

 'The Joe Rogan Experience' podcast 

 BACKGRID/Backgrid UK/Profimedia
Rogan nas podsjetio na najvažnije pravilo u MMA suđenju

Debate o suđenju postale su svakodnevica u MMA sportu, a posebno u posljednjih mjesec dana. Bilo je tu jako puno teških odluka za donijeti, primjerice ultra dosadna borba Rose Namajunas i Carle Esparze, pobjeda Logana Storleya na Bellatoru 281, kontroverzni poraz Holly Holm i još puno drugih primjera gdje je očito da se suđenje mora na neki način unaprijediti. Sve to komentirao je Joe Rogan u svom podcastu prilikom ugošćavanja Aljamaina Sterlinga.

"Trebao bi postojati način dijeljenja bodova za određene momente u borbi kada netko radi štetu i kada netko ima kontrolu borbe, s time da bi se šteta trebala bodovati kao puno vrjedniji faktor od same kontrole. Razlog tome je što se kontrola može preživjeti bez ikakve primljene štete. Ako vas netko drži u polu gardu i kontrolira vas u klinču vi nekada to možete preživjeti i nekoliko minuta bez da ikakvu štetu primite. Iako vas netko kontrolira, to ne mora ništa značiti. Ali što se štete tiče, koliko štete vi zapravo možete primiti?

Kada vidite nekoga da je uzdrman ili da primi neki jaki udarac sigurno pomislite 'Ovo je bio važan trenutak u borbi' i to sigurno vrijedi više."

To je zapravo već i uzeto u obzir od 'Association of Boxing Commissions' čija unificirana MMA pravila kažu sljedeće:

"Efektivni udarci i efektivni grappling bit će uzeti u obzir kao prioritet za dobivanje runde. Efektivna agresivnost se u obzir uzima samo onda kada suci ne vide nikakvu prednost u efektivnim udarcima i grapplingu. Kontrola u ringu ili kavezu se treba gledati tek ako su ostali jači kriteriji potpuno izjednačeni. A tako nešto je prava rijetkost."

Roganov prijedlog već odavno postoji i suci ga primjenjuju, stoga nije baš jasno zašto on to predlaže kao da je to nešto inovativno. Možda on smatra da se suci toga ipak ne drže koliko bi trebali i da prednost daju nekim segmentima koji to ne zaslužuju. Sve u svemu, dobro je i podsjetiti se koji kriterij je najvažniji u suđenju.

Linker
19. travanj 2024 16:11