UFC

Jon Jones podijeljenom odlukom nakon pet rundi savladao Thiaga Santosa

Thiago Santos i Jon Jones
Jon Jones obranio je naslov prvaka UFC-ove poluteške kategorije u glavnoj borbi UFC 239 priredbe. Ipak, publika na tribinama T-Mobile Arene u Las Vegasu nije mogla uživati kao u uzbudljivjim borbama na ostatku programa. Bila je to taktička bitka u kojoj je podosta neuvjerljivi Jon Jones ipak napravio dovoljno za obranu pojasa prvaka, zasluživši pobjedu po mišljenju dva od tri suca.

Borba Thiaga Santosa i Jona Jonesa zapravo je prije svega bila vrlo čudna. Rijetko što se dogodilo onako kako se u startu moglo predvidjeti, kao što niti jedan borac nije prakticirao taktiku za koju se u startu pretpostavljalo da bi mogla najviše pridonijeti jednom odnosno drugom borcu. Obojica su se odlučila za pasivniji pristup i zbog toga su fanovi dobili 25 minuta nadmudrivanja. Thiago Santos bio je dobar, vrlo korektan i iznimno spreman za ovaj ispit, ali za savladati najboljeg borca svijeta ipak je potrebno nešto više.

Očekivalo se kako će Thiago Santos napasti od prve sekunde, tražeći svoju priliku u trenucima dok su obojica još svježi te dok je on osobno dovoljno brz i eksplozivan. Ipak, to se nije dogodilo. Santos je zapravo krenuo defenzivnije, čekajući svoju priliku iz kontre, puštajući Jonesa da uzme sredinu kaveza. To je zapravo dobro izgledalo, budući da je low kickom već nakon minutu izbacio Jonesa iz balansa i time je pokazao kako prvak neće imati lak posao. Bio je Jones onaj koji je prvu rundu držao inicijativu, no isto tako je ostao dojam da nije uspio pokraj toga doći do pravog udarca, dok je Santos bio onaj koji je nekoliko puta itekako dobro pogodio.

Nažalost, već na početku druge runde došlo je do možda presudnog dijela borbe ili barem do detalja koji je doveo do toga da se ona odvila na način kakav smo gore naveli. Pokušao je Santos udarac nogom, no Jones ga je dobro eskivirao. Tijekom spuštanja noge Brazilac je krivo stao i primijetila se ozljeda koljena. Od tog trenutka on je promijenio gard, budući da navedenom nogom više nije mogao raditi kao do tad. Jones to koristi za još veću inicijativu, no i dalje Santos vrlo dobro pogađa iz kontre, sada se više bazirajući na ručne tehnike. Sve je iznenadila činjenica da Jones uopće nije išao na klinč iz kojeg bi pokušao rušiti, posebno jer se zna kako je parter uvjerljivo najslabiji aspekt Santosovog borilačkog rezimea. Iz druge runde vrijedi spomenuti i sjajan lijevi high kick Santosa, koji je sjeo na Jonesovu glavu, no prvak ga je primio bez problema i nastavio dalje.

Treća runda zapravo je bila najzanimljivija u borbi. Nakon otprilike minutu i pol, Santos je bio prvi koji je pogodio dobru kombinaciju, no odmah Jones vraća svojom i napada uz ogradu kaveza. Tu je pogodio i udarac koljenom, no u skoku je preletio preko Brazilca koji se tako ipak uspio vratiti na sredinu kaveza. Tamo se nastavila podjednaka borba u kojoj Jones koristi svoju prednost u dužini ruku i većinu vremena uspijeva držati distancu s koje izazivač nije mogao raditi ono što bi mu donijelo korist u ovoj rundi. Četvrta runda zapravo je bila najslabija u borbi, bez gotovo ikakve akcije, no ponovno je Jones taj koji ima inicijativu, dok se primijetilo kako se Santos umara i sve se sporije polukružno kretao uz ogradu kaveza. U petoj rundi Brazilac je bio prisiljen napasti i nekoliko puta je jako dobro pogodio, no ponovno je distanca bila ono što je Jones dobro kontrolirao i zapravo pravih značajnih napada nije bilo niti s jedne strane.

Na kraju je ovo završilo kao pasivna borba prepuna nadmudrivanja, ali bez prave inicijative za ozbiljniji napad, kako s jedne tako i s druge strane. Jones je odradio jedan od svojih lošijih nastupa, u kojem nije uspio pogoditi veći broj ozbiljnijih udaraca i to ga je umalo koštalo pobjede. Kad je došlo vrijeme za proglašenje nije mu bilo svejedno u trenucima kad je Bruce Buffer pročitao kako je prvi sudac borbu bodovao 48-47 u korist Santosa. Srećom po Jonesa, druga dvojica su vjerovali da je napravio dovoljno za pobjedu te tako naslov prvaka ostaje u njegovom vlasništvu. No, daleko je ovo bilo od izvedbi Jona Jonesa koje su dovele do toga da je u najavama ove borbe nazivan najvećim ikad. Ako namjerava to (p)ostati, ovakve izvedbe ne smiju mu postati pravilo jer bi netko odlučniji to mogao iskoristiti. Ovdje će također ostati pitanje što bi se dogodilo da nije bilo ozljede Santosa koja je itekako utjecala na tijek borbe. Ono što je najvažnije je to da je Jon Jones ostao prvak UFC-ove poluteške kategorije, ali uz nastup koji će se svi potruditi što brže zaboraviti.

Linker
02. svibanj 2024 20:11