UFC

NA DANAŠNJI DAN: McGregor je ušutkao brojne kritičare i prvi put je stavio UFC-ov pojas oko struka

Conor McGregor

 Screenshot (youtube, Ufc)
Točno osam godina prošlo je od jedne od najvećih Conorovih pobjeda u karijeri

Koliko je samo uzbudljiv bio Conor McGregor tijekom 2015. godine. Irac je tada bio na putu prema tituli u perolakoj kategoriji i prometnuo se u najveću UFC-ovu zvijezdu.

Godinu je otvorio porazivši Dennisa Sivera, a već nakon tog meča, McGregor se trebao boriti protiv Josea Alda za titulu prvaka u perolakoj kategoriji. Brojni fanovi nisu bili naročito oduševljeni tim potezom UFC-a, jer McGregor je titulu izborio porazivši tada desetorangiranog izazivača unutar perolake kategorije.

Conor i UFC ponajviše su bili na meti kritika jer je Conor na svom putu do titule izbjegao borce koji su elitni hrvači i parteraši. Mnoge je zanimalo kako bi se Irac nosio s takvim borcima, ali UFC je planski gurao Conora do napada na titulu.

Međutim, nešto manje od tri tjedna uoči održavanja UFC 189 eventa na kojem se Conor trebao boriti protiv Alda, Brazilac je otkazao svoj nastup zbog ozljede rebra. McGregor je bio silno razočaran jer je ostao bez napada na titulu, ali UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ pronašli su mu zamjenskog protivnika.

Chad Mendes pristao je uskočiti na ‘‘short notice‘‘, a Mendes je ispunjavao kriterij elitnog hrvača koji će testirati Conorove vještine. Željno smo iščekivali kako će se Conor nositi s takvim borcem, a već u prvoj rundi Mendes je Conora rušio čak tri puta. Pomalo se Chad mučio sa zadržavanjem McGregora u donjoj poziciji, ali puno više uspjeha u tom segmentu imao je tijekom druge runde.

Brzo je Mendes došao do novog rušenja, a tri i pol minute proveo je kontrolirajući McGregora u parteru. Stvarao se dojam kako Conor uistinu ne može protiv hrvača na toj razini, a Mendes je u jednom trenutku pokušao doći do pobjede prekidom. Ipak, uspješno se McGregor obranio od njegovog pokušaja ‘‘giljotine‘‘ i borci su se vratili na noge. Mendes je bio vidno iscrpljen, a McGregor je tada preuzeo inicijativu.

Nizao je Conor udarac za udarcem, a umornog Mendesa planski je gađao u tijelo kako bi ga još više iscrpio. Publika u MGM Grand Areni prepoznala je da McGregor može doći do finiša i vladala je uzavrela atmosfera na tribinama. Deset sekundi prije kraja druge runde, Conor sjajno pogađa ljevicom u bradu Mendesa. Američki borac završio je na tlu, a McGregor s nekoliko dodatnih udaraca dovršio je posao.

Istina da je Mendes uskočio na ‘‘short notice‘‘ i da nije bio spreman na svih pet rundi, ali McGregor je dokazao kako može izdržati nalet hrvača, obranio je pokušaj ‘‘submissiona‘‘ i upisao je novu pobjedu nokautom. Pobjedom protiv Mendesa, Conor je prvi put u karijeri osjetio UFC-ov pojas oko struka. Pobjedom protiv Mendesa postao je privremenim prvakom perolake kategorije, a njegova popularnost vinula se u nebesa.

Trebao je McGregor takvu veliku pobjedu prije napada na titulu i pobjeda nad Mendesom sigurno je bila daleko bolji argument za ‘‘title shot‘‘ u odnosu na pobjedu nad Dennisom Siverom. ‘‘Hype‘‘ u vezi meča između McGregora i Alda samo je dodatno narastao nakon što je Conor dobio Mendesa, a krajem 2015. godine, McGregor je nokautirao i Josea Alda.

Danas se navršava točno osam godina od meča između Conora McGregora i Chada Mendesa. Moglo bi se reći kako se navršava osam godina od borbe kojom je McGregor ušutkao velik broj svojih kritičara, a kako je izgledala završna sekvenca i govor nakon njegove ponajveće pobjede u karijeri, pogledajte u videima ispod ovog teksta.

Linker
27. travanj 2024 08:09