UFC

NA DANAŠNJI DAN: Khabib je po posljednji puta kročio u UFC-ov kavez, a nakon obrane titule se zauvijek oprostio od sporta

Khabib Nurmagomedov i Justin Gaethje

 -/Sputnik/Profimedia
Nadamo se kako će jednoga dana ponovno stupiti među borce, ponovno kao trener, te da će i na taj način nastaviti tradiciju koju je za sobom ostavio pokojni Abdulmanap

24.10.2020 godine bio je dan kada smo po posljednji puta u UFC-ovom kavezu gledali velikog Khabiba Nurmagomedova. U tom trenutku bio je prvak lake kategorije te je pred njim bila njegova druga obrana titule, a nasuprot njega je u kavezu stajao Justin Gaethje.

Borba se održavala u desetom mjesecu, a samo tri mjeseca prije toga je preminuo njegov otac, mentor i cjeloživotni trener, Abdulmanap Nurmagomedov. Veliko je uporište Abdulmanap bio u Khabibovom životu te je pod njegovim mentorstvom osvojio svijet, tako da je bilo jasno da će ovaj gubitak utjecati i na Khabiba.

Što se tiče same borbe, vjerojatno se ishoda sjećate i sami. U drugoj je rundi Khabib ‘‘ugušio‘‘ Gaethjea te je i u prvoj bio neosporno bolji, nakon čega je uslijedio jedan od najemotivnijih govora koje smo ikada čuli u UFC-ovom kavezu.

Kroz suze je Khabib rekao kako bez svog oca više nikada neće kročiti u kavez, a obećanje koje je dao majci je glasilo upravo tako. ‘‘Dao sam svoju riječ, te ju uistinu moram slijediti‘‘ bile su posljednje riječi koje smo od njega čuli u kavezu, nakon čega je skinuo rukavice i ostavio ih u kavezu.

Nakon toga, Khabib se počeo baviti trenerskim poslom te su njegovi borci postizali fenomenalne rezultate, no Nurmagomedov se i iz toga povukao jer mu je oduzimalo previše vremena od obitelji. Upravo u tome možemo prepoznati vrijednosti koje mu je pokojni Abdulmanap usadio, te bi zasigurno bio ponosan na njega da je i danas živ.

Khabib će uvijek ostati upamćen kao jedan od najvećih, no ne nužno zbog titula i pobjeda. Čovjek je to s posebnom karizmom i fenomenalnim vještinama, a uvijek će ostati žal što ga još koju godinu i još koju borbu nismo gledali u UFC-u.

Nadamo se kako će jednoga dana ponovno stupiti među borce, ponovno kao trener, te da će i na taj način nastaviti tradiciju koju je za sobom ostavio pokojni Abdulmanap.

Linker
27. travanj 2024 08:20