UFC

Koliko je teško preći među teškaše? Rijetki su primjeri uspješne tranzicije, ali nije nemoguće

Jon Jones kao poluteškaš (lijevo) i Jon Jones kao teškaš

 Screenshot (youtube, Mma Fighting; Themaclife)
Jedan od najvećih boraca u povijesti pokušat će dokazati da su prelasci iz poluteške u tešku itekako mogući

Nešto dulje od tri godine čekamo na debi Jona Jonesa u teškoj kategoriji. Bivši prvak UFC-ove poluteške kategorije i jedan od najvećih boraca u povijesti, teškaški debi odradit će u ranim nedjeljnim satima na UFC 285 eventu.

Jones je odlučio uzeti više vremena za transformaciju svog tijela, iako je uvijek bio jedan od fizički najvećih poluteškaša. Naglašavao je ‘‘Bones‘‘ da želi sve odraditi baš onako kako treba te da želi kvalitetno dodati mišićnu masu.

Iako je njegova pauza potrajala dulje od svih očekivanja, moramo naglasiti da je prelazak iz poluteške u tešku kategoriju zapravo najdrastičniji. Dok je razlika između ostalih težinskih kategorija obično u 10 ‘‘pounda‘‘ (4,54 kg), razlika između gornjih granica poluteške i teške kategorije iznosi 60 ‘‘pounda‘‘, odnosno 27,22 kilograma.

Naravno, nisu svi teškaši na gornjoj granici, a treba uzeti u obzir da većina teškaša ne podilazi skidanju kilaže, za razliku od poluteškaša. Tako se poluteškaši na vagi pojavljuju s 93 kilograma, ali u borbi nerijetko teže preko 100 kilograma. Unatoč tome, radi se o drastičnoj promjeni kategorije i rijetko svjedočimo uspješnim tranzicijama.

Dokaz tome jest i sinoćnji UFC-ov ‘‘Weigh-In‘‘ show. Daniel Cormier, Laura Sanko i Chris Weidman imali su zadatak složiti listu s pet boraca koji su odradili najbolji prelazak u višu kategoriju. Kružila su tu imena Dustina Poiriera, Roberta Whittakera, Thiaga Santosa, Gilberta Burnsa, ‘‘Rumble‘‘ Johnsona, Charlesa Oliveire itd., ali samo jedan borac na njihovim listama napravio je uspješnu tranziciju iz poluteške u tešku kategoriju.

Radi se o Danielu Cormieru kojeg je Weidman smjestio na treće mjesto svoje ljestvice. Cormier je jedan od malobrojnih uspješnih primjera.

Daniel Cormier i Alistair Overeem najbolji su primjeri uspješne tranzicije iz poluteške u tešku kategoriju

Nekadašnji Jonesov rival zapravo je započeo svoju karijeru kao teškaš, ali zbog prijateljstva s Cainom Velasquezom koji je tada bio prvak teške kategorije, Cormier se spustio u polutešku kategoriju. Uspio je ‘‘DC‘‘ osvojiti UFC-ovu titulu prvaka u poluteškoj kategoriji, a kao prvak poluteške, napao je pojas u teškoj kategoriji. To se dogodilo u sedmom mjesecu 2018. godine, a Cormier je nokautirao Stipu Miočića u prvoj rundi. Time je ‘‘DC‘‘ postao prvakom dvaju težinskih kategorija, a upisao je i jednu obranu titule. ‘‘Submissionom‘‘ u drugoj rundi porazio je Derricka Lewisa. Nakon toga uslijedila su dva poraza od Miočića i odlazak u mirovinu.

Cormier je svoju tranziciju iz poluteške u tešku okrunio titulom prvaka i definitivno je odličan primjer uspješne tranzicije. Dobar primjer svakako je i Alistair Overeem. Legendarni Nizozemac tek je u 28. profesionalnom nastupu debitirao u teškoj kategoriji. Prije toga bio je solidan iznadprosječan borac poluteške kategorije, a povremeno je nastupao i u srednjoj kategoriji.

Vrhunac svoje karijere proživio je kao teškaš. ‘‘Reem‘‘ je osvojio Strikeforceovu titulu u teškoj kategoriji, a u jednom periodu imao je 11 uzastopnih pobjeda. 2016. godine borio se i za UFC-ovu titulu prvaka u teškoj kategoriji, ali Stipe Miočić pokazao se nepremostivom preprekom.

‘‘Reem‘‘ je teškašku titulu držao i u DREAM-u, a 2010. godine osvojio je i K-1 World Grand Prix, upravo kao teškaš. Nema sumnje da je najbolje dane karijere proveo među teškašima. Njegova tranzicija u tešku kategoriju obilježena je brojnim optužbama za korištenje nedozvoljenih supstanci, ali to ćemo ovaj put staviti na stranu i zaključit ćemo da je Overeem ipak uspješno prešao među teškaše.

Randy Couture sličan je primjer kao Cormier. Karijeru je započeo kao teškaš, osvojio je UFC-ovu titulu prvaka u teškoj kategoriji, ali kasnije se spustio među poluteškaše. Tamo je također postao prvakom porazivši Tita Ortiza 2003. godine. Titulu je kasnije izgubio, a 2007. godine vratio se među teškaše i opet je postao prvakom UFC-ove teške kategorije. Iako je startao kao teškaš, vidljiv je prijelaz iz poluteške u tešku, kao i povratak titule u svoje vlasništvo. Definitivno još jedan uspješan primjer prelaska iz poluteške u tešku kategoriju.

Izuzev gore spomenutih primjera, možemo izdvojiti Ryana Badera koji je velik dio svoje karijere nastupao kao poluteškaš, a u Bellatoru je držao titulu prvaka u poluteškoj kategoriji. Trenutno je prvak teške kategorije, ali radi se o uspjesima izvan UFC-a. Philipe Lins također je započeo karijeru kao poluteškaš, a 2018. godine osvojio je PFL-ov turnir u teškoj kategoriji. Sredinom 2020. godine debitirao je u UFC-u, a među teškašima je upisao dva poraza u dva UFC nastupa. Nakon toga se vratio u polutešku gdje je upisao dvije pobjede u dva nastupa.

Vrijedan spomena je Dan Henderson također. Velik dio svoje karijere legendarni ‘‘H-Bomb‘‘ proveo je kao borac srednje i poluteške kategorije, ali 2011. godine pristao je na teškaški obračun s Fedorom Emelianenkom. Henderson je na vaganju bio samo jedan ‘‘pound‘‘ (0,45 kg) iznad gornje granice poluteške kategorije, ali uspio je poraziti Fedora nokautom u prvoj rundi. Meč se održao pod okriljem Strikeforcea.

Iz svega gore navedenog, lako je zaključiti da se radi o primjerima koji ipak datiraju iz nekih prošlih vremena, a neki od navedenih boraca uspjehe su postizali mijenjajući kategoriju izvan UFC-a, među nešto slabijom konkurencijom. Daniel Cormier zapravo je najsvježiji i najbolji primjer uspješne tranzicije, ali on je karijeru započeo kao teškaš, dok je Jones samo u profesionalnom debiju nastupio izvan poluteške kategorije. Brada Bernada porazio je u ‘‘catchweightu‘‘ do 210 ‘‘lbs‘‘.

Nekadašnji Jonesovi rivali nisu dobro prošli među teškašima

Pređimo sada na neke svježe, ali neuspješne primjere prelaska među teškaše. Jedan od takvih je Alexander Gustafsson, veliki rival Jona Jonesa. Šveđanin se nakon nešto dulje pauze pokušao otisnuti među teškaše, a teškaški debi odradio je u sedmom mjesecu 2020. godine. Fabricio Werdum bio je njegov protivnik u debiju, a borba je potrajala dvije i pol minute. Werdum je izdominirao Gusa u parteru i polugom na ruci prisilio ga je na predaju. Planirao je Gustafsson odraditi još jedan nastup u teškoj, a protivnik je trebao biti Ben Rothwell. Taj meč ipak se nije dogodio, a ‘‘Mauler‘‘ je zasad ostao na jednom teškaškom nastupu.

Gusov kolega Ilir Latifi također je nedavno odradio prelazak iz poluteške u tešku kategoriju. Latifi je započeo karijeru kao teškaš, ali već nakon dva nastupa prešao je u nižu kategoriju. Tamo je ostao dugi niz godina, a početkom 2020. godine vratio se među teškaše. Derrick Lewis porazio ga je jednoglasnom odlukom sudaca u podosta tijesnoj borbi. Latifi je nakon toga upisao dvije pobjede. Tannera Bosera porazio je podijeljenom sudačkom odlukom, dok je protiv Alekseija Oleinika došao do pobjede jednoglasnom odlukom.

Možda je nepravedno prema Latifiju reći da je njegova tranzicija neuspješna jer je upisao dvije pobjede i jedan poraz, ali bili su to vrlo mlaki nastupi protiv boraca koji su miljama daleko od samog vrha teške kategorije. Najpoštenije bi bilo reći da Latifi nije primjer naročito uspješne tranzicije, ali nije baš ni primjer neuspješne promjene kategorije. Važno je ponovno napomenuti da je Latifi također borac koji je započeo karijeru kao teškaš, a dojam je da takvi borci ipak uspješnije rade prelazak iz poluteške u tešku kategoriju.

Ovince Saint Preux jedan je od recentnijih primjera neuspjele promjene kategorije. OSP je u petom mjesecu 2020. godine odradio svoj teškaški debi. Iako je OSP definitivno jedan od najkrupnijih UFC-ovih poluteškaša, među teškašima se nije snašao. Ben Rothwell porazio ga je podijeljenom sudačkom odlukom u teškaškom debiju, a OSP je odradio samo još jedan nastup u teškoj. Sredinom 2021. godine borio se protiv Tannera Bosera, a taj meč izgubio je nokautom u prvoj rundi. Nakon toga uslijedio je povratak u polutešku kategoriju. OSP je kao i Gustafsson, borac kojeg je Jon Jones porazio ranije u svojoj karijeri, ali u poluteškoj kategoriji naravno.

Primjera ovake tranzicije definitivno još postoji, ali ovo su neki od najzvučnijih i najrelevantnijih za usporedbu s Jonesovom promjenom kategorije. Daniel Cormier pokazao je da se može, kao i Alistair Overeem, ali činjenica je da rijetko svjedočimo poluteškašima koji uspješno prelaze među teškaše.

Ako netko posjeduje kvalitetu za odraditi takvu tranziciju, onda je to definitivno Jon Jones. Već u debiju imat će priliku osvojiti teškaški pojas, a pođe li mu to za rukom, već nakon debija moći ćemo reći da je uspješno promijenio kategoriju.

Linker
27. travanj 2024 06:40