UFC

Mnogi tvrde da Volkanovski ne udara snažno: Pogledajte kako je ‘ugasio‘ UFC-ovog borca lake kategorije

Jamie Mullarkey vs. Alex Volkanovski

 Screenshot (youtube, Afcmmafighting)
Alexander Volkanovski možda nije poznat kao ubojiti nokauter, ali njegovu snagu ne smije se podcijeniti

Alexander Volkanovski nema velike šanse za pobjedu u meču protiv Islama Makhacheva na UFC 284 eventu. Australac dolazi iz niže, perolake kategorije, a Islama Makhacheva pokušat će svrgnuti s trona u lakoj kategoriji.

Dagestanac je u nizu od 11 uzastopnih pobjeda, djeluje nepobjedivo, a ogromnu prednost imat će u fizičkoj veličini, a nastavno na to, i u fizičkoj snazi. Dodamo li u ‘‘jednadžbu‘‘ elitno hrvanje Islama Makhacheva na koje gotovo niti jedan borac nije imao odgovor, jasno je zašto svi vide Volkanovskog kao autsajdera.

Ipak, ne treba zaboraviti nekoliko činjenica. Volkanovski je u seriji od 22 pobjede zaredom, neporažen je pod okriljem UFC-a (13-0) i dolazi prepun samopouzdanja. Australac makedonskih korijena prvoplasirani je borac na UFC-ovoj ‘‘P4P‘‘ ljestvici i neće se olako predati, čak i ako bude osjetno podređeniji protivnik.

Brojne analize govore da će Volkanovskom ključ za pobjedu biti obrane od rušenja i zadržavanje borbe na nogama. Zapravo je jedan od glavnih pitanja u današnjem MMA-u ‘‘kako zaustaviti hrvanje dagestanskih boraca‘‘, a Volkanovski će morati pronaći rješenje.

Jedan od načina za poraziti Dagestance svakako je i razoran udarac kojim borac može doći do ekspresnog nokauta. Islam Makhachev jedini poraz u karijeri upisao je od Adriana Martinsa koji ga je pogodio upravo takvim udarcem i nokautirao ga je nakon nešto manje od dvije minute borbe.

Problem je što Volkanovski nije na glasu kao borac razornog udarca. Istina da je 12 puta slavio nokautom, ali većinom se radi o tehničkim nokautima gdje je Volkanovski zapravo došao do prekida nakon mnogobrojnih udaraca kojima je postepeno radio sve veću štetu. Klasičnim nokautom slavio je samo dvaput u karijeri.

2014. godine nokautirao je Rodolfa Marquesa Diniza na eventu Australian FC promocije, a bio je to debi Volkanovskog u perolakoj kategoriji.

Drugi klasični nokaut u karijeri upisao je dvije godine kasnije. Sjajnim udarcem ‘‘ugasio je‘‘ je Jamieja Mullarkeyja, borca koji je danas također dio UFC-a. Mullarkey (15-5-0) je unutar UFC-a upisao tri pobjede i tri poraza, a bori se u lakoj kategoriji (meč protiv Volkanovskog odradio je u perolakoj).

Ono što je zanimljivo kod Mullarkeyja jest činjenica da je triput u karijeri gubio nokautom, ali dvaput su to bili porazi tehničkim nokautom, a klasičnim nokautom izgubio je samo od Volkanovskog.

Dijelio je Mullarkey kavez s nekim vrlo opasnim udaračima kao što su Michael Johnson, Brad Riddell, Jalin Turner itd., ali nitko od njih nije ga nokautirao onako kako je to napravio Volkanovski. Turner ga je porazio tehničkim nokautom, dok je od Riddella izgubio jednoglasnom odlukom. Michaela Johnsona pobijedio je podijeljenom sudačkom odlukom.

Poanta priče je da Mullarkeyja nije lako nokautirati, ali Volkanovski je pokazao da može ‘‘uspavati‘‘ i borca lake kategorije. Islam Makhachev ne smije podcijeniti snagu Alexandera Volkanovskog koji će s dodatnom masom vjerojatno udarati nešto jače nego u perolakoj kategoriji i zasigurno postoji opasnost od nokauta.

Sve ćemo saznati u ranim nedjeljnim satima, a Volkanovskog i Makhacheva u kavezu možete očekivati iza 6:00h ujutro. Nokaut

Linker
02. svibanj 2024 23:49