UFC

Michael Bisping: ‘Ako Oliveira pobijedi Islama, postat će najvećim borcem u povijesti kategorije‘

SAO PAULO, BRAZIL - MAY 17: Fans cheer as the MMA fighter Charles Oliveira arrives at Sao Paulo‘s International Airport on May 17, 2021 in Guarulhos, Sao Paulo, Brazil. The Brazilian is the new UFC Lightweight Champion after beating Michael Chandler in the UFC 262.,Image: 611232096, License: Rights-managed, Restrictions: FOR EDITORIAL USE ONLY. Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) reserves the right to pursue unauthorized users of this image. If you violate our intellectual property you may be liable for: actual damages, loss of income, and profits you derive from the use of this image, and, where appropriate, the costs of collection and/or statutory damages up to $150,000 (USD)., Model Release: no, Credit line: Leandro Bernardes/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia

 LEANDRO BERNARDES/PXIMAGES/ICON SPORTSWIRE/NEWSCOM/PROFIMEDIA Leandro Bernardes/pximages/icon Sportswire/newscom/profimedia
Bivši prvak UFC-ove srednje kategorije trenutno vidi Khabiba kao najvećeg u toj kategoriji

Charles Oliveira dugi niz godina bio je samo ‘‘prolaznik‘‘ u lakoj kategoriji, odnosno borac kojeg se smatralo opasnim, ali nedovoljno kvalitetnim i previše jednodimenzionalnim za postati nešto više.

Brojni padovi na vagi, lutanja na relaciji laka-perolaka kategorija i stigma da se olako predaje nisu mu išli u prilog. Krajem 2017. godine Paul Felder porazio ga je tehničkim nokautom, a tada je uslijedila renesansa Charlesa Oliveire.

Brazilac je nanizao 11 uzastopnih pobjeda, a deset ih je upisao prekidom. Vrhunac je nastupio sredinom prošle godine kada je porazio Michaela Chandlera i došao do UFC-ove titule prvaka lake kategorije. Pojas je krajem godine obranio protiv Dustina Poiriera, a sredinom ove godine izgubio je ga, ali ne porazom, nego padom na vagi. Porazio je Oliveira nakon toga Justina Gaethjea, ali bez titule prvaka je ostao.

14 pobjeda Oliveira ima u lakoj kategoriji, a rekorder je kategorije kad su u pitanju pobjede ‘‘submissionom‘‘ (10). Kad su ‘‘submissioni‘‘ u pitanju, Oliveira je UFC-ov rekorder sa 16 takvih pobjeda, a s 11 uzastopnih pobjeda, jedna mu fali da izjednači najdulji niz u lakoj kategoriji. Tony Ferguson i Khabib Nurmagomedov imali su niz od 12 uzastopnih pobjeda. Oliveiri fali i jedna pobjeda prekidom da se izjednači s Jimom Millerom koji je 14 puta slavio prekidom unutar lake kategorije. Pobijedi li Islama Makhacheva u subotu navečer, Oliveira će upisati i treću pobjedu u mečevima za titulu. B.J. Penn, Benson Henderson i Khabib Nurmagomedov četiri puta slavili su u takvim mečevima.

Sve to čini Oliveiru jednim od velikana lake kategorije, a MIchael Bisping putem svog YouTube kanala istaknuo je kako Oliveira ovog vikenda ima priliku postati najvećim borcem u povijesti te kategorije.

‘‘Najveći borac svih vremena u lakoj kategoriji? Ako Charles pobijedi Islama ovog vikenda, mislim da taj epitet pripada Charlesu. Stvarno to mislim. Smatram da bi tom pobjedom prestigao Khabiba, samo zato jer će počistiti sve top izazivače. To nije Khabibova krivnja, ali ne možete osporiti brojke i povijest koju Oliveira stvara‘‘, započeo je Bisping, a zatim se dotaknuo Khabiba i njegovog rezime.a

‘‘Evo argumenata za Khabiba: njegov omjer je 29-0 i 13-0 pod okriljem UFC-a. On je jedan od najdominantnijih boraca koje je UFC ikada imao. Kroz 60 rundi u karijeri, on je izgubio dvije runde. Prvu protiv Gaethjea koja je bila jako, jako tijesna i treću protiv Conora McGregora, ali također jako tijesna runda. Ali on se umirovio s 32 godine, nakon tri obrane titule i dvije i pol godine na tronu. To je fantastično, ali da se dulje zadržao, tko zna bismo li ga vidjeli kako gubi pojas. Nikad nećemo znati što bi se dogodilo i to je jedan od argumenata zašto on nije ‘P4P‘ broj 1. Realnost je da se pitamo puno pitanja jer se nije zadržao dovoljno dugo. Znamo da se povukao iz časnog razloga, ali nameće se pitanje kako bi prošao protiv svih novih izazivača. Neke bi pobijedio, ali što bi se dogodilo protiv Charlesa? Ne znamo, možemo samo nagađati.‘‘, rekao je Bisping.

Nurmagomedov uistinu jeste izgubio samo prvu rundu protiv Gaethjea (na dvije sudačke kartice) i treću protiv Conora (na sve tri sudačke kartice). Ali Bisping se s pravom pita kako bi se Khabib nosio s pregršt novih izazivača koji napadaju vrh i kako bi prošao protiv Charlesa Oliveire. Khabib se jednostavno prekratko zadržao i to će mu gotovo svi spočitavati kad god dođe do usporedbi s najvećima u povijesti.

Linker
26. travanj 2024 16:20