UFC

Li Jingliang najveći je ‘gangster‘ u cijeloj priči, ali ujedno i najveći gubitnik UFC-ovih rošada

Li Jingliang

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Kineski borac velter kategorije cijelog tjedna prezentirao je kako se jedan pravi sportaš treba ponašati

Čak šestero boraca dobilo je različite protivnike samo dan uoči UFC 279 eventa. Nate Diaz neće se boriti protiv Khamzata Chimaeva, nego protiv Tonyja Fergusona. Spomenuti Ferguson prvotno se trebao boriti protiv Li Jinglianga koji će se ipak boriti protiv Daniela Rodrigueza. Rodriguez se trebao obračunati s Kevinom Hollandom, ali Holland će se boriti protiv Khamzata Chimaeva.

Sve je uzrokovao ogroman pad vage od strane Khamzata Chimaeva koji se pojavio 3,40 kilograma pretežak na vaganju. Time je otpao njegov meč u velter kategoriji protiv Natea Diaza, a UFC ga je upario s Kevinom Hollandom koji je na vaganju bio 0,454 kg teži od Chimaeva. Nate Diaz uparen je s Fergusonom i obojica su bili na gornjoj granici velter kategorije (77,56 kg).

I dok su Chimaev i Diaz dobili protivnike koji su njihove kilaže, Li Jingliang najgore je prošao u ovim rošadama. Naime, on je uparen s Danielom Rodriguezom koji je meč s Hollandom imao zakazan u ‘‘catchweightu‘‘ do 81,65 kilograma. Čak 3,86 kilograma Rodriguez je bio teži od Jinglianga na vaganju, zato što je Jingliang imao zakazan meč u velter kategoriji.

I dok je Diaz odbio meč protiv Chimaeva zbog razlike od 3,40 kilograma, Li Jingliang pristao je boriti se protiv Rodrigueza, iako je razlika još veća. Izuzev razlike u kilaži, Jingliang je gubitnik i po pitanju samog protivnika. Iako je Tony Ferguson u nizu od četiri uzastopna poraza, bez sumnje je daleko veće ime od Daniela Rodrigueza. Puno veću pažnju Jingliang bi privukao eventualnom pobjedom nad Fergusonom, nego što će ju privući u slučaju pobjede nad Danielom Rodriguezom. Tu dolazimo do još jednog problema. Daniel Rodriguez nije nimalo lak protivnik.

Radi se o borcu koji je u ovom trenutku jedan od najnezgodnijih protivnika u velter kategoriji. Naravno, podosta je boraca koji su kvalitetniji i opasniji od njega, ali Rodriguez je nerangiran, a itekako opasan. Kroz sedam dosadašnjih UFC nastupa upisao je šest pobjeda, a izgubio je samo od Nicolasa Dalbyja u 11. mjesecu 2020. godine. Trenutno je u nizu od tri uzastopne pobjede, a posljednju je upisao u kolovozu (8. mjesec) prošle godine. Jednoglasnom odlukom pobijedio je Kevina Leeja.

Dakle, Li Jingliang upušta se u meč protiv opasnog, ali nerangiranog protivnika, a ujedno i puno manje zvučnog od Tonyja Fergusona. ‘‘Šlag na tortu‘‘ velika je razlika u kilaži između Jinglianga i Rodrigueza.

‘‘Svi ovi tipovi tvrde da su gangsteri, a zapravo nisu. Oni nose ‘šminku/masku‘ za HD kamere i to je jednostavno tako.‘‘, rekao je Kevin Holland sinoć na ceremonijalnom vaganju.

I uistinu, dok borci poput Khamzata Chimaeva silno pokušavaju ostaviti dojam ‘‘gangstera‘‘ inicirajući sukobe izvan kaveza, titulu ‘‘najvećeg gangstera‘‘ ovog tjedna odnosi Li Jingliang, borac koji je jednostavno zaobišao sve te incidente i tenzije. Pobijedio ili izgubio, Jingliang se ovaj put pokazao borcem u punom smislu riječi.

I naravno da mu nismo zaboravili nesportske ubode u oči Jakea Matthewsa još 2018. godine. Bili su to ‘‘prljavi potezi‘‘, ali Jingliang je ovog tjedna zasigurno pridobio ponešto novih fanova.

Linker
04. svibanj 2024 07:38