UFC

Namajunas dodatno potvrdila stavove u vezi Zhang: ‘Ako vam nije jasno, pogledajte dokumentarac!‘

Rose Namajunas
 Alberto E. Rodriguez/Getty images/Profimedia
‘Mi ne možemo znati u što Zhang vjeruje‘, rekla je Namajunas u razgovoru s Helwanijem

Nakon što je njen intervju litavskom mediju izazvao podosta bure u globanim borilačkim medijima, Rose Namajunas kao da je bila dužna dodatno objašnjenje svojih izjava vezanih uz UFC 261 borbu protiv Weili Zhang, uključujući izjavu "Bolje mrtav nego crven", kojom se referirala na to što Zhang dolazi iz države u kojoj vlada komunistička vlast te kako je to ono protiv čega se u ovoj borbi ona mora izboriti. Odnosno, to je navela kao nešto što je motivira.

Zadatak ispitati o čemu je ovdje riječ dobio je Ariel Helwani, koji je malo pobliže izvukao informacije odakle dolazi njen stav. I čini se kako ga je izgradila na bazi dokumentarnog filma "The Other Dream Team". Za one koji ne znaju, ovaj film snimljen 2012. godine govori o košarkaškoj reprezentaciji Litve koja je nastupila na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, financijskim problemima u kojima se tek osamostaljena Litva našla te tome kako su im u osiguranju uvjeta za odlazak na OI pomogli članovi poznatog rock bend Grateful Dead. Istina, u filmu je spomenuta opresija kakvu je Litva doživljavala u vezi Sovjetskog saveza, no tek kao pozadinska priča.

"Moje mišljenje izgrađeno je na iskustvu, nije to nešto što sam vidjela na YouTubeu. Zapravo je referenca na dokumentarac. Ako ste zbunjeni oko bilo kojeg mog stava, pogledajte dokumentarac i bit će vam jasno kroz što je moja obitelj prošla, što je razlog zašto živim u SAD-u te zašto se bavim borilačkim sportom. Da nije onoga što je prikazano u tom dokumentarcu, ja bih imala drugačiji život", rekla je Rose tijekom Helwanijeg showa.

Onda je nastavila objašnjavati, još se par puta referirajući na spomenuti film o Arvydasu Sabonisu i društvu (trailer za taj zaista sjajan film pogledajte OVDJE).

"Spomenula sam to jer je reporter rekao kako sam s nekim protivnicama ranije imala animozitet koji sigurno pomaže pri motivaciji. Ovdje nemam nikakav animozitet pa je mislio da imam problem s motivacijom, ali to nije istina. Kao prvo, ja nemam animoziteta prema nikome. Nisam savršena, grješnik sam i imam osjećaje. Kad se protiv nekoga borim, to je više moja borba s unutarnjim demonima. S druge strane, za ovu sam borbu motiviranija nego ikad. Ova borba, to je moja pozadina i povijest, ono što ja jesam i upravo to su ti demoni. Tako se osjećam i ponavljam, ako vam nešto nije jasno možete pogledati dokumentarac. Zahvalna sam što on postoji, što mogu upoznati povijest i podsjetiti se zašto je sloboda bitna. To je sve moje mišljenje, bazirano na činjenicama i iskustvu", dodala je, niti jednom ne potvrdivši da joj reference stvara išta osim spomenutog filma, koji je zapravo u potpunosti sportski dokumentarac, sa sportskom pričom u prvom planu.

Na kraju, čak i da je stav izgrađen drugačije, kakve veze Weili Zhang i njena domovina imaju sa sovjetskom opresijom? Što je to NR Kina skrivila Rose ili litavskom narodu? Vjerojatno nema smisla dalje pokretati tu temu. Uostalom, Rose je sama rekla da je s Weili spremna biti prijateljica. No, čemu onda ono posljednje što je o njoj izjavila?

"Ne znam u što ona vjeruje. Tu se odmah postavlja pitanje, možemo li znati u što ona vjeruje? Možda ima naredbe što da kaže, iskreno ne znam kakvi su njeni stavovi. U komunizmu, ti nemaš pravo na mišljenje, ti ne smiješ kritizirati vlast. Ja osobno mogu govoriti o nesavršenosti Amerike i svim problemima koje prolazi, na tome sam jako zahvalna", još je samo jedan dodatak na sve što je Rose prije ovoga rekla.

Na kraju, znamo kakav Amerikanci u većini imaju stav prema komunizmu, na koji zapravo imaju pravo, unatoč većinom slaboj informiranosti. Postavlja se samo pitanje ima li smisla da jedna borkinja tako nešto spominje u kontekstu borbe koja je ispred nje. Zaključak donesite sami.

Linker
22. travanj 2024 14:02