UFC

Kako je Charles ‘Do Bronx‘ Oliveira u sekundi ostao bez nekoliko milijuna dolara

Charles Oliveira

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Roku Fight Inc. je ekipa koja nam pruža bolji uvid u situacije snimajući što se sve događa iza borilačkih kulisa

Je li itko u povijesti mješovitih borilačkih vještina pretrpio skuplji udarac glavom nego Charles Oliveira? Oliveira je trebao biti glavna atrakcija na UFC-u 294 u velikom revanšu za titulu lake kategorije protiv Islama Makhacheva. Nažalost, za sve koji su s nestrpljenjem iščekivali ovaj okršaj, "Do Bronx" je zadobio duboku posjekotinu od slučajnog udarca glavom na treningu tjedan dana prije događaja. Ozljeda je bila toliko ozbiljna da nije bilo druge mogućnosti nego otkazati borbu.

Roku Fight Inc. je ekipa koja je snimala puno toga što se događa iza borilačkih kulisa, i sada kada su omogućili pristup nekim snimkama, dobivamo bolji uvid u situaciju. Snimljeno izvješće prikazuje UFC izvršnog direktora, Danu Whitea, i njegov tim za uparivanje boraca kako razgovaraju o incidentu i koliko je to koštalo brazilskog borca.

"Trenirao je bez zaštitne kacige par dana prije borbe", ljutito je izjavio White. "To ga je koštalo velikih novaca."

"To je bio udarac glavom vrijedan dva milijuna dolara", rekao je Sean Shelby, ‘matchmaker‘ zadužen za uparivanje boraca.

No, stvari postaju još gore! Oliveira nije samo propustio zaraditi dva milijuna dolara na UFC-u 294 u listopadu, već je udarac glavom bio toliko težak da nije mogao nastupiti ni mjesec dana kasnije na UFC-u 295 kad se Jon Jones povukao iz glavne borbe protiv Stipe Miočića.

Roku Fight Inc. je prikazao Whitea i šefa poslovanja, Huntera Campbella, kako raspravljaju o zamjenskim opcijama za glavnu borbu u Madison Square Gardenu. Campbell je bio uvjeren da može ponovno dogovoriti sraz Makhacheva protiv Oliveire.

"Islam nije pretrpio nikakvu štetu na UFC-u 294, mislim da nije primio nijedan udarac", rekao je Campbell. "A Oliveira je još uvijek u formi. I njegov bi rez do tada također trebao biti zaliječen. Mislim da mogu to izvesti, iskreno."

No, bogovi mješovitih borilačkih vještina mogu biti okrutni, a Oliveirina rana još uvijek nije zacijelila. "Rez još nije zaliječen i nije trenirao", rekao je Campbell nakon poziva Oliveirinim menadžerima. "I liječnici još uvijek nisu odobrili kontakt za idućih deset dana. Rez je bio toliko dubok da ima dva sloja šavova. Izvana i iznutra. Nema šanse. Kaže da uopće ne može trenirati. Kaže da ne može primiti nijedan udarac. Toliko je osjetljivo, možeš osjetiti koliko je tanka koža."

Dakle, Oliveira nije propustio samo jednu priliku da se vrati na tron lake kategorije, propustio ih je dvije. Kad dodamo da je trebao zaraditi dva milijuna dolara protiv Makhacheva na UFC-u 294, koliko bi zaradio da je u zadnji čas nastupio na UFC-u 295? To nije bio udarac glavom vrijedan dva milijuna. Bio je to udarac od četiri, ako ne i pet milijuna dolara.

A sada kada je "Do Bronx" izgubio od Armana Tsarukyana na UFC-u 300, njegov put natrag do naslova više nije tako siguran kao nekad. Kakav ogroman učinak može imati samo jedan trenutak na treningu!

Linker
12. lipanj 2024 13:29