UFC

Kralj se vratio na svoj tron! Jon Jones zauzeo je prvo mjesto na UFC-ovoj ‘P4P‘ ljestvici

Jon Jones

 Chris Graythen/Getty images/Profimedia
UFC je ažurirao svoje rang ljestvice nakon prošlotjednog UFC 285 eventa

Proteklih nekoliko mjeseci često smo slušali kako će Alexander Volkanovski i Islam Makhachev voditi bitku za prvo mjesto na UFC-ovoj ‘‘pound-for-pound‘‘ ljestvici. Radi se o poretku kojim se rangira 15 najboljih boraca neovisno o težinskoj kategoriji, a prvoplasirani borac na toj ljestvici smatra se najboljim borcem na svijetu.

Iako je Makhachev porazio Volkanovskog, radilo se o tijesnoj borbi protiv borca iz niže kategorije i Volkanovski je ostao na prvom mjestu u poretku. Neki smatraju da se radi i o UFC-ovom triku kojim će lakše ispromovirati eventualni revanš, ali dođe li do revanša, to više neće biti borba za prvorangiranog i drugorangiranog borca na toj ljestvici.

Naime, pobjedom nad Cirylom Ganeom na UFC 285 eventu, Jon Jones vratio se tamo gdje mu je zapravo i mjesto. ‘‘Bones‘‘ je skočio za devet mjesta i vratio se na prvo mjesto na UFC-ovoj ‘‘P4P‘‘ ljestvici. Jones je skliznuo niže u poretku zbog duge inaktivnosti, ali jedan nastup bio je dovoljan da se vrati na tron.

Iza njega je Alexander Volkanovski, a Islam Makhachev zatvara top 3. Stipe Miočić kao sljedeći Jonesov protivnik nije trenutno rangiran na ovoj ljestvici, što je u neku ruku bizarno, ako uzmemo u obzir da je Dustin Poirier na 12. mjestu. Kamaru Usman (5.), Israel Adesanya (6.), Charles Oliveira (9.), Jiri Prochazka (11.), Robert Whittaker (14.) i Max Holloway (15.) ostali su borci koji su našli mjesto u poretku, a trenutno nisu prvaci svojih težinskih kategorija.

Promjene su se dogodile i u poretku ženske ‘‘P4P‘‘ ljestvice. Valentina Shevchenko je porazom od Alexe Grasso pala s drugog na treće mjesto, a Meksikanka je sada druga. Zanimljivo da Grasso uoči proteklog vikenda nije niti bila rangirana na toj ljestvici, a sada je već druga.

Neke zanimljive promjene dogodile su se u velteru i srednjoj kategoriji. Shavkat Rakhmonov upisao je 17. pobjedu u svom 17. profesionalnom nastupu, a porazivši Geoffa Neala, Shavkat je došao nadomak ulaska u top 5. Tri mjesta je skočio u poretku i sada zauzima šesto mjesto na ljestvici. Geoff Neal skliznuo je sa sedmog na osmo mjesto, a Stephen Thompson pao je sa šestog na sedmo mjesto.

Na korak od ulaska u top 5 izazivača sada je i Dricus Du Plessis. Južnoafrički borac srednje kategorije porazio je Dereka Brunsona tehničkim nokautom u drugoj rundi i sada je šesti u poretku izazivača srednje kategorije. Uoči borbe okupirao je deseto mjesto. Derek Brunson porazom od Dricusa pao je za tri mjesta i sada je osmi. Paulo Costa skočio je sa šestog na peto mjesto.

Stipe Miočić također je skočio za jedno mjesto u poretku i sada dijeli prvu poziciju s Cirylom Ganeom. Očito je Ganeov uvjerljivi poraz utjecao na formiranje poretka i Miočić više nije drugo, nego dijeli prvo mjesto. Srpski borac Aleksandar Rakić zauzima četvrto mjesto u poretku izazivača UFC-ove poluteške kategorije.

Kompletne rang ljestvice po kategorijama možete pogledati OVDJE.

Linker
20. travanj 2024 14:47