UFC

Najava UFC-ovog eventa: Dvojica legendarnih boraca predvode UFC-ov event koji se održava u fantastičnom terminu

Max Holloway i Chan Sung Jung

 Screenshot (youtube, Ufc)
Max Holloway i Chan Sung Jung predvode sjajan ‘‘fight card‘‘ u Singapuru

‘‘Legende nikad ne umiru‘‘, naziv je jednog od UFC-ovih ‘‘trailera‘‘ za borbu koja predvodi današnji UFC Fight Night 225 event. Max Holloway (24-7-0, 20-7-0 UFC) i Chan Sung Jung (17-7-0, 7-4-0 UFC) danas u poslijepodnevnim satima odmjerit će snage, a zbilja se radi o dvojici legendi slobodne borbe.

Max Holloway pripada kvarteru najvećih boraca u povijesti UFC-ove perolake kategorije. Osim njega, unutar kvartera su Alexander Volkanovski, Jose Aldo i Conor McGregor, a mnogi ipak Volkanovskog i Alda vide kao dvojicu najvećih boraca u kategoriji do 66 kilograma. Međutim, Max Holloway ima pregršt argumenata koji ga guraju u konkurenciju najvećih boraca te kategorije.

Nitko nema više pobjeda od njega (19) kad je u pitanju perolaka kategorija, a rekorder je i po broju nokauta (8) i broju finiša (10) unutar perolake kategorije. Njegov pobjednički niz od 13 uzastopnih pobjeda u kojem je nekoć bio, najdulji je u povijesti te kategorije, a Holloway je nekoć bio prvak kategorije i pojas je triput branio. Zavirite li u rubrike koje se tiču statistike pogođenih udaraca, Holloway će biti predvodnik tih rubrika, neovisno o težinskim kategorijama. Mnogi rekordi pišu se uz njegovo ime, ali tri poraza od Alexandera Volkanovskog glavni su razlog zašto Holloway ne može biti najveći borac u povijesti perolake kategorije.

Upravo taj Volkanovski glavni je razlog zašto Max Holloway dosad nije skupio barem 7-8 obrana titule u perolakoj kategoriji. Od 2013. godine i poraza od Conora McGregora, samo je Alexander Volkanovski uspio poraziti Maxa u perolakoj kategoriji. Holloway je bez premca drugi najbolji borac u kategoriji i Volkanovskom radi zapravo jako velike probleme. Naime, kad god ispliva potencijalni izazivač za titulu, Holloway ga porazi prije nego taj izazivač dobije priliku napasti pojas. Tako Volkanovski nerijetko ostaje bez adekvatnih izazivača, dok je Hollowayja triput porazio. Nije isključeno da ćemo gledati njihov četvrti međusobni obračun, jer Holloway jednostavno djeluje nepobjedivo za sve ostale borce u kategoriji.

Ranije ove godine Max je jednoglasnom odlukom sudaca porazio Arnolda Allena, moćnog engleskog borca koji je do tog meča imao ‘‘score‘‘ 10-0 unutar UFC-ovog kaveza. Dakle, još jednog potencijalnog izazivača Holloway je udaljio od napada na titulu, a danas ga čeka borac koji u ovom trenutku ipak nije jedan od pretendenata na pojas.

Chan Sung Jung, Korejac kojeg mnogi preferiraju oslovljavati nadimkom ‘‘Korejski Zombi‘‘, svoj UFC debi odradio je još 2011. godine. Iako je debitirao prije više od 12 godina, ‘‘Zombi‘‘ je odradio ‘‘samo‘‘ 11 UFC nastupa. Jedan od glavnih razloga jest služenje vojnog roka u Južnoj Koreji. ‘‘Zombi‘‘ je dvije godine morao provesti služeći vojsci, a između poraza od Josea Alda (2013. godine) i pobjede nad Dennisom Bermudezom nakon povratka iz vojske, prošle su tri i pol godine. Bila je to duga pauza i mnogi tvrde da je Jung dobar dio svog ‘‘primea‘‘ zapravo proveo izvan kaveza.

Unatoč nešto manjem broju nastupa, Jung je prava legenda perolake kategorije. Dugi niz godina bio je pri samom vrhu kategorije, a ujedno je i prvi borac u povijesti koji je ‘‘twisterom‘‘ porazio protivnika unutar UFC-ovog kaveza. To mu je pošlo za rukom u UFC debiju 2011. godine, a Leonarda Garciju prisilio je na predaju tom naprednom ‘‘BJJ‘‘ tehnikom. Nakon njega, samo Bryce Mitchell i Da‘Mon Blackshear uspjeli su poraziti protivnike tim zahvatom.

‘‘Zombi‘‘ u svom rezimeu pobjeda ima imena poput Frankieja Edgara, Dustina Poiriera, Dana Igea, Dennisa Bermudeza i Renata Moicana, a gubio je uglavnom od elitnih boraca poput Alexandera Volkanovskog, Briana Ortege, Josea Alda itd. Dvaput se Jung borio za titulu prvaka u perolakoj kategoriji, ali Jose Aldo i Volkanovski pokazali su se nepremostivim preprekama.

Chan Sung Jung 2011. godine nokautirao je Marka Hominicka nakon samo sedam sekundi borbe i još uvijek drži rekord za najbrži nokaut u povijesti perolake kategorije. Brojni ‘‘Zombijevi‘‘ mečevi konkurirali su za najbolju borbu godine, a renomirani portali poput Sherdoga, ESPN-a i Bleacher Reporta upravo su meč Poiriera i ‘‘Zombija‘‘ proglasili najboljom borbom u 2012. godini.

Zanimljivost koja se veže uz ‘‘Zombija‘‘ jesu nastupi u glavnim borbama večeri. Iako nikada nije postao prvakom, ‘‘Zombi‘‘ će danas deseti put zaredom predvoditi UFC-ov event. Uistinu impresivan podatak za borca bez titule prvaka.

Posljednji nastup ovog sjajnog Korejca gledali smo u četvrtom mjesecu prošle godine. Alexander Volkanovski demolirao je ‘‘Zombija‘‘ u borbi za titulu i mnogi smatraju da je taj meč zapravo pokazatelj da se bliži kraj ‘‘Zombijeve‘‘ karijere. Jung je potvrdio kako postoji mogućnost da se umirovi nakon meča protiv Hollowayja, a sve ovisi o izdanju koje će prezentirati. Holloway je veliki favorit prema kladionicama (1,15 - 6,00 u prosjeku), ali nikada nemojte unaprijed otpisati ‘‘Korejskog Zombija‘‘.

‘‘Co-main‘‘ event nudi revanš koji nikome nije pretjerano jasan, ali svejedno ćemo ga pogledati

Što se ostatka eventa tiče, ovaj put nećemo previše duljiti. Sunaslovna borba večeri nudi revanš Anthonyja Smitha i Ryana Spanna. Jedno pitanje mnogima se nameće u vezi ove borbe, a to je smisao ovog revanša. Što UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ vide u organiziranju ovog meča, teško je reći, ali možda jednostavno nisu imali druge dostupne opcije za ovu dvojicu poluteškaša.

Smith je u devetom mjesecu 2021. godine deklasirao Ryana Spanna i prisilio ga je na predaju u prvoj rundi. Nakon tog meča, Smith je upisao dva poraza zaredom (Magomed Ankalaev, Johnny Walker), dok je Spann nanizao dvije pobjede u prvoj rundi (Ion Cutelaba, Dominick Reyes), a potom je izgubio od Nikite Krylova ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi.

Ryan Spann borac je nevjerojatnih fizičkih predispozicija. 32-godišnjak nadimka ‘‘Superman‘‘ visok je 196 centimetara, a raspon njegovih ruku iznosi 207 centimetara. Motorički je također izrazito potkovan, ali borilačka inteligencija njegova je glavna mana. Spann je u više navrata gubio mečeve protiv boraca koje u teoriji treba poraziti, ali niz loših odluka nerijetko ga dovede do uvjerljivog poraza. Je li 32-godišnji ‘‘Superman‘‘ napokon sazrio i može li poraziti Smitha koji je djelovao jako potrošeno u svom posljednjem nastupu, saznati ćemo danas.

Sjajni Gruzijac vraća se nakon duge pauze

Nakon više od godinu i pol dana pauze, u kavez će se vratiti i Gruzijac Giga Chikadze. Giga je do početka 2022. godine bio u seriji od sedam uzastopnih pobjeda unutar UFC-ovog oktogona, a onda je uslijedio meč s Calvinom Kattarom. Kattar je brutalno pretukao Chikadzea u tom meču, a liječnici su izdali Chikadzeu suspenziju u trajanju godinu dana. Iskoristio je Giga taj period za saniranje nekih ozljeda i za rad na svojim vještinama. Najavio je svoju ‘‘2.0‘‘ verziju i jedva čekamo vidjeti kako će izgledati protiv još jednog veterana UFC-ove perolake kategorije.

Alex Caceres danas će 29. put kročiti u UFC-ov kavez (16-11, 1 NC), a u meč ulazi nakon dvije uzastopne pobjede. Caceres je krajem prošle godine nokautirao Juliana Erosu, a u šestom mjesecu ove godine jednoglasnom odlukom sudaca bio je bolji od Daniela Pinede. 35-godišnjak nadimka ‘‘Bruce Leeroy‘‘ nikada bolje nije izgledao u kavezu, ali tek protiv Chikadzea saznati ćemo može li Caceres napokon napraviti taj dodatni iskorak.

Ženski meč u muha kategoriji vjerojatno je i najzanimljiviji na cijelom eventu

Meč na koji definitivno vrijedi obratiti pažnju jest onaj u ženskoj muha kategoriji. Trećerangirana izazivačica Erin Blanchfield sukobit će se s četvrtorangiranom Tailom Santos. 24-godišnja Blanchfield slavila je u svih pet nastupa unutar UFC-a, a danas ju čeka posljednja prepreka prije potencijalnog napada na titulu.

30-godišnja Brazilka Taila Santos oduševila nas je prošle godine nastupom protiv Valentine Shevchenko. U očima mnogih Santos je zaslužila pobijediti tada dominantnu prvakinju, ali Shevchenko je na koncu slavila podijeljenom sudačkom odlukom.

Meč između Blanchfield i Santos nevjerojatno je težak za ikakve prognoze. Obje borkinje posjeduju vrlo sličan set vještine i ‘‘operiraju‘‘ na gotovo identičnoj razini. Blanchfield preferira odvesti borbu u parter, a nevjerojatno je opasna i dominantna kad se nađe u gornjoj poziciji u parteru. Amerikanka jako brzo prolazi gard svojih protivnica i zauzima najdominantnije moguće pozicije, prije nego krene po završnicu. Taila Santos s druge strane također je sjajna ‘‘grapplerka‘‘, a snaga i mobilnost njenih kukova čine ju jako teško za zadržati u donjoj poziciji. U meču protiv Shevchenko prezentirala je kako brzo može uspostaviti kontrolu nad leđima protivnice i bit će jako zanimljivo vidjeti tko bolje ‘‘grappla‘‘ između ove dvije sjajne borkinje.

Kad je stojka u pitanju, priča je također zanimljiva. Erin Blanchfield neustrašiva je na nogama, što je dokazala u posljednjem nastupu protiv Jessice Andrade. Jessica Andrade poznata je kao jedna od najmoćnijih udaračica u povijesti ženskog MMA-a, ali to nije spriječilo Blanchfield da nezaustavljivo maršira prema naprijed i konstantno pogađa Brazilku. Posao je na kraju dovršila gušenjem u drugoj rundi.

Taila Santos s druge strane čak deset puta u karijeri slavila je nokautom i njeni udarci vrlo su ‘‘tvrdi‘‘ i snažni. Uđe li Blanchfield previše otvoreno u razmjene, mogla bi izvući deblji kraj protiv ovako snažne udaračice. Što dodati, osim da se radi o pravoj poslastici. Shvaćamo da neki od vas možda nisu ljubitelji ženskog MMA-a, ali vjerujte nam na riječ, ovo će biti jako kvalitetan meč.

Supertalentirani Japanac danas će tražiti svoju drugu pobjedu pod okriljem UFC-a, a prva je došla u finalu zanimljivog turnira

‘‘Main card‘‘ popunjavaju još dva meča. Japanac Rinya Nakamura dugi niz godina bio je ponajbolji hrvač svijeta, a 2021. godine odlučio se za prelazak u MMA. Brzo je upisao sedam pobjeda, od čega šest prekidom. Ugovor s UFC-om dobio je osvojivši ‘‘Road to UFC‘‘, a japanski bantamaš svu trojicu protivnika završio je u prvoj rundi. Meksikanac Fernie Garcia njegov je današnji protivnik, a očekuje se brza i laka pobjeda Nakamure.

Nekadašnji Gloryjev kickboksač Junior Tafa snage će odmjeriti s Parkerom Porterom. Ovo je obračun teškaša koji su daleko od samog vrha kategorije i ovi mečevi obično imaju dva moguća smjera u kojem mogu otići. Jedna od mogućnosti je da gledamo užasan i poprilično dosadan meč niske kvalitete, dok je druga mogućnost da Tafa i Porter pruže meč koji neće ponuditi tehnički spektakl, ali bit će jako uzbudljiv za fanove. Zanimljiv je podatak da se Porter u drugom mjesecu borio protiv Justina Tafe, Juniorovog brata koji je također dio UFC-ove teške kategorije. Justin Tafa nokautirao je Portera u prvoj rundi, a ne sumnjamo da je Junior zatražio savjet svog brata.

Juniora Tafu vjerojatno ste gledali u četvrtom mjesecu ove godine kada je odradio svoj UFC debi. Mohammed Usman, brat Kamarua Usmana, porazio je Tafu jednoglasnom odlukom sudaca, a presudno je bilo hrvanje i kontrola u parteru. Junior Tafa kao bivši kickboksač može se pohvaliti da je ring dijelio s kickboksačima poput Jamala Ben Saddika, Bennyja Adegbuyija i Guta Inocentea, a 26-godišnji Novozelanđanin posjeduje i boksačko iskustvo. Pobjeda protiv Portera vjerojatno mu je neophodna za nastavak UFC karijere.

Borci poput Chidija Njokuanija (vs. Michal Oleksiejczuk) i Kenana Songa (vs. Rolando Bedoya) zabavit će vas tijekom uvodnog dijela priredbe, ali sada prelazimo na najbitniju informaciju.

Gdje i kada se održava ovaj event?

Danas nećete morati ostati budni do kasno u noć kako biste uživali u mečevima najbolje MMA organizacije na svijetu. UFC Fight Night 225 event započinje danas u 11:00h ujutro, dok ‘‘main card‘‘ starta od 14:00h. Da, dobro ste pročitali. Ovo nije event koji gledamo u noći sa subote na nedjelju, nego u jednom vrlo zanimljivom terminu.

Razlog tome leži u lokaciji, a UFC danas gostuje u Singapuru. Prijenos eventa dostupan je putem UFC Fight Pass platforme, a ‘‘main card‘‘ od 14:00h dostupan je i putem SK Fight kanala.

Kompletan popis mečeva možete pogledati OVDJE.

Linker
27. travanj 2024 07:58