UFC

Kayla Harrison fantastičnim nastupom predstavila se UFC-ovoj publici: Dvostruka olimpijska pobjednica izdominirala je Holly Holm

Kayla Harrison (gornja) vs. Holly Holm (donja)

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Diego Lopes i Aljamain Sterling također su upisali pobjede na ‘‘prelimsima‘‘

Nakon vrlo interesantnog ranog preliminarnog dijela priredbe o kojem smo vam pisali u zasebnom članku (LINK), uslijedili su ‘‘prelimsi‘‘, odnosno drugi dio preliminarnog programa.

Prva dva meča ‘‘prelimsa‘‘ ponudila su dvije poprilično uvjerljive izvedbe. Kayla Harrison dugo je prozivana kako se bori s ‘‘kantama‘‘ i kritičari su tvrdili kako se dvostruka olimpijska pobjednica ne bi mogla nositi s najboljim borkinjama na svijetu.

Večeras je Harrison ušutkala sve te kritičare i dokazala je kako posjeduje kvalitetu za svjetski vrh. Holly Holm jednom je uspjela ugasiti ‘‘hype‘‘ koji je pratio olimpijku u judu (Rondu Rousey), ali Kayla se pokazala prevelikim zalogajem.

Veliku grešku radila je Holm upustivši se u klinč s Harrison i Kayla je vrlo brzo odvela borbu u parter. Prva runda protekla je u sjajnoj kontroli Kayle Harrison iz gornje pozicije. U nekoliko navrata Kayla je nanizala dobre udarce iz gornje pozicije u parteru, ali nedovoljno da bi navela suca na prekid meča.

U istom ritmu nastavila je Harrison i u drugoj rundi. ‘‘Headlockom‘‘ rušila je svoju protivnicu, zauzela je gornju poziciju, a jako brzo uspjela je doći i do kontrole leđa. Holm nije imala nikakvo rješenje za sjajnu Harrison, a trenutak neopreznosti u kojem je ostavila prostor za stražnje gušenje doveo je Holm do poraza. Kayla je sjajno zaključala ‘‘RNC‘‘ i nakon 1:47 minuta druge runde Harrison je upisala pobjedu u svom UFC debiju. Nakon pobjede zatražila je meč za pojas, a izgledno je da će dobiti tu priliku ove godine.

‘‘Prelimse‘‘ su otvorili Diego Lopes i Sodiq Yusuff, ali taj meč nije ponudio pregršt akcije. Razlog tome leži u trajanju meča. Naime, Lopes je Yusuffa porazio tehničkim nokautom nakon samo 89 sekundi borbe. Odlično je Diego vezao aperkat i kroše iz klinča, uzdrmao je Yusuffa, a posao je dovršio udarcima iz gornje pozicije u parteru.

Nakon tijesnog poraza od Movsara Evloeva u svom UFC debiju, Lopes je nanizao tri fantastične pobjede prekidom u prvoj rundi. Brazilac s meksičkom adresom bio je blizu pobjedi čak i protiv neporaženog Evloeva, a taj meč prihvatio je na ‘‘short notice‘‘ nekoliko dana prije samog eventa. 29-godišnji Lopes ozbiljan je kandidat za vrh UFC-ove perolake kategorije, a od sljedećeg tjedna bit će rangiran unutar top 15, jer Sodiq Yusuff u ovaj meč ušao je kao 13-rangirani izazivač. Yusuffu je ovo drugi uzastopni poraz nakon što je u desetom mjesecu prošle godine izgubio od Edsona Barboze.

Aljamain Sterling uspješno je debitirao u UFC-ovoj perolakoj kategoriji

Nakon Harrison i Holm, u kavezu su se našli Aljamain Sterling i Calvin Kattar. Sterlingu je ovo bio debi u UFC-ovoj perolakoj kategoriji, a bivši prvak bantam kategorije uspješno je okončao svoj debitantski nastup u višoj kategoriji.

No, u globalu smo gledali poprilično razočaravajuć meč. Osmorangirani izazivač Calvin Kattar bio je neočekivano rezerviran i nikako se nije mogao osloboditi sa svojim udaračkim kombinacijama. Previše je Kattar razmišljao o Sterlingovim pokušajima rušenja i nismo vidjeli gotovo ništa iz Kattarovog udaračkog repertoara.

Aljamain Sterling s druge strane također nije bio impresivan, ali uspješno je odradio svoj posao i došao do pobjede. Iz runde u rundu Sterling je prijetio pokušajima rušenja, Kattara je rušio osam puta i marljivo je skupljao bodove. Nije Sterling uspijevao ozbiljnije ugroziti Kattara, niti je bio blizu pobjede prekidom, ali odradio je sasvim dovoljno za pobjedu jednoglasnom odlukom sudaca.

Treba uzeti u obzir da se Calvin Kattar vratio u kavez nakon duge pauze. Američki borac u 10. mjesecu 2022. godine ozlijedio je koljeno tijekom meča protiv Arnolda Allena. Sve do UFC 300 priredbe, Kattar je pauzirao i oporavljao se od ozljede, a ‘‘ring rust‘‘ bio je itekako vidljiv.

Zanimljivo kako je Aljamain Sterling oduševljeno kad je Dana White najavio drastično povećanje bonusa na UFC 300 priredbi. UFC-ov predsjednik podigao je bonuse na 300 tisuća američkih dolara, a Sterling je očito vjerovao kako će on biti jedan od dobitnika bonusa. Međutim, njegov nastup bio je daleko od nastupa dostojnog bonusa.

Linker
16. travanj 2024 13:05