UFC

Kraj jedne velike karijere, umirovio se legendarni Jacare Souza!

Ronaldo ''Jacare'' Souza
 Michael Reaves/Getty images/Profimedia
Legendarni brazilski borac odlučio je privesti kraju svoju 18-godišnju MMA karijeru

MMA je napustio još jedan velikan. 41-godišnji Brazilac Ronaldo ''Jacare'' Souza odlučio se umiroviti nakon četiri poraza u nizu. Posebno težak bio je onaj zadnji koji je doživio u svibnju ove godine. Andre Muniz savladao ga je polugom na ruci pritom slomivši ruku legendarnog Brazilca. Jacare je nedugo nakon toga otpušten iz UFC-a. Zadnja pobjeda brazilskog borca dogodila se u studenom 2018. godine kada je nokautom slavio protiv bivšeg prvaka Chrisa Weidmana nakon nešto manje od 13 minuta bespoštedne borbe.

Souza je u svojoj profesionalnoj MMA karijeri odradio 37 mečeva (26-10-0, 1 NC), a debitirao je prije gotovo 18 godina, davne 2003. godine. Nokautom u prvoj rundi porazio ga je Jorge Patino, no ''Jacare'' je nastavio vjerovati u sebe, zaredao je deset pobjeda i stavio se na mapu svjetskog MMA-a. 2010. godine osvojio je Strikeforceov pojas srednje kategorije pobjedom protiv Tima Kennedyja, a uspio ga je jednom i obraniti prije nego li je izgubio protiv Lukea Rockholda u rujnu 2011. godine. 2013. godine potpisao je za UFC, no nikada nije dogurao do prilike za napasti titulu. Najbliže je bio 2015. godine kada ga je nakon pet uzastopnih pobjeda čekao Yoel Romero. Jacare bi pobjedom u toj borbi vrlo vjerojatno zavrijedio priliku za napasti pojas, no izgubio je podijeljenom sudačkom odlukom u vrlo tijesnoj borbi. Brazilac je imao određenog uspjeha i nakon tog poraza, no nikada više nije bio u tako dobrom pobjedničkom nizu. Ipak, kroz godine se nametnuo kao jedan od najboljih BJJ majstora u ovom sportu te je čak 14 puta pobijedio submissionom. Sve do zadnje borbe i poraza protiv Muniza, nikada nije poražen na taj način u MMA borbi. Višestruki svjetski prvak u BJJ-u sada će se vratiti svojim korijenima, a više informacija otkrio je u razgovoru za Combate.

''Predugo se borim. Prerano sam se povukao iz jiu-jitsua, a mislim kako sam predugo ostao u MMA-u te nemam plan vraćati se borbama. Uistinu je gotovo, umirovljujem se kada je MMA u pitanju, a vraćam se sportu u kojem sam pisao povijest, sportu koji volim jako puno. Vraćam se treninzima i tko zna, možda se vratim natjecanjima u jiu-jitsuu. Izazovi me guraju, a jiu-jitsu postaje izazovan za mene jer konstantno napreduje i toliko je novih stvari sada. Prekrasno je za gledati.'', izjavio je 41-godišnji Brazilac.

Ronaldo Souza, svima poznat kao ''Jacare'' (aligator) nadimak je dobio po simbolu ASLE jiu-jitsu i judo tima u kojemu je trenirao i za koji je nastupao. Bio je jedan od njihovih najboljih natjecatelja i predstavnika te su ga određeni ljudi iz tima počeli zvati ''Jacare''. MMA napušta kao velikan i sportaš kojeg su mnogi cijenili zbog njegovog sportskog duha i karaktera koji su ga doveli do toga da sport napusti bez ikakvih mrlja na svojoj karijeri. UFC pojas nije uspio osvojiti, no pobjeđivao je niz vrhunskih boraca poput Robbieja Lawlera, Gegarda Moussasija, Vitora Belforta, Chrisa Weidmana i mnogih drugih među kojima se našao i hrvatski borac Zelg Galešić. Uistinu sjajna karijera.

Linker
28. travanj 2024 09:28