UFC

‘Može li itko objasniti razliku između ovih udaraca?‘: Obračun teškaša na DWCS-u završio kontroverznim prekidom

Alexander Soldatkin vs. Mario Piazzon

 Screenshot (ufc Fight Pass)
Alexander Soldatkin sinoć je izgubio diskvalifikacijom nakon vrlo diskutabilne odluke suca

Sinoć održani Dana White‘s Contender Series izazvao je veliku kontroverzu nakon okršaja teškaša u ‘‘co-main eventu‘‘. Alexander Soldatkin (14-4-0) i Mario Piazzon (7-0) borili su se za ugovor s najboljom svjetskom MMA organizacijom, ali niti jedan od njih nije došao do ugovora.

Jako loše dvije runde pružili su Soldatkin i Piazzon, s pregršt klinča i premalo akcije, a borac Dylan Budka našalio se putem Twittera na njihov račun, a donekle i na svoj.

‘‘Moja borba sada je druga najgora borba u povijesti DWCS-a, nakon Soldatkina i Piazzona.‘‘, napisao je Budka nakon što je ranije ove sezone izborio ugovor porazivši Chada Hanekoma jednoglasnom odlukom sudaca.

No, vratimo se Piazzonu i Soldatkinu. Nakon dvije loše runde, treća runda ponudila je prekid, ali diskvalifikacijom. Alexander Soldatkin imao je Piazzona pritisnutog uz ogradu kaveza, a Piazzon se u jednom trenutku (donekle) oslonio na dlan svoje desne ruke. Soldatkin je u tom trenutku zadao udarac koljenom u glavu, a sudac Jacob Montalvo ekspresno je prekinuo akciju.

Uslijedila je duga pauza i pregledavanje snimke kako bi se utvrdilo radi li se o nedozvoljenom udarcu. Nakon opsežnih konzultacija, Soldatkin je diskvalificiran jer Piazzon nije mogao nastaviti nakon udarca koji je okarakteriziran nedozvoljenim. Međutim, situacija je izazvala pomutnju među MMA fanovima.

‘‘Ista komisija prije 2 tjedna (dopustila je ovo).‘‘, napisao je Caposa na svom Twitter korisničkom računu, a mnoštvo je onih kojima nije jasna razlika između udaraca koljenom kojima je Alexa Grasso nedavno pogađala Valentinu Shevchenko i udarca kojim je Soldatkin pogodio Piazzona.

Alexa Grasso nije snosila nikakve posljedice za svoje udarce jer njeni udarci bili su označeni dopuštenim. Ariel Helwani nedugo nakon tog meča kontaktirao je Atletsku komisiju u Nevadi i dobio je pojašnjenje:

‘‘Nakon eventa, kontaktirao sam Atletsku komisiju. Rekli su mi da dlan mora biti u potpunosti oslonjen na podlogu ili da mora služiti kao oslonac kako bi udarac bio ilegalan. Nakon što su pregledali snimku (priča se o meču između Grasso i Shevchenko), zaključili su kako su udarci Grasso bili legalni, jer Valentinin dlan nije bio u potpunosti oslonjen na podlogu, niti je služio kao oslonac. Dakle, njihov zaključak je da to nisu bili ilegalni udarci.‘‘, pojasnio je Helwani.

Komisija je očito procijenila kako je Piazzon koristio svoj dlan kao oslonac i kompletnim dlanom bio je oslonjen na podlogu. Vrlo je upitno je li uistinu bilo tako i neće biti iznenađujuće ako se Soldatkin bude žalio na pobjedu.

image

Alexander Soldatkin vs. Mario Piazzon - sporni trenutak

Screenshot (ufc Fight Pass)

Ime Alexandera Soldatkina vjerojatno vam ‘‘zvoni‘‘ negdje u glavi, jer radi se o teškašu koji je u petom mjesecu ove godine porazio Benjamina Šehića. Soldatkin je prekidom u drugoj rundi porazio bosanskohercegovačkog teškaša na Ares FC 15 eventu, a Šehić je tada predao meč zbog ozljede ramena. Soldatkin je nakon te pobjede dobio priliku boriti se za ugovor s UFC-om, ali njegov nastup na DWCS-u neslavno je završio.

Osim Soldatkina i Piazzona, sinoć su održana još četiri meča u sklopu ‘‘Contender Seriesa‘‘. Čak šest ugovora sinoć je podijelio Dana White. Danny Barlow (7-0) u ‘‘main eventu‘‘ porazio je Raheama Foresta (7-2) nokautom u prvoj rundi i velter kategorija dobila je novo pojačanje.

Danny Silva (8-1-0) pojačat će perolaku kategoriju, a do ugovora je došao porazivši Angela Pacheca (7-2-0) jednoglasnom odlukom. Poraženi Angel Pacheco također je nagrađen ugovorom.

Litavka Ernesta Kareckaite (5-0-1) nova je borkinja muha kategorije, a baš kao u slučaju Angela Pacheca, ugovor je dobila i poražena Carli Judice (3-1-0). Kareckaite je do pobjede došla podijeljenom sudačkom odlukom.

Brazilac Vinicius Oliveira (19-3-0) otvorio je večer nokautiravši Meksikanca Victora Madrigala (12-4-0) nakon samo tri minute borbe. Odlična bantam kategorija sada je još bogatija i jedva čekamo vidjeti što može Vinicius Oliveira unutar te kategorije.

Linker
15. travanj 2024 11:39