UFC

Ngannou je pokrenuo lavinu? Tom Aspinall također želi boksati i UFC-u je postavio svojevrsni ultimatum

Mick Parkin (lijevo) i Tom Aspinall (desno)

 Instagram (tom Aspinall)
Privremeni prvak UFC-ove teške kategorije rado bi se okušao u boksačkom ringu

Jako ustrajan bio je Francis Ngannou prilikom pregovora s UFC-om oko novog ugovora. Ngannou je odbijao potpisati ugovor s organizacijom, sve dok mu UFC ne dopusti izlet u boksačke vode. Vjerovao je Ngannou da može privući velika boksačka imena, ali UFC-ovi čelnici bili su skeptični i nisu ispunili njegovu želju.

Ngannou se na kraju razišao s najjačom svjetskom MMA organizacijom, a odrekao se čak i titule prvaka u teškoj kategoriji. Nije Francis odustajao od svog boksačkog sna, pokazao je da se vrijedi boriti, a na kraju je ugovorio meč protiv Tysona Furyja. Ne samo da je ugovorio taj meč, nego je pružio fantastičnu borbu i otvorio si je brojna vrata u svijetu boksa.

Mnoštvo kritika, čak i ismijavanje trpio je Ngannou kroz cijeli taj period. Velika većina vjerovala je da Ngannou nikada neće doći do velikog boksačkog meča, ali Francis je bio strpljiv i na koncu je ušutkao sve kritičare. Svojim potezom Ngannou je pokazao i ostalim UFC-ovim borcima da se isplati borit za svoje snove, a osim velikog boksačkog meča, Ngannou je osigurao i odličan ugovor u PFL-u. Na kraju krajeva, Francis ništa nije izgubio odlaskom iz UFC-a, a to bi moglo potaknuti i ostale borce da se odluče boriti za svoja prava.

Čini se da je svojevrsna ‘‘lavina‘‘ pokrenuta, jer UFC-ov privremeni prvak teške kategorije sada također želi boksati. Tom Aspinall je u razgovoru za Fight Disciples otkrio kako želi odraditi boksački meč početkom sljedeće godine.

Aspinalla muči UFC-ova težnja ka ugovaranju meča između Jona Jonesa i Stipe Miočića. Prema nekim očekivanjima, taj meč gledat ćemo tek tijekom ljeta 2024. godine. Aspinallu je predugo čekati Jonesa i Miočića da odrade međusobni okršaj, a ukoliko mu UFC ne može pružiti adekvatan meč, Aspinall se želi okušati u boksu.

‘‘Odradimo to. Želim biti što aktivniji u MMA-u, jer trenutno sam zdrav. Ako se mogu dogovoriti s UFC-om, odradio bih i boksački meč. Jako mi se sviđa ta ideja. Želim biti aktivan. Imao sam godinu dana pauze zbog ozljede koljena. Uspješno sam se vratio i izgledao sam poprilično dobro u posljednja dva meča. Sada sam u jako dobroj poziciji, ali nastavimo se kretati dalje. Ne želim čekati Jona Jonesa. Tko zna hoće li se on uopće vratiti? Borit ću se protiv nekog od izazivača ili ću odraditi boksački meč. To je odlična ideja.‘‘, odgovorio je Aspinall na upit voditelja o potencijalnom izletu u boksački ring.

Tom Aspinall 2017. godine odradio je profesionalni boksački meč, a već u prvoj rundi nokautirao je Mađara Tamasa Bajzatha. Boks ga tada ipak nije pretjerano privukao i Aspinall se vratio MMA-u. Aspinallov otac u jednom od intervjua istaknuo je kako Toma boks nije privlačio, jer se pretežno radi o nabijanju ‘‘score‘‘ protiv neadekvatnih protivnika i jako je teško doći do mečeva protiv najboljih na svijetu. Aspinall je takve mečeve lakše pronašao u MMA-u, a sada kao renomirani UFC-ov teškaš, Aspinall lakše može doći i do nekih velikih boksačkih mečeva.

Želja za boksom očito postoji. Možda trenutno nije tako velika kao što je bila kod Francisa Ngannoua, ali preostaje nam vidjeti u kojem smjeru će otići ova priča. Ngannou je očito naveo borce na određene promjene, a toga će u budućnosti biti sve više. UFC može zadovoljiti Aspinalla tako da mu pruže zanimljiv MMA meč dok čeka Miočića i Jonesa da se obračunaju, ali Aspinallova želja za boksom sigurno će se povećati ako Tom u budućnosti dođe do statusa neprikosnovenog prvaka teške kategorije.

Linker
02. svibanj 2024 21:02