UFC

Korejski ‘Superboy‘ konačno slavio nakon osam godina ‘suše‘, Virna Jandiroba dominantno protiv Amande Lemos

Virna Jandiroba (lijevo) | Doo Ho Choi

 Px Images/abaca/Abaca Press/Profimedia | Canadian Press/Shutterstock Editorial/Profimedia
UFC je održao poprilično neatraktivan event unutar svog Apex kompleksa

UFC-ov sinoćnji UFC on ESPN 60 event u potpunosti je pao pod sjenu boksačkog okršaja između Jakea Paula i Mikea Perryja, što svakako nije dobar znak za najveću svjetsku MMA organizaciju.

Situacija se poklopila tako da je UFC za ovaj vikend posložio jedan od najlošijih ‘‘fight cardova‘‘ ove godine, a neki će otići nešto dalje i reći da je ovo jedan od najlošijih popisa borbi u povijesti UFC-a.

Drugi tjedan zaredom priredbu su predvodile žene. Virna Jandiroba i Amanda Lemos ovaj put našle su se u glavnim ulogama, a do pobjede je došla Jandiroba. ‘‘Submissionom‘‘ (poluga na ruci) u drugoj rundi, Brazilka je svladala svoju sunarodnjakinju. Jako vrijedna pobjedu za Jandirobu, jer ovime je možda izborila i napad na pojas u slamka kategoriji.

Četvrtu uzastopnu pobjedu upisala je Jandiroba, a pobjeda nad borkinjom poput Lemos definitivno ima veliku težinu. Amanda je u meč ušla kao trećerangirana izazivačica, prošle godine borila se za pojas, a ranije ove godine svladala je Mackenzie Dern. Nadala se Lemos kako će preko Jandirobe doći do argumenata za novi ‘‘title shot‘‘, ali Virna Jandiroba odradila je ponajbolji meč u svojoj karijeri.

Gledali smo borbu koja je prava poslastica za ljubitelje BJJ-a. Velik dio prve runde borkinje su provele u parteru. Jandiroba je lošim pokušajem ‘‘double lega‘‘ pokušala odvesti borbu u parter, Lemos je reagirala pokušajem ‘‘giljotine‘‘ i borkinje su završile na tlu. ‘‘Giljotina‘‘ ipak nije ušla duboko koliko je Lemos htjela, Jandiroba se brzo izvukla i uslijedio je period prožet ‘‘scrambleovima‘‘ i zbilja atraktivnim potezima u parteru.

Ono gdje je Lemos pogriješila, svakako je pristup u drugoj rundi. Bivša izazivačica za pojas nije se držala svog najjačeg segmenta, borbe na nogama. Upuštala se Lemos u hrvačke i parteraške razmjene, pokušavala je ‘‘scrambleati‘‘ s Jandirobom i to ju je skupo koštalo. U jednoj od takvih razmjena, Jandiroba je uzela leđa Amandi Lemos i tu se Lemos našla u velikoj opasnosti. Jandiroba iza sebe ima sedam pobjeda stražnjim gušenjem i kontrola leđa jedno je od njenih najjačih oružja. Napadala je Jandiroba, pokušavala je izolirati jednu ruku Amande Lemos, ali nikako nije uspjela zavući svoju ruku ispod brade Amande Lemos.

Dobro je Lemos branila pokušaje gušenja, ali u svoj toj obrani, zanemarila je neke druge opasnosti. Jandiroba je pretkraj runde otključala ‘‘body triangle‘‘, prebacila je desnu nogu preko glave svoje protivnice i Amanda Lemos našla se u jako, jako nezahvalnoj poziciji. Lijeva ruka u potpunoj ekstenziji, zaključana među nogama Virne Jandirobe, s 15-20 sekundi do kraja runde. Pokušala je Lemos izvući se na pravilan način, rotirala je kukove u svoju desnu stranu, ali Jandiroba je desnom nogom dobro kontrolirala njenu glavu i nije joj dopustila da se u potpunosti zarotira. Lemos je morala tapkati kako bi se spasila teže ozljede i 12 sekundi prije kraja druge runde, Virna Jandiroba upisala je ponajveću pobjedu u karijeri.

36-godišnja Brazilka dugo kotira kao visokorangirana borkinja (#5) slamka kategorije, a nakon ovog vikenda vjerojatno će ući u top 3. Prvakinja Weili Zhang trenutno nema sljedeću protivnicu, a Jandiroba je ovom pobjedom istaknula jasnu kandidaturu za tu poziciju. Planove joj može pokvariti samo prvorangirana Tatiana Suarez, ali poznavajući njene probleme s ozljedama i zdravljem, lako je moguće da ju Jandiroba preskoči i dobije priliku prije nje.

‘‘Korejski superdečko‘‘ upisao prvu pobjedu nakon više od osam godina!

Meč između Doo-Ho Choija i Billa Algea već na papiru bio je jedan od najinteresantnijih na ovom ‘‘fight cardu‘‘. Choi, poznat pod nadimkom ‘‘The Korean Superboy‘‘ borac je koji je prije nekoliko godina uživao veliku popularnost i bio je jedan od miljenika MMA fanova.

Posebno upečatljiv bio je meč koji je krajem 2016. godine odradio protiv Cuba Swansona. Po mnogima je to jedan od najboljih mečeva u povijesti UFC-a, a nakon tri runde apsolutnog rata, Swanson je slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Ako ste nešto kasnije postali fanom ovog sporta, hitno pronađite snimku tog meča, radi se o ‘‘obaveznom štivu‘‘.

Choi je nakon poraza od Swansona upisao još dva poraza, a zatim je više od tri godine izbivao iz kaveza jer je služio vojni rok u Južnoj Koreji. Sportskoj karijeri vratio se u drugom mjesecu 2023. godine, ali meč protiv Kylea Nelsona okončan je remijem. Choi je na pobjedu čekao nešto više od osam godina, a sinoć ju je konačno ostvario.

Tehničkim nokautom u drugoj rundi, Korejac je svladao iskusnog Billa Algea. Meč ovog dvojca opravdao je očekivanja. Bill Algeo borac je koji preferira nametnuti visoki tempo i nerijetko svojom kondicijskom spremom radi razliku u odnosu na protivnike. Nije Algeo elitni borac ni u jednom segmentu borbe, ali potkovan je na svim poljima i uvijek nezgodan.

Prva runda ovog meča protekla je u mnoštvu hrvačkih i parteraških razmjena. Algeo je pokušavao iscrpiti Choija konstantnim pokušajima rušenja, ali i kad bi srušio Choija, mučio se s kontrolom iz gornje pozicije. Odlično je ‘‘Superboy‘‘ radio kukovima, a rukom je konstantno gurao glavu Algea i odmicao ga što dalje od gornjeg dijela svog trupa. Imao je Choi dva solidna pokušaja ‘‘giljotine‘‘ i jedan vrlo dobar pokušaj stražnjeg gušenja (RNC), ali Algeo se izvukao iz svake od tih situacija. Vrijedi spomenuti stražnji kružni udarac laktom kojim je Algeo pogodio Choija u prvoj rundi i bio je to najznačajniji udarac tijekom prvih pet minuta.

Druga runda donosi nešto drukčiji obračun. Velikim dijelom runda se odvijala na nogama, a boks Doo-Ho Choi počeo je praviti razliku. Korejac je sredinom runde sjajno pogodio lijevim krošeom i ‘‘načeo je‘‘ desno oko Billa Algea. Nedugo poslije, Algeo se nadao kako će ponovno plasirati udarac laktom iz okreta, ali Choi je ovaj put bio spreman i lakat nije završio na pravom mjestu. Choi je iskoristio priliku za kontru, ponovno je sjajno pogodio lijevim krošeom i bio je to udarac koji je okončao borbu. Algeo je napravio bolnu grimasu na licu i nešto očito nije bilo u redu s njegovim desnim okom. Choi je vjerojatno slomio Billovu jagodičnu kost tim udarcem i zato je Algeo predao meč nakon primljenog krošea.

Prva pobjeda Doo-Ho Choija još od sedmog mjeseca 2016. godine kada je nokautirao Thiaga Tavaresa. 33-godišnjem Korejcu napokon su se posložile stvari unutar kaveza i bit će zanimljivo vidjeti što može napraviti unutar perolake kategorije. Dojam je kako posjeduje kvalitetu za top 15. Vidno je napredovao, sazrio je i jedva čekamo njegov sljedeći nastup.

Ukupno četiri bonusa podijelio je Dana White po završetku ovog eventa održanog u Apexu. Virna Jandiroba, Steve Garcia, Bruno Gustavo da Silva i Hyder Amil nagrađeni su bonusima za najbolje izvedbe večeri, dok nitko nije dobio bonus za najbolju borbu večeri.

Kompletne rezultate priredbe pročitajte u nastavku ovog teksta.

UFC on ESPN 60 - rezultati priredbe:

Glavni dio priredbe:

Virna Jandiroba def. Amanda Lemos via sub (armbar) - R2, 4:48

Steve Garcia def. Seung Woo Choi via TKO - R1, 1:36

Kurt Holobaugh def. Kaynan Kruschewsky via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Bruno Silva def. Cody Durden via TKO - R2, 2:58

Doo Ho Choi def. Bill Algeo via TKO - R2,3:38

Hyder Amil def. Jeong Yeong Lee via TKO - R1, 1:05

Preliminarni dio priredbe:

Cody Gibson def. Brian Kelleher via submission (arm triangle) - R1, 3:58

Miranda Maverick def. Dione Barbosa via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 30-27 x2)

Trey Ogden def. Loik Radzhabov via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x2, 30-27)

Luana Carolina def. Lucie Pudilova via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x2, 30-27)

Thomas Petersen def. Mohammed Usman via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Linker
02. rujan 2024 23:24