UFC

Leon Edwards već razmišlja o prvoj obrani titule: ‘Kad osvojim pojas, Masvidal će dobiti priliku‘

Leon Edwards

 Screenshot (youtube, Espn)
Odlični britanski velteraš još uvijek želi razriješiti nesuglasice s ‘‘Gamebredom‘‘

Pomalo ispod radara prošla je UFC-ova službena objava u vezi novog meča za titulu u velter kategoriji. Leon Edwards konačno je dočekao svoju priliku i 20. kolovoza (osmi mjesec) borit će se protiv Kamarua Usmana za tron kategorije do 77 kilograma.

Britanac je upisao devet pobjeda u posljednjih deset nastupa, a meč protiv Belala Muhammada završen je ''no contestom'' zbog uboda u Muhammadovo oko nakon čega Belal nije mogao nastaviti.

Posljednji poraz Edwards je pretrpio upravo od Usmana, ali sada već davne 2015. godine. Obojica su nastavili kročiti ka vrhu nakon toga, ali Leon Edwards dugo je čekao priliku za doći na sam vrh.

Radi se o borcu koji nije naročito glasan izvan kaveza i UFC ga ne vidi kao nekog tko bi bio marketinški isplativ. Tražila je promocija nove britanske zvijezde u nekim drugim borcima kao što je npr. Darren Till, ali Leon Edwards strpljivo je radio i etablirao se kao vjerojatno najbolji britanski MMA borac u ovom trenutku.

Svjestan je Edwards da ga čeka najveći meč u dosadašnjoj karijeri, ali tijekom gostovanja u MMA Houru, borac iz Birminghama se dotaknuo i Jorgea Masvidala.

Podsjećamo, Edwards i Masvidal dugo već povlače određene trzavice. Naime, 2019. godine nakon UFC-ove priredbe u Londonu, Edwards je pokušao doći do razgovora s Masvidalom u ''backstageu'', ali ''Gamebredu'' nije bilo previše do priče te je fizički nasrnuo na Edwardsa. Britanski borac završio je s posjekotinom ispod oka, a nažalost, taj meč nikada nismo dočekali unutar kaveza.

''Gamebred'' i ''Rocky'' trebali su se boriti krajem prošle godine na UFC 269 eventu, ali Masvidal je nastup otkazao zbog ozljede. Jorge se kasnije borio protiv Colbjya Covingtona, dok je Edwards čekao svoj ''title shot''.

''Mislio sam si, 'ti mala pičk**e'. Ne znam što bi on uopće i mogao učiniti. Mislim da se on ne želi boriti. Uvijek sam govorio da se on ne želi boriti protiv mene. Iskreno, volio bih da se ta borba dogodi.'', započeo je Edwards s osvrtom na Masvidalovo otkazivanje tog meča, a zatim je nastavio:

''Kad osvojim pojas, dat ću mu 'title shot'. To bi bila fantastična borba za odraditi u Britaniji. Vratimo se u O2 gdje je sve započelo i borimo se za titulu. To je ono što želim nakon ovoga. Ponudit ću mu taj meč. Moj scenarij iz snova jeste dovesti ga u London i predvoditi priredbu tamo. Nikada nisam imao priliku nastupati u londonskom main eventu. Trebao sam predvoditi priredbu borbom protiv Woodleyja, ali to je bilo otkazano zbog COVID-a.'', dodao je ''Rocky''.

Teško je očekivati da će Masvidal tako lako dobiti priliku za napad na pojas. Trenutno je u nizu od tri uzastopna poraza i zauzima osmo mjesto u poretku izazivača. Borci poput Khamzata Chimaeva, Belala Muhammada i ostalih bolje rangiranih izazivača strpljivo čekaju svoju priliku.

Izuzev poraza u kavezu, Masvidal vodi i pravnu bitku zbog fizičkog napada na Colbyja Covingtona. Jorge je svom rivalu izbio zub prilikom sukoba ispred jednog restorana u Miamiju, a oštetio mu je i skupocjeni Rolexov ručni sat.

Masvidal očito ima tendenciju fizički se sukobiti s kolegama borcima i izvan kaveza, a Leon Edwards osvrnuo se na Masvidalov napad na Colbjya.

''Taj dečko (Masvidal) je mali štakor. Colby nije trebao prijavljivati ga policiji, ali Masvidal, on je mali štakor. On je podlo dotrčao Colbyju s leđa, bacio je udarac i zatim pobjegao. On je čudak, jako, jako čudan čovjek.'', objasnio je Leon.

30-godišnjeg Edwardsa prije svega čeka najteži mogući ispit u velter kategoriji. Kamaru Usman godinama djeluje nedodirljivo i ne planira olako prepustiti tron. Prođe li Edwards taj ispit, tek onda može razmišljati o protivnicima protiv kojih bi branio titulu. Ipak, dojam je kako su puno veće šanse za meč protiv Masvidala ukoliko Edwards izgubi od Usmana.

Linker
19. travanj 2024 01:25