UFC

Kamaru Usman na korak je od izjednačavanja najimpresivnijeg uspjeha u povijesti UFC-a

Kamaru Usman

 Mike Stobe/Getty images/Profimedia
UFC-ov prvak velter kategorije polako sve više ulazi u ‘G.O.A.T.‘ rasprave

Kamaru Usman još je jednom potvrdio svoju kvalitetu. Po 15. put ušao je u Octagon, a svaki put je to završilo njegovom uzdignutom rukom. Od ljeta 2015. godine i pobjede na finalnoj priredbi Ultimate Fightera, već unutar kojeg se iskazao kao veliki potencijal, 'Nigerian Nightmare' djeluje sve bolje i uvjerljivije. I čini se kako nema namjeru stati.

Tih 15 pobjeda u prvih 15 UFC nastupa nešto je što je do sada uspio ostvariti tek jedan borac. Riječ je o Andersonu Silvi, koji je slavio u svojih prvih 16 borbi unutar promocije, prije nego je došao onaj poraz od Chrisa Weidmana 2013. godine. Jon Jones imao je onu nesreću s diskvalifikacijom protiv Matta Hamilla, inače bi sigurno i on bio negdje u toj priči. Tu je još tek Khabib Nurmagomedov s nizom od 13 pobjeda, nizom koji je zaustavilo njegovo umirovljenje.

Ovo nam vrlo jasno govori kako je Usman na samo jednu pobjedu od izjednačenja sa Spiderom, a djeluje kao da tu nema namjeru stati. I možemo odmah pomisliti koliko bi još njegov omjer izgledao impresivnije da nema onaj jedan poraz s početka karijere, kad ga je gušenjem savladao Jose Caceres. I ovako je 20-1, uz 15-0 u UFC nešto monstruozno, poput onoga kako on sam u svojim borbama izgleda.

Vrijedi još spomenuti kako je Jon Jones po pitanju niza pobjeda ipak najbolji, sa 17 u nizu, no službeno mu je taj niz prekinuo "no contest" iz druge borbe protiv Cormiera. No, realno se tu borbu jednostavno treba shvatiti poništenom.

Što se tiče obrane titula, tu će Usman morati još malo poraditi. Ovo mu je bila peta i polako ide prema vrhu, ali ipak još uvijek nije došao toliko blizu najboljima. Demetrious Johnson po tom je kriteriju na prvom mjestu s njih 11, Anderson Silva ima jednu manje, nakon čega slijedi Georges St-Pierre s devet, Jon Jones s osam te Jose Aldo sa sedam uspješnih uzastopnih obrana. I ovdje bi Jones bio bolji da nije unutar svog niza bez titule ostao te ju morao ponovno vraćati. No, to je ono što će njega pratiti i zbog čega njegove sportska veličina u brojkama neće biti dovoljno dobro prikazana.

Ono što zastrašujuće izgleda je činjenica da Usman nema namjeru stati niti daje ikakav dojam da bi mogao biti u padu. u UFC-u je tek šest i pol godina, motivacija je i dalje prisutna te napad na 'G.O.A.T.' status kreće. Uostalom, ako neki takvim smatraju Khabiba Nurmagomedova, ne može li Usman već sada polako ući u tu priču?

Linker
20. travanj 2024 02:49