UFC

Nažalost, ovo nije bilo dovoljno! Aleksandar Rakić poražen je na priredbi u Abu Dhabiju

Aleksandar Rakić

 Seokyong Lee/Shutterstock Editorial/Profimedia
32-godišnji srpski poluteškaš izgubio je 2-1 u rundama od strane odličnog Dagestanca

"Biti ili ne biti", ovako su mnogi opisivali današnji nastup Aleksandra Rakića (14-4-0 uoči meča). 32-godišnji srpski borac nakon dva uzastopna poraza našao se na testu kojim je mogao napraviti toliko iščekivani iskorak u karijeri. Drugorangirani izazivač poluteške kategorije Magomed Ankalaev (19-1-1 uoči meča) našao se na suprotnoj strani kaveza. Nažalost, Rakićev iskorak ka vrhu nije se danas dogodio i "Raketa" se sada nalazi u vrlo nezahvalnoj poziciji.

Kompletna regionalna MMA javnost nestrpljivo je iščekivala ovaj meč i velika napetost zavladala je na početku borbe. Rakić je borbu otvorio pogodivši prednji direkt, a Ankalaev je ekspresno pokušao uzvratiti, ali sjajno je Rakić izašao iz dometa. Znatno krupnije i fizički snažnije djelovao je Rakić unutar kaveza. Puno "kickova" bacali su Ankalaev i Rakić tijekom prvih 60-ak sekundi, a Rakić je u par navrata pokušao pogoditi "high kickom". Ankalaev je dobro blokirao taj desni "high kick" Rakića, a obojici je trebalo ponešto vremena da pronađu distancu za ručne tehnike. Vidjelo se kako oba borca respektiraju snagu jedan drugog i podosta rezervirano odrađivali su prvih pet minuta. Ankalaev je u par navrata dobro zaprijetio lijevim "middle kickom", dok je "Raketa" lijevom nogom gađao prednju, desnu nogu Ankalaeva. Vrlo tijesna prva runda i nije lako sucima odrediti tko je bio bolji tijekom prvih pet minuta.

Ankalaev je početkom druge runde promašio udarac ljevicom, ali iznenadio je Rakića laktom iz okreta. Srećom, nije taj udarac najbolje odsjeo i Rakić je neuzdrman nastavio borbu s distance. Šteta je što Rakić nije konkretnije napadao prednju nogu Ankalaeva, ali jednostavno smo gledali pravo taktičko nadmudrivanje. Bio je ovo test strpljivosti za obojicu i čekali smo tko će prvi upasti u zamku. Kad god bi netko dobro pogodio, drugi bi ekspresno uzvratio i bio je ovo uistinu izjednačen meč nakon prvih 7-8 minuta. Sredinom druge runde čuli su se i prvi zvižduci publike u Etihad Areni, što ne čudi kad uzmemo u obzir kakve su mečeve gledali do tada. Drugom polovicom runde Ankalaev jako dobro pogađa lijevim direktom, a zatim i lijevim "middle kickom" u tijelo. Dagestanac 10-ak sekundi kasnije ponovno veže istu kombinaciju i preuzima primat u drugoj rundi. Rakić je morao dodati gas ako želi uzeti rundu. 80-ak sekundi prije kraja druge runde došlo je do prvih hrvačkih razmjena. Rakić je pritisnuo Ankalaeva uz ogradu kaveza, ali Magomed brzo okreće Rakića i zauzima dominantniju poziciju. Nije tu bilo pokušaja rušenja, nego su se borci nedugo poslije nastavili boriti na nogama. Bolje je Ankalaev pogađao boksačkim tehnikama, dok je Rakić uspjeha imao s "low kickovima", ali nije ih bacao razorno kao inače. Rakić je morao pojačati tempo u trećoj rundi.

Znatno duljeg je "reacha" Rakić, ali boksačke razmjene tijekom prve dvije runde išle su na stranu Ankalaeva. Veliki favorit za pobjedu bio je Ankalaev nakon prve dvije runde, ali Rakić je imao pet minuta pred sobom za preokret. Tijekom prve polovice treće runde ponovno je konkretniji bio Ankalaev. Njegov stražnji direkt pronalazio je metu za razliku od Rakićevog i stvari nisu izgledale dobro za srpskog poluteškaša. Rakić je sredinom runde krenuo po rušenje. Uhvatio je desnu nogu Ankalaeva, tražio je šansu za "single leg" rušenje, ali Ankalaev se dobro postavio i neutralizirao je pokušaj Rakića. Napao je Rakić drugu nogu i pokušavao je doći do rušenja, ali Magomed Ankalaev vrlo je potkovan u hrvačkom segmentu borbe. 20 sekundi prije kraja meča Rakić je pokušao inicirati žešću razmjenu, ali Ankalaev ga je držao pritisnutog uz ogradu kaveza i nije mu dopustio priliku za nešto više. Jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3) zasluženo je slavio Magomed Ankalaev i došao je do 20. pobjede u svojoj karijeri.

"Nisam uopće razumio Rakićevu taktiku. On nije radio, niti je tjerao mene da radim. Vrlo nezgodan protivnik.", rekao je Ankalaev opisujući Rakićev pristup ovom meču. Ankalaevu je ovo 11. pobjeda u 14. UFC nastupu (11-1-1, 1 NC) i definitivno zaslužuje napad na pojas koji trenutno drži Alex Pereira.

Nažalost, ponovila se priča koja Rakića prati već dugo. On se definitivno može nositi s najboljim borcima na svijetu i posjeduje sve alate za to. Ali Rakić nije "dodao gas" kad je bilo najpotrebnije i najznačajniji trenuci borbe odlazili su na Rakićevu stranu.

32-godišnjem "Raketi" ovo je treći uzastopni poraz unutar UFC-ovog kaveza. "Title shot" sada djeluje kao nešto miljama udaljeno od Rakića, ali ne treba gubiti nadu. Rakiću će možda čak i dobro doći mečevi protiv boraca koji ne pripadaju samom vrhu. Prije svega mu treba povratak pobjedama i povratak samopouzdanja kakvo je nekoć imao. Vremena za povratak u vrh kategorije sigurno ima.

Glavu gore Rakiću!

Linker
26. listopad 2024 23:58