UFC

Jose Aldo o Khabibovim kritikama: ‘On je umirovljen i sada na različite načine privlači pažnju‘

Jose Aldo

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Brazilac je otkrio kako su on i Khabib bili jako blizu međusobnog obračuna tokom 2016. godine

Legendarni brazilski borac Jose Aldo ponovno uživa u pobjedama. 35-godišnjak trenutno je u nizu od dvije pobjede, nakon što je savladao Marlona Veru i Pedra Munhoza. Netom prije toga, Aldo je bio u nizu od tri poraza i sve su bila glasnija šuškanja kako je njegovo vrijeme prošlo te da je vrijeme za umirovljenje.

Aldo je trenutno petorangirani izazivač u bantam kategoriji i nije tako daleko od samog vrha. Međutim, Khabib Nurmagomedov smatra kako je Aldov vrhunac prošao.

''Tip pobijedi jedan meč i svi počnu pričati. Stavite ga protiv Petra Yana, nekad odradi borbu na isti način i onda možemo pričati da je opet na vrhuncu. Vidjeli ste što je napravio protiv Yana. Skupio se i čekao da sudac prekine meč. To pokazuje da niste na vrhuncu. Ako primate udarce, pri svijesti ste, a ne branite se, takvi borci za mene su biznismeni. Došli su tamo samo zbog novca.'', rekao je Khabib tokom konferencije za medije koju je održao u Rusiji, tokom osmog mjeseca.

Brazilcu nisu najbolje sjeli komentari od strane Dagestanca. Naime, Aldo se pozvao na recentni primjer u UFC-ovoj poluteškoj kategoriji.

''On govori da je nemoguće ponovno se vratiti na vrhunac, ali vidjeli smo primjer Glovera Teixeire. On je došao do borbe za pojas, izgubio je i vratio se s 42 godine te je osvojio titulu. U potpunosti je izdominirao prvaka, srušio ga je i završio submissionom. Israel Adesanya borio se pet rundi protiv Jana Blachowicza, poprilično dosadna borba između dva sportaša na visokoj razini. Glover koji je stariji od mene pobijedio je Jana. Ponekad Khabib previše priča. On ne radi puno toga ovih dana, umirovljen je i na različite načie traži pažnju.'', objašnjava Aldo za podcast Trocação Franca.

Inače, Aldo tvrdi kako se meč između njega i Khabiba umalo dogodio. 2016. godine, UFC im je navodno ponudio da se bore za titulu privremenog prvaka lake kategorije. Jose ističe kako je vjerovao da je Khabib borac koji nikada ne bi odbio meč, no Dagestanac je prema riječima Brazilca ipak odbio tu borbu jer njegov otac nije smatrao da se radi o dobroj borbi.

''Bio sam na putu, a moj trener 'Dede' Pederneira nazvao me. Rekao mi je kako nam je UFC ponudio tu borbu (protiv Khabiba) i on je pristao. Ja sam rekao da također želim taj meč. Respektiram svakog, ali takva prilika...Ja sam bio prvak perolake kategorije, a Nurmagomedov nije mislio da se radi o dobroj ideji. Ne znam je li on očekivao nekog drugog za protivnika, ne znam o čemu je tada razmišljao. Mislim da je to mogao biti odličan meč.'', ispričao je Jose Aldo, a zatim se osvrnuo na sami meč i sukob stilova.

''Htio sam se testirati. Svi misle da ja puno treniram hrvanje. Nije istina, uvijek radim iste treninge sa svojim timom, a ovo bi bio stvarno težak test. Uvijek sam se borio protiv hrvača američkog stila i bilo me teško rušiti. Dakle, bio bi težak test protiv Khabiba, pitanje je bi li on mogao nametnuti svoju igru s puno rušenja protiv mene, znajući da ja poprilično dobro branim rušenja.'', dodao je Brazilac.

Spomenute 2016. godine, Aldo je u sedmom mjesecu na UFC 200 priredbi došao do titule privremenog prvaka u perolakoj kategoriji. Savladao je Brazilac Frankieja Edgara, a nekoliko mjeseci kasnije, točnije, krajem jedanaestog mjeseca, Aldo je promoviran u neprikosnovenog prvaka jer je Conor McGregor postao prvakom lake kategorije.

Khabib s druge strane dvaput je nastupao u 2016. godini. Dagestanac je savladao Darrella Horchera i Michaela Johnsona, a u četvrtom mjesecu 2018. godine dobio je priliku boriti se za titulu privremenog prvaka. Nurmagomedov ju je tada i osvojio pobijedivši Ala Iaquintu.

Meč Josea Alda i Khabiba stvarno djeluje zanimljivo na papiru. Aldo je izuzetno opasan borac u stojci te u tom segmentu zasigurno može ugroziti Khabiba. Brazilac ima 91 posto uspješnosti u obranama od rušenja, no znamo da je Khabib ipak neka viša razina kada je hrvanje u pitanju. Razlika u kilaži i općenito u veličini također bi igrala veliku ulogu.

Linker
05. svibanj 2024 20:54