UFC

MMA Junkie proglasio najvećeg borca u povijesti UFC-a: Jon Jones ipak na drugom mjestu

Jon Jones

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Svjetski poznati MMA portal dovršio je svoju ljestvicu 30 najvećih UFC-ovih boraca u povijesti

Konačno, poredak MMA Junkieja u kojem su rangirali 30 najvećih boraca u povijesti UFC-a, priveden je kraju. Jedan od najpoznatijih svjetskih MMA portala rangirao je borce proteklih 30 dana, a svakog dana otkrili bi jedno ime i tako bi se približavali samom vrhu ljestvice.

Poredak su otvorili Dustinom Poirierom na 30. mjestu, zatim se jedan Cain Velasquez našao na 24. mjestu, Matt Hughes podosta iznenađujuće tek na 21. poziciji u poretku, a Conor McGregor smjestio se na sredinu ljestvice, odnosno na 15. mjesto.

Američki teškaš hrvatskih korijena, Stipe Miočić, zauzeo je podosta visoko 10. mjesto, ali najveći teškaš u povijesti UFC-a možda je zaslužio još bolji plasman.

Kad su u pitanju top 5 borci, Khabib Nurmagomedov uvršten je na peto mjesto poretka, zatim su uslijedili Anderson Silva i Demetrious Johnson, a bilo je jasno tko će onda zauzeti preostala dva mjesta. Jedina dilema bila je tko će biti prvoplasirani u poretku, Jon Jones ili Georges St-Pierre.

Prema odabiru MMA Junkieja, Jones je drugi najveći borac u povijesti UFC-a, dok je Georges St-Pierre najveći UFC-ov borac otkako je organizacije. Postignuća obojice boraca zbilja su nevjerojatna i tko god da se našao na prvom mjestu, zamjerke ne bi trebalo biti.

Jon Jones osvajao je UFC-ov pojas u dvije različite težinske kategorije (teška i poluteška). Najmlađi je prvak u povijesti UFC-a, a pojas u poluteškoj kategoriji osvojio je prije tri mjeseca prije 24. rođendana. Jedanaest puta branio je titulu prvaka u poluteškoj kategoriji, a osvajao je taj pojas u dva navrata. Čak 15 puta Jones je slavio u mečevima za titulu, što ga čini UFC-ovim rekorderom.

Ono što Jonesa također čini jako velikim jest njegov omjer pobjeda i poraza. Jones službeno ima jedan poraz u karijeri, ali diskvalifikacijom zbog nedozvoljenih poteza u meču koji je apsolutno išao na njegovu stranu. Pomalo frustriran jer sudac ne prekida meč protiv Matta Hamilla, Jones je zadao nekoliko udaraca takozvanim ‘‘12-6‘‘ laktovima i završio je diskvalificiran. To je do danas ostao jedini Jonesov službeni poraz, ali mnogi smatraju da je Jones zapravo neporažen borac. Nakon borbe s Hamillom, Jones je ostao neporažen u narednih 19 uzastopnih mečeva, a radi se o najduljem nizu neporaženosti pod okriljem UFC-a.

Kako je pojašnjeno u videu MMA Junkieja, Jonesovi višestruki padovi na doping bacili su određenu ‘‘ljagu‘‘ na njegova postignuća i to je vjerojatno razlog zašto nije zauzeo tron ove ljestvice.

Georges St-Pierre kao prvoplasirani borac u ovom poretku, borac je bez takvih mrlji. Kanađanin nikada nije padao na doping, a baš kao i Jones, pojas je osvajao u dvije različite težinske kategorije (velter i srednja).

Devet puta GSP je branio pojas u velter kategoriji, a karijeru je okončao nakon 26 pobjeda i dva poraza u karijeri. Pod okriljem UFC-a upisao je 21 pobjedu i dva poraza. Gubio je od Matta Hughesa i Matta Serre, ali oba poraza naknadno je osvetio.

Osim Hughesa i Serre, GSP je porazio mnoštvo velikana poput Michaela Bispinga, B.J. Pena, Nicka Diaza, Carlosa Condita, Johnyja Hendricksa itd. Sve to dovelo ga je do prvog mjesta ovog poretka.

Mike Bohn kao jedan od najpoznatijih novinara MMA Junkieja, na Instagramu je pojasnio kako nije bilo lako utvrditi kriterije za ‘‘najvećeg ikad‘‘. Potrebno je uzeti u obzir ere u kojima su nastupali, konkurenciju, postignuća itd. Ali nakon što je 12 članova redakcije složilo svoje ljestvice top 30 najvećih boraca u povijesti UFC-a, pozbrajani su bodovi i oformila se ova jedinstvena ljestvica koju možete pogledati u nastavku ovog članka.

30 najvećih boraca u povijesti UFC-a prema odabiru MMA Junkieja:

No. 30: Dustin Poirier

No. 29: Frank Shamrock

No. 28: Francis Ngannou

No. 27: Joanna Jedrzejczyk

No. 26: Frankie Edgar

No. 25: Tito Ortiz

No. 24: Cain Velasquez

No. 23: Dominick Cruz

No. 22: Valentina Shevchenko

No. 21: Matt Hughes

No. 20: Ronda Rousey

No. 19: Max Holloway

No. 18: Chuck Liddell

No. 17: Henry Cejudo

No. 16: Israel Adesanya

No. 15: Conor McGregor

No. 14: Royce Gracie

No. 13: Kamaru Usman

No. 12: B.J. Penn

No. 11: Randy Couture

No. 10: Stipe Miocic

No. 9: Alexander Volkanovski

No. 8: Amanda Nunes

No. 7: Daniel Cormier

No. 6: Jose Aldo

No. 5: Khabib Nurmagomedov

No. 4: Anderson Silva

No. 3: Demetrious Johnson

No. 2: Jon Jones

No. 1: Georges St-Pierre

Linker
20. travanj 2024 15:05