UFC

MMA ima dvije promjene u pravilima: Jedna se tiče uboda u oko

Jon Jones

 Sean M. Haffey/Getty images/Profimedia
Atletske komisije i dalje mogu odlučiti hoće li primijeniti nova pravila ili ne

Proteklih dana Udruga boksačkih komisija i borilačkih sportova zasjedala je u vezi izmjene određenih pravila u borilačkim sportovima, a donešene su odluke o promjenama dvaju MMA pravila.

Jedan od najvećih problema u MMA-u svakako su ubodi u oko. Početkom sedmog mjeseca, borba između Pedra Munhoza i Seana O‘Malleyja prekinuta je u drugoj rundi zbog Seanova uboda u Munhozovo oko. Pedro nije mogao nastaviti borbu i meč je završen ‘‘no contestom‘‘.

Na sličan svojevremeno je završio meč Belala Muhammada i Leona Edwardsa, a brojni su primjeri gdje su ubodi u oko prouzrokovali velike probleme borcima koji postanu žrtve toga. Ipak, nisu tu nekakve značajne promjene donesene.

Naime, radi se o promjeni dopuštenog vremena za oporavak. Borcu će sada biti dopušteno punih pet minuta da se pokuša oporaviti od uboda u oko, a nakon tih pet minuta uslijedit će odluka je li spreman nastaviti meč. Prema prijašnjim pravilima, vrijeme dopušteno za oporavak bilo je prepušteno sucima na odluku prema njihovoj volji. Pravilo je sada izjednačeno s onime što se dogodi nakon što borac završi udaren u međunožje. I tada žrtva nedozvoljenog poteza dobiva pet minuta za oporavak.

Drugo pravilo tiče se neoprenskih rukava/steznika koji se dopuštaju borcima tijekom borbe. Nošenje takvih steznika dopušta se samo na određenim mjestima na tijelu, točnije na gležnjevima i koljenima. Steznici ne smiju imati podstavu, čičak, plastiku, metal, vezice ili bilo kakav drugi materijal koji bi mogao biti potencijalno opasan ili davati nepoštenu prednost. Traka, gaza i svi ostali materijali osim dopuštenih steznika nisu dopušteni na donjim dijelovima tijela. Steznici moraju biti crne boje, ali izuzetak može biti kod usklađivanja boje s kutom koji je komisija dodijelila sportašu. Tada steznici mogu biti crvene ili plave boje.

Što se gornjeg dijela tijela tiče, nikakva dodatna oprema osim rukavica i bandaža nije dopuštena.

Ova pravila sada se smatraju dijelom unificiranih MMA pravila, ali i dalje svaka atletska komisija može odlučiti hoće li implementirati ove promjene ili ne.

Linker
20. travanj 2024 15:21