UFC

Kako i kada pogledati ‘najveći sportski event u povijesti‘? Donosimo sve informacije o UFC 306 spektaklu

Riyadh Season Noche UFC

 Christian Petersen/Getty Images/Profimedia | Screenshot (youtube, Ufc)
Vodeća svjetska MMA organizacija večeras nudi event kakav nikada prije nisu organizirali

Fanovi UFC-a, spremite se za spektakl. Napokon je došao i taj dan tijekom kojeg će se održati UFC 306 event. Dana White mjesecima unaprijed najavljivao je ovaj event kao "nešto dosad neviđeno" i "najspektakularnije u povijesti sporta". Vjerujemo da vam je teško predočiti što je toliko spektakularno po pitanju UFC 306 eventa, ali ne brinite, niste jedini.

Mnoštvo je upitnika iznad glava UFC-ovih fanova i puno je svojevrsne mističnosti u vezi ove priredbe. Nemamo ni mi odgovore na sva pitanja, ali u nastavku teksta pokušat ćemo vam što bliže približiti taj "neviđeni spektakl" koji ćemo pomno pratiti večeras. Vjerujte, Dana White s razlogom navodi da nas čeka spektakl epskih razmjera i UFC 306 uistinu bi mogao biti nešto dosad neviđeno.

"Riyadh Season", "Noche", što zapravo predstavljaju ovi termini?

Krenimo od samog naziva eventa. Ovdje već imamo nešto dosad neviđeno. "Riyadh Season Noche UFC" službeni je naziv UFC 306 priredbe. Po prvi puta u povijesti UFC je dopustio sponzoru da se uključi u naziv samog eventa. Saudijci predvođeni Turkijem Alalshikhom uspjeli su i to kupiti te su "Riyadh Season" uspjeli ugurati u naziv eventa.

"Riyadh Season" dio je većeg "Saudi Seasonsa", a radi se o projektu koji obuhvaća niz manifestacija u raznoraznim gradovima diljem Saudijske Arabije. Može se reći kako "Riyadh Season" čak nadilazi "Saudi Seasons" projekt i već neko vrijeme širi se izvan granica Saudijske Arabije. U startu je "Riyadh Season" bio predviđen na period od desetog do trećeg mjeseca, ali ta ograničenja više ne postoje i "Riyadh Season" proteže se kroz cijelu kalendarsku godinu.

U nastavku službenog naziva ovog eventa uočavate riječ "Noche". Još prošle godine UFC je imao event pod nazivom "Noche UFC", a radi se o njihovom načinu obilježavanja meksičkog Dana nezavisnosti. "Noche" je zapravo španjolska riječ za "noć" ili "večer", pa je tako "Noche UFC" nešto što možemo poistovjetiti s terminom "UFC Fight Night".

Prošlogodišnji "Noche UFC" zapravo je bio klasificiran kao event iz "Fight Night" kategorije, ali ove godine imamo veliki "PPV" event, odnosno UFC 306. Dana White inače je veliki ljubitelj meksičke borilačke kulture i "Noche UFC" njegov je način iskazivanja poštovanja prema Meksiku i njihovim borcima.

Meksički Dan nezavisnosti zapravo nije "dan", nego period od 16. rujna (deveti mjesec) do 27. rujna. U tom periodu, ali tijekom 11 godina (1810. - 1821.), odvijao se Meksički rat za nezavisnost. Svećenik Miguel Hidalgo y Costilla pokrenuo je rat kojim su Meksikanci krenuli u boj za neovisnost i odvajanje od španjolske kolonijalne vlasti. Neovisnost je proglašena 27. rujna 1821. godine, a formalno priznanje u Španjolskog dogodilo se 28. travnja (četvrti mjesec) 1836. godine. Period od 16. rujna do 27. rujna vrlo je značajan za Meksikance, pa je tako i Dana White odlučio iskoristiti ovo doba godine kako bi odao počast meksičkoj borbi za neovisnost.

"Chiwiwis" za početak eventa, a zatim meksičko-čileanski obračun koji bi mogao ukrasti "show"

Event posvećen Meksikancima očekivano donosi brojne nastupe meksičkih boraca. Ukupno osam Meksikanaca i jedan Brazilac s meksičkom adresom branit će boje Meksika na ovoj priredbi. Deset mečeva dodano je na "fight card", a samo u glavnoj borbi večeri nećemo gledati Meksikance, što je pomalo paradoksalno s obzirom na premisu po kojoj je baziran ovaj event.

Krenimo redom s "fight cardom". Priredbu će otvoriti Raul Rosas Jr. i Aoriqileng. Rosas Jr. 19-godišnje je čudo od djeteta i jedan od najmlađih boraca koje je UFC ikad potpisao. Rosas je prije 18. rođendana službeno postao UFC-ovim borcem, a njegova velika želja je postati najmlađim prvakom u povijesti UFC-a.

Trenutni rekorder je Jon Jones koji je do pojasa došao četiri mjeseca uoči 24. rođendana. Pred Rosasom je pregršt vremena, a večeras će tražiti četvrtu pobjedu u svom petom nastupu unutar UFC-a. Aoriqileng iskusni je kineski borac, čak 11 godina stariji je od Rosasa, ali veliki je autsajder u ovom meču. Dojam je kako je UFC tražio protivnika koji će stilski pogodovati Rosasu, jer pobjeda Rosasa u prvom meču večeri pozitivno će utjecati na kompletan ambijent i atmosferu među brojnim meksičkim fanovima koji će biti prisutni na tribinama.

Rosasov "hype" također će skočiti na novu razinu ako Raul opravda očekivanja i porazi Aoriqilenga, a u slučaju Rosasove pobjede, dvoranom će sigurno odjekivati povik "Chiwiwis". Riječ bez apsolutno ikakvog značenja postala je zaštitni znak Raula Rosasa. Mladi Meksikanac tu riječ izmislio je sa svojim bliskim prijateljem, a nakon posljednje pobjede, Rosas je ničim izazvan izrekao tu riječ tijekom "Octagon interviewa". Vrlo brzo "chiwiwis" je postao njegov zaštitni znak, pa se tako danas mogu kupovat majice i ostala roba s tim natpisom.

Nakon potencijalnog "chiwiwisa", uslijedit će još četiri borbe u sklopu "prelimsa". Izdvojit ćemo okršaj između Manuela Torresa i Ignacija Bahamondesa jer ovo je ovo jedan od onih mečeva koji će konkurirati za "najbolju borbu večeri".

Čileanac Ignacio Bahamondes vrlo je talentiran borac lake kategorije, a krasi ga atraktivan stil borbe. 10 od ukupno 15 svojih pobjeda upisao je nokautom, a UFC-ovi fanovi itekako dobro pamte njegove nokaute nad Rooseveltom Robertsom i Christosom Giagosom. Bahamondes je Robertsa nokautirao spektakularnim stražnjim kružnim udarcem, a Giagosa je "ugasio" klasičnim "high kickom". Udarci nogom najjače su oružje 27-godišnjeg Čileanca, ali nerijetko mu analitičari spočitavaju pretjeranu izloženost udarcima, kao i nešto lošije hrvačke vještine.

Bahamondesa danas čeka "ubojica" s druge strane kaveza. Manuel Torres, takozvani "El Loco" (‘Luđak‘) čudovište je unutar kaveza. Meksikanac je pravi stroj za pobjede prekidom i čak 14 od ukupno 15 pobjeda upisao je prekidom. Sedam puta nokautirao je suparnike, a isto toliko puta slavio je "submissionom". To dovoljno govori o njegovoj svestranosti.

Torresa krasi nevjerojatna fizička snaga koja često radi prevagu u njegovim mečevima. Sva tri dosadašnja meča unutar UFC-a, Torres je okončao prekidima u prvoj rundi. Posebno impresivan bio je nokaut u meču protiv Nikolasa Motte. Torres je fantastično pogodio laktom i Motti je "ugasio svjetla" unutar Apexa. Torresa prati sve veći "hype", a danas će uživati ogromnu podršku s tribina. Spominjali smo kako Bahamondes prima previše štete u svojim mečevima, a problem mu stvara i obrana od rušenja. Takve pogreške ne smije si dopuštati u meču protiv borca kakav je Torres, ali morat će i Manuel jako dobro paziti na moćne "kickove" Ignacija Bahamondesa. Nemojte propustiti ovaj meč!

Okršaj Edgara Chaireza i Joshue Van potencijalno je također zanimljiv, a ne sumnjamo da će Irene Aldana također pružiti još jednu vrlo uzbudljivu predstavu. Norma Durmont njena je večerašnja protivnica. Talentirana Meksikanka Yazmin Jauregui također je dio "prelimsa", a protivnica Ketlen Souza dolazi iz Brazila i pokušat će pokvariti planove 25-godišnjoj perspektivnoj Meksikanki.

Fanovi se pitaju kako su neka od ovih imena završila na "main cardu"

Nakon uvodnih pet mečeva, slijedi još pet mečeva u sklopu "main carda". Ovdje dolazimo do još jednog meča koji je dugo prolazio ispod radara i mnogi su se pitali zašto je uopće na "main cardu". Ronaldo Rodriguez i Ode‘ Osbourne nisu imena dostojna "main carda" na ovako velikom eventu, ali tijekom "fight weeka" uspjeli su privući veliku pažnju na svoj meč.

Mnoštvo tenzija među njima izrodilo je tijekom konferencije za medije održane u četvrtak. Rodriguez je koristeći se španjolskim jezikom uputio brojne oštre uvrede na račun Osbournea, a pojedini fanovi čak su zazivali kažnjavanje Rodrigueza zbog neukusnih uvreda na račun protivnika.

Ceremonijalno vaganje donijelo je dodatnu potvrdu visokih tenzija. Rodriguez se žustro zaletio na Osbournea, ali pravovremenom reakcijom Dane Whitea i osoba zaduženih za osiguranje pozornice, spriječen je fizički sukob. Ronaldo Rodriguez nevjerojatno je temperamentan, dok je Osbourne puka suprotnost sa svojim "opuštenim" pristupom. Naravno, kad se vrata kaveza zatvore, Osbourne i Rodriguez ostaju unutra s istim namjerama. Tko će se bolje snaći na ovako velikoj pozornici, preostaje nam vidjeti.

Dana White u nekoliko navrata isticao je kako pravi fanovi prepoznaju kvalitetu uparivanja na ovom "fight cardu", a moramo priznati kako su "matchmakeri" odradili odličan posao, iako smo očekivali veća imena na programu ove priredbe. Naime, nakon Rodrigueza i Osbournea, slijedi nam još jedan meč koji posjeduje potencijal za "ukrasti show".

Daniel Zellhuber i Esteban Ribovics dvojac je vrlo uzbudljivih boraca lake kategorije. Obojica preferiraju borbu na nogama, ne ustručavaju se upuštati u otvorene razmjene i gotovo svi analitičari predviđaju "vatromet" u ovom meču. Meksičko-argentinski okršaj fantastičan je uvod za tri najveća i najzvučnija meča na "cardu".

Elitni BJJ majstori ‘‘zagrijat će nas‘‘ uoči dvaju mečeva za pojas

Prije nego na red dođu dva okršaja za pojaseve, snage će odmjeriti Diego Lopes i Brian Ortega. Ranije u tekstu spomenuli smo Brazilca s meksičkom adresom, a upravo je Lopes borac kojeg smo na taj način opisali.

"On se bori poput ljutog, borbenog psa", rekao je Joe Rogan opisujući Lopesa tijekom meča s Danom Igeom. Diego Lopes borac je koji je ekspresno pridobio simpatije UFC-ovih fanova.

Debi u UFC-u odradio je u petom mjesecu prošle godine. Samo nekoliko dana uoči UFC 288 eventa, Lopes je pristao uskočiti umjesto ozlijeđenog Brycea Mitchella. Ogroman autsajder bio je Lopes, jer na suprotnoj strani kaveza čekao ga je Movsar Evloev, neporaženi ruski borac kojem mnogi predviđaju osvajanje pojasa u skorijoj budućnosti.

Međutim, Diego Lopes pravi je miks meksičke i brazilske borilačke kulture. Status velikog autsajdera i činjenica da ga čeka strašan protivnik, nisu obeshrabrili Lopesa. Diego je ušao u kavez s ozbiljnim namjerama da dođe do pobjede i Evloevu je pružio jedan od najtežih mečeva u dosadašnjoj karijeri. Do izražaja su došle Lopesove vještine iz brazilskog jiu-jitsua i u par navrata imao je Evloeva na rubu poraza. Nevjerojatno opasan je Lopes kada se borba odvija u parteru, ali u narednim mečevima dokazao je kako ništa manje opasan nije ni u drugim segmentima slobodne borbe.

Lopes je nakon poraza nad Evloevim zaredao tri pobjede, a dvije su došle nokautima u prvoj rundi. Vrlo respektabilne borce Lopes je porazio u relativno kratkom razmaku. Gavina Tuckera završio je "submissionom", a Pat Sabatini i Sodiq Yusuff nokautirani su u prvoj rundi.

Krajem šestog mjeseca ove godine, Lopes se trebao boriti protiv Briana Ortege. Meč je jako kasno dodan na program UFC 303 eventa i Brian Ortega nažalost nije uspio skinuti kilažu. Dan Ige pristao je uskočiti nekoliko sati prije same borbe, a poštovanje zaslužuje Lopes koji je prihvatio tako kasnu promjenu.

Četvrtu pobjedu u svom petom nastupu unutar UFC-a upisao je Lopes te večeri, ali Dan Ige pružio mu je sjajan otpor. Posebno teška za Lopesa bila je treća runda. Diego je kondicijski rapidno opadao, Ige je preuzimao inicijativu, ali na osnovu prve dvije runde Lopes je slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Dva i pol mjeseca kasnije, Ortega i Lopes ponovno imaju zakazan meč. Briana Ortegu ne treba posebno predstavljati. Na sam spomen Briana Ortege, elitne BJJ vještine i pobjede "submissionom" prva su misao. Ortega je također poznat kao borac koji nerijetko nešto sporije ulazi u svoje mečeve, gubi početne runde, a zatim spektakularnim preokretima odnosi pobjede.

Jako blizu preokretu i pobjedi bio je Ortega i u meču protiv Alexandera Volkanovskog. Većinu tog meča Ortega je bio deklasiran od strane tadašnjeg prvaka, ali u trećoj rundi Brian je uzdrmao Volkanovskog, ekspresno je zaključao "giljotinu" i djelovalo je kao da je pitanje trenutka kada će Volkanovski tapkati. Australac makedonskih korijena prezentirao je šampionsko srce u tim trenucima, izvukao se iz zahvata i nastavio s dominacijom.

Dvaput se Ortega borio za pojas tijekom svoje karijere, a osim spomenutog meča s Volkanovskim, Ortegu je u borbi za pojas porazio i Max Holloway. Ortega vjeruje kako ga čeka "treća sreća", ali put do "title shota" vodi preko sjajnog Diega Lopesa.

Brian u ovaj meč ulazi nakon što se u drugom mjesecu ove godine na sjajan način vratio nastupima. Dugo je Ortega izbivao iz kaveza, mučio se s ozljedama i privatnim problemima, ali u drugom mjesecu ove godine sjajnom izvedbom porazio je Yaira Rodrigueza i potvrdio kako još uvijek zaslužuje mjesto pri vrhu perolake kategorije. Porazi li Diega Lopesa, postat će legitiman kandidat za napad na pojas.

Meč između Lopesa i Ortege potencijalno donosi sjajne razmjene u parteru. Obojica su elitni BJJ majstori i ljubitelji grapplinga mogli bi svjedočiti pravoj poslastici. Naravno, česte su situacije gdje obračuni dvojice grapplera ostanu na nogama i završe pravim udaračkim ratom. Gdje se ova borba bude odvijala, bit će uzbudljiva zbog spoznaje da obojica posjeduju vještine da okončaju meč u bilo kojem trenutku.

Alexa Grasso i Valentina Shevchenko večeras će ispisati povijest

Najava "fight carda" bliži se kraju, ali preostale su nam dva najbitnija meča na ovoj priredbi. U sunaslovnoj borbi večeri čeka nas prva trilogija u povijesti ženskih mečeva za titulu pod okriljem UFC-a. Alexa Grasso i Valentina Shevchenko izdvojile su se kao klasa iznad ostalih borkinja u muha kategoriji i već neko vrijeme borba za pojas muha kategorije centrirana je oko njihovog rivalstva.

Meksikanka Grasso u trećem mjesecu prošle godine šokirala je svijet porazivši Valentinu Shevchenko koja je nosila reputaciju "nepobjedive borkinje" u muha kategoriji. Nešto bolja bila je Shevchenko i u tom meču, sve do trenutka neopreznosti u četvrtoj rundi.

Pokušaj stražnjeg kružnog udarca rezultirao je sjajnom reakcijom Grasso koja je ekspresno uzela leđa svoje protivnice. Nedugo poslije Grasso je snažno zaključala "face crank" i prisilila je Valentinu na predaju.

Vjerovala je Valentina kako će već u revanšu dokazati da je spletom nes(p)retnih okolnosti ostala bez pojasa, ali Grasso je u prvom meču pokazala kako itekako dobro može parirati ponajboljoj borkinji u povijesti ovog sporta. Dodatno se Grasso prilagodila uoči revanša, velike probleme radila je Valentini tijekom razmjena u stojci, ali jako dobro neutralizirala je i napade Shevchenko dok se borba odvijala u parteru. Meč je na koncu završio neriješenim ishodom i puno se raspravljalo o tome tko je zaslužio pobjedu. Dojam je kako je neriješen ishod zapravo bio nekako najpošteniji, a treći meč više je nego potreban.

Shevchenko i Grasso ove sezone vršile su ulogu glavnih trenerica u sklopu "The Ultimate Fighter" showa te su se dodatno približile publici kroz takve uloge. Prošle godine predvodile su prvi "Noche UFC", a važnu ulogu igraju i ove godine.

Shvaćamo da ženski MMA i dalje tek pokušava pridobiti interes šire publike i da još uvijek imamo mnoštvo MMA fanova koji su zatvoreni ka praćenju ženskog MMA-a. Ovaj meč prava je prilika da se otvorite ženskom MMA-u i dobijete dokaz kako borkinje također imaju štošta za pokazati unutar kaveza.

Grasso i Shevchenko tehnički su besprijekorne u svim segmentima borbe. Odlično se snalaze u parteru, možda još bolje na nogama, a fizička i kondicijska priprema na zavidnoj su razini. Uz sve to, obje krasi šampionski mentalitet, a njihovi stilovi jako dobro se nadopunjuju. Rezultat svega toga su jako neizvjesni i uzbudljivi mečevi, a ne sumnjamo da će i njihov treći meč ponuditi u najmanju ruku jednako uzbudljive izvedbe kao prva dva okršaja.

Glavna borba večeri

Event posvećen Meksiku, mnoštvo meksičkih boraca i borkinja na "fight cardu", ali u glavnoj borbi večeri okršaj Amerikanca i Gruzijca. Pomalo nelogično, ali nema veze. Nitko se neće buniti jer priredbu predvodi okršaj za pojas u bantam kategoriji.

Sean O‘Malley tražit će drugu obranu pojasa, a Merab Dvalishvili dolazi kao borac koji je spreman pokvariti velike UFC-ove planove. Naime, više je nego očito kako Dana White i UFC polažu velike nade u Seana O‘Malleyja kao novu veliku zvijezdu i zaštitno lice UFC-a. Još od Seanovog dolaska u UFC, vidjelo da će ta suradnja ići u tom smjeru, ali negdje je "zapelo".

O‘Malley je prvak, njegovi mečevi su atraktivni, Sean puno radi na izgradnji svog imidža izvan kaveza, ali željena popularnost i dalje nije tu. Ne skriva O‘Malley da je njegov uzor Conor McGregor, najavljuje kako će nadmašiti njegovu popularnost, ali trenutno se ne može usporediti s razinom popularnosti koju je dosegao "Notorious".

Pobjeda nad Merabom Dvalishvilijem pozitivno bi utjecala na reputaciju Seana O‘Malleyja. Često se Seanu spočitava da je kroz karijeru eskivirao elitne hrvače unutar bantam kategorije, a Merab Dvalishvili upravo je to - elitni hrvač. Gruzijac iz meča u meč bilježi nevjerojatne brojke u hrvačkim rubrikama. Čak 66 rušenja upisao je Merab u 12 dosadašnjih nastupa u UFC-u. Gruzijac je uvjerljivo na prvom mjestu po broju rušenja među borcima bantam kategorije, a Ricky Simon trenutno mu je najbliži. Simon je upisao 43 rušenja, dakle 23 manje nego Merab.

Mnogi dobro pamte Merabovu izvedbu u meču protiv odličnog Petra Yana. Dvalishvili je deklasirao Yana u meču na pet rundi, a ključ pobjede bila je Merabova kondicijska sprema i kombiniranje hrvačkih vještina s udaračkim tehnikama. Čak 49 pokušaja rušenja imao je Merab, a Yana je uspješno rušio 11 puta. 147 značajnih udaraca pogodio je Gruzijac, dok je Yan upisao 75 značajnih udaraca i jedno rušenje.

Nikada Yan nije izgledao tako "pokislo" i deklasirano kao u meču s Merabom, a Gruzijac je u potpunosti opravdao svoj nadimak "The Machine" (‘Stroj‘). Osim besprijekorne fizičke spreme, Meraba krasi i strašna mentalna snaga kojom često lomi svoje protivnike. U posljednjem nastupu nathrvao je jednog Henryja Cejuda, borca koji je 2008. godine osvojio olimpijsko zlato u hrvanju slobodnim stilom.

Za Meraba "nemoguće" ne postoji, ali Sean O‘Malley stilski je vjerojatno najnezgodniji protivnik za Meraba. 12 cm razlika je u visini između ove dvojice boraca, a 10 centimetara dulji "reach" posjeduje O‘Malley.

Sean iz meča u meč prezentira sve bolju obranu od rušenja, fizički je impozantna pojava u bantam kategoriji i mogao bi neutralizirati najjača oružja Meraba Dvalishvilija. Uz sve to, Sean je pravi snajper u borbi na nogama, to jest, njegovi udarci nevjerojatno su brzi i precizni. Dvalishvili je u nekim ranijim mečevima bivao teško uzdrman i na rubu poraza nokautom. U meču protiv O‘Malleyja prije svega će morati skratiti distancu, a da bi skratio distancu, mora eskivirati ili proći kroz udarce Seana O‘Malleyja. Može li njegova brada izdržati sve te udarce, odgovore ćemo dobiti u nedjelju rano ujutro.

Dvalishvili je jako dugo čekao ovu priliku. Deset uzastopnih pobjeda morao je upisati kako bi dobio napad na pojas. Jedan od razloga zbog kojeg je dulje čekao "title shot" svakako je i odbijanje borbe protiv Aljamaina Sterlinga. "Aljo" je jedno vrijeme držao pojas u bantamu, ali Merab se nije htio boriti protiv svog dobrog prijatelja i dugogodišnjeg sparing partnera. Upravo Sean O‘Malley svrgnuo je Sterlinga s trona nokautiravši ga u drugoj rundi, a Merab Dvalishvili sigurno će određenu motivaciju crpiti i iz želje da osveti svog prijatelja.

Kao što smo već naglasili, UFC želi Seana O‘Malleyja na tronu i pobjeda nad Merabom dala bi značajan poguranac njegovom pokušaju da dosegne zvjezdani status. No, nešto se pita i Meraba Dvalishvilija, a jedno je sigurno - publika će uživati u ovom okršaju.

Glavna zvijezda ovog eventa nije netko od boraca, čak ni Sean O‘Malley.

Kad god bi Dana White najavio UFC 306 kao "najveći sportski događaj u povijesti", u glavama fanova stvarala bi se predodžba o eventu nakrcanom najboljim i najpopularnijim UFC-ovim borcima. Međutim, Conor McGregor, Alex Pereira i Jon Jones nisu dio ovog eventa. Borci poput Odea‘ Osbournea ili Daniela Zellhubera našli su svoje mjesto na "main cardu", a Sean O‘Malley i Merab Dvalishvili koliko god da su dobri, ipak nisu imena koja mogu iznijeti teret "najvećeg sportskog eventa u povijesti".

Tu dolazimo do glavne zvijezde ovog eventa. Nisu to borci, nego "Sphere". Teško je riječima opisati ovo arhitektonsko i tehnološko čudo koje je prošle godine otvoreno u Las Vegasu. Sphere (Sfera) naziv je dvorane koja kao što sam naziv govori, sferičnog je oblika.

image

The Sphere

Ethan Miller/Getty images/Profimedia

Nešto manje od pet godina trajala je izgradnja Spherea, a projekt je koštao nevjerojatnih 2,3 milijarde američkih dolara! Ukupno 18 600 sjedećih mjesta sadrže tribine Spherea, ali kapacitet objekta nije nešto Sphere izdvaja nad ostalim velikim dvoranama.

image

Sphere u obliku košarkaške lopte

SOPA Images/ddp USA/Profimedia

Sphere je prije svega poseban zbog svog oblika, a zatim zbog sadržaja koji nudi u svojoj unutrašnjosti. Najveći LED ekran na svijetu dio je unutrašnjosti ovog zdanja, a posjetitelji dobivaju jedinstven ugođaj kroz najmoderniju tehnologiju implementiranu u funkcionalnost ovog čuda u Vegasu.

image

Koncert rock benda Phish unutar Spherea

Alive Coverage/Avalon/Profimedia

Najveći igrač u povijesti NFL-a zapravo je zaslužan za ovaj spektakl

Oblik dvorane i ogromni ekran pružaju mogućnost sjajnih specijalnih efekata koji doprinose posebnom ugođaju, neovisno o tipu eventa koji se održava unutar Spherea. Dana White nije pretjerano razmišljao o organizaciji UFC-ovog eventa u Sphereu, ali jedan poziv Toma Bradyja naveo je Whitea da se upusti u ovaj spektakularni projekt.

Vjerojatno najveći igrač u povijesti američkog nogometa pozvao je Whitea da zajedno s njim posjeti koncert U2-a kojim je Sphere zapravo službeno otvoren. Gostujući na koncertu svjetski poznatog benda, White je sinula ideja o organizaciji "dosad neviđenog" eventa, Sphere je prepoznao kao savršenu lokaciju za nešto takvo.

image

Koncert U2-a unutar Spherea

Amiee Stubbs/imageSPACE/MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Da, "fight card" nije nešto najspektakularnije što je UFC dosad ponudio, ali produkcija ovog eventa priča je za sebe. Preko 20 milijuna dolara UFC je uložio u organizaciju cjelokupnog programa, a Dana White imao je razgovor s UFC-ovim vlasnicima tijekom kojeg im je morao pojasniti zašto su troškovi tako veliki. Dana tvrdi kako ih je oduševio svojim planom, a oduševljeni će navodno biti svi koji odluče pogledati ovaj event. Inače, UFC-ov budžet za standardne "PPV" evente iznosi oko dva milijuna dolara. Dakle, večerašnji "Riyadh Season Noche UFC" deset puta skuplji je od uobičajenih UFC-ovih "PPV" evenata. Ambicije Dane Whitea su konkurirati za Oscare, Grammyje i Emmyje produkcijom ovog eventa.

UFC-ov predsjednik za potrebe ovog eventa angažirao je Glenna Weissa, poznatog holivudskog producenta iza kojeg je čak 14 osvojenih Emmyja, a Weiss je producent brojnih velikih ceremonijala, kao što su dodjele Oscara, Emmyja itd. Pojasnio je Dana kako UFC inače ima dva kamiona zadužena za produkciju i prijenos eventa, ali ovaj put dovest će dva dodatna kamiona unutar kojih će biti Weiss. Producent će dati sve od sebe da publika pred malim ekranima dobije poseban ugođaj, gotovo jednak ugođaju koji će imati fanovi unutar Spherea.

Najavljeno je i emitiranje pet kratkih filmića koji bi se trebali puštati tijekom "main carda". Arena (Sphere) će prema pojašnjenjima Whitea "evoluirati u svijet", što god to točno značilo. Trebao bi to biti nekakav kronološki prikaz kroz povijest, od samih početaka svijeta pa sve do raznih zamisli o budućnosti ovog svijeta, s Meksikom u centru pažnje. Naravno, tijekom mečeva, borci će biti u fokusu pažnje, a popratni sadržaj bit će sveden na minimum kako fokus fanova ne bi ostao podalje od kaveza.

White i njegov tim navode kako iz dana u dan neprekidno odrađuju generalne probe i žele da sve prođe bez ikakve pogreške, na najsavršeniji mogući način. Očekivanja su velika, letvica je postavljena jako visoko i s nestrpljenjem iščekujemo vidjeti kako će sve to zapravo izgledati. Temelji za spektakl uistinu postoje, Sphere je nevjerojatan, a sve je sada u rukama UFC-a i tima koji su okupili za ovaj spektakl.

Kako i kada možete pogledati dosad neviđeni sportski spektakl?

Konačno, ono što vas možda i najviše zanima. Program UFC 306 eventa započinje u 1:30h ujutro, borbom između Rosasa Jr.-a i Aoriqilenga. "Main card" sačinjen od pet mečeva započet će u 4:00h ujutro.

Prijenos eventa bit će dostupan putem portala gol.hr, ali i na SK Fight kanalu. Oba prijenosa započet će "main cardom", dakle u 4:00h ujutro. Preliminarni dio možete pogledati pretplatom na UFC Fight Pass.

Nemojte propustiti UFC 306, jer dobre su šanse da ćemo uistinu dobiti nešto "dosad neviđeno" i nešto što će se dugo prepričavati.

Popis borbi pogledajte OVDJE

Linker
14. rujan 2024 11:30