UFC

Max Holloway dao prijedlog u vezi suđenja oko kojeg bi se MMA organizacije mogle zamisliti

Max Holloway
 Jason Silva / AGIF / AFP
Jedan od onih koji su nakon UFC 247 priredbe dali komentar o suđenju bio je i bivši UFC-ov prvak perolake kategorije, Max Holloway. No, on nije komentirao odluku iz borbe Jona Jonesa i Dominicka Reyesa nego je kritizirao sam način bodovanja i objavljivanja rezultata.

Dominick Reyes bio je uvjeren kako je protiv Jona Jonesa na bodove uzeo prve tri runde te kako će mu to biti dosta da postane novi UFC-ov prvak poluteške kategorije. Mnogi su razmišljali jednako kao on te su kritizirali sudačku odluku prema kojoj je pojas UFC-ovog prvaka poluteške kategorije ostao u vlasništvu Jona Jonesa.

Jon Jones je neupitno bio bolji u posljednje dvije runde, možda čak velikim dijelom zbog promjene u taktici Reyesa, koji je bio uvjeren da je u prednosti. Na kraju se to nije pokazalo takvim. Među brojnim kritikama i komentarima onoga što se dogodilo, svakako je zanimljivo vidjeti kako na to sve gleda Max Holloway koji je ne tako davno ostao bez svoje titule i to sudačkom odlukom za koju je nakon borbe bio uvjeren da ide u njegovu stranu.

"Je li naš sport jedini elitni sport gdje ne znaš rezultat dok sve ne završi? Kakva bi bila šteta da suci pokazuje svoje bodovanje nakon svake runde? Ne namjeravam nikoga ovime napasti, ovo je iskreno pitanje", napisao je Holloway na Twitteru, što je svakako potaknulo raspravu uz neke zanimljive komentare.

Koliko god ovo na prvu zvučalo dobro, treba se pogledati i na eventualne minuse. Koliko bi to uzrokovalo pritiska na suce već nakon prvih rundi, ako bodovanje nije onakvo kakvo ekipa u kutu smatra na bi trebala biti? Uostalom, boks već stotinjak godina egzistira na ovakav klasični način. Odluke su i tamo često kontroverzne, no pitanje je bi li u slučaju otkrivanja bodovanja nakon svake runde dolazilo do većih tenzija i eventualnih nereda? Posebno ako se otkriva rezultat prema kojem domaći borac u tim trenucima gubi. I bi li to automatski stvarali prevelik pritisak na bodovne suce?

To je sve naravno tema za tijela koja se time bave, no mora se priznati da pogled iz Hollowayeve perspektive na prvu ima smisla.

Linker
19. svibanj 2024 07:06