UFC

Ngannou ušutkao Danu Whitea: ‘Koji je tvoj problem sa mnom? Zašto si protiv moje slobode i sreće?‘

Francis Ngannou

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Bivši UFC-ov prvak teške kategorije ne razumije zašto Dana White kritizira njegov ugovor s PFL-om

Podosta oštar bio je Dana White u jučerašnjem osvrtu na odlazak Francisa Ngannoua pod okrilje PFL-a. UFC-ov predsjednik vidno nije sretan zbog gubitka najboljeg teškaša na svijetu, a njegova ogorčenost mogla se osjetiti kroz izjavu kojom je pokušao prikazati Ngannoua kao borca koji je ‘‘pobjegao od Jona Jonesa‘‘.

‘‘Sudeći po onome što znam o tom ugovoru, a ne znam puno, taj ugovor nema nikakvog smisla. Platit ćete tipa da se ne bori godinu dana, a već je prošlo 14 mjeseci od njegove posljednje borbe. On se borio triput u posljednje tri godine. Na kraju dana, mi smo njega otpustili. Znao sam točno što će se dogoditi. Francis ne želi riskirati i nije bio spreman riskirati protiv Jona Jonesa. Nakon što smo vidjeli što se dogodilo sa Cirylom Ganeom u meču protiv Jonesa, ne krivim Ngannoua. Mislim da bi ishod bio isti, a siguran sam da to misli većina vas, kao i sam Francis.‘‘, rekao je Dana White na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Kao da je White zaboravio da je Jon Jones još prvom polovicom 2020. godine najavio prelazak u tešku kategoriju, ali otezao je s teškaškim debijem sve dok Ngannou nije odlučio napustiti UFC. Nakon što je postalo jasno da ‘‘Predator‘‘ odlazi, Jones se odvažio debitirati među teškašima, a UFC ga je upario sa Cirylom Ganeom, borcem koji mu među elitnim teškašima stilski najbolje odgovara.

White se sada silno trudi ‘‘prodati priču‘‘ da je Ngannou pobjegao kako se ne bi borio protiv Jonesa, ali tko god je imalo pratio razvoj situacije, itekako mu je jasno da to nije istina.

Jasno je i Francisu, ali Whiteove izjave izazvale su određenu reakciju kod njega i Ngannou je odlučio uzvratiti Whiteu provjerom činjenica, odnosno pokušao je pobiti izjave UFC-ovog predsjednika.

‘‘Koji je tvoj problem sa mnom‘‘, pitanje je koje je Ngannou postavio na početku svoje objave na Twitteru, a potom je uslijedilo nekoliko protuargumenata koje je uputio ka UFC-ovom proedsjedniku.

‘‘1. Dovršio sam svoj ugovor, bio sam slobodan borac i odlučio sam otići. Nisi me ti otpustio.

2. Ja ne volim riskirati? Zato sam branio svoju titulu bez ACL-a (prednji križni ligament koljena) i MCL-a (medijalni kolateralni ligament) samo kako bih odradio svoj ugovor.

3. Razlog zbog kojeg sam se borio tri puta u tri godine leži u tome jer si htio kontrolirati moj ugovor i htio si da potpišem novi. ‘Zamrznuo‘ si me. ‘Dugujem borcima tri borbe godišnje.‘ Nije li to ono što govoriš? Što se dogodilo? Uvijek sam tražio mečeve i nikada u ove tri godine nisam odbio borbu.

4. Napokon bivam dobro plaćen, dobivam poštovanje i imam ugovor koji je pošten i ravnopravan za sve strane. Zašto si toliko protiv toga da budem slobodan i sretan?‘‘, četiri su točke koje Ngannou naveo u svojim objavama na Twitteru.

Podsjećamo, Francis Ngannou navodno će u PFL-u zarađivati nešto manje od deset milijuna dolara, ali novac nije glavna stvar zbog koje se odlučio za PFL, jer dobar novac nudili su mu i u UFC-u.

Francis želi slobodu, a najviše od svega želi dopuštenje za odrađivanje boksačkog meča. PFL mu to dopušta, a u PFL-u će imati slobodu birati svoje vlastite sponzore, odnosno, neće biti limitiran na Venum kao svi UFC-ovi borci. Osim toga, Ngannou će imati i savjetničku ulogu u savjetodavnom odboru PFL-a, odnosno njegov glas će se čuti i moći će sudjelovati u radu organizacije.

Tu nije kraj onome što je dobio od PFL-a. Francis je imenovan čelnim čovjekom PFL Africa organizacije i imat će mogućnost razvijati MMA na svom kontinentu.

Takve stvari mogao je samo sanjati u UFC-u, a Dana White jednostavno mora krenuti dalje i pustiti Ngannoua da uživa u plodovima svog rada.

Kad je u pitanju meč između Jonesa i Ngannoua, Francis je i po tom pitanju imao poruku za Danu Whitea. ‘‘Predator‘‘ je pojasnio Whiteu kako može ugovoriti tu borbu, ako ju već toliko zaziva.

‘‘Ako ikada budeš htio da se dogodi taj meč između mene i Jona Jonesa, javi se Peteu Murrayju (PFL-ov CEO). Bilo kada, bilo gdje.‘‘

Ngannou iz dana u dan sve više izlazi kao pobjednik ove cjelokupne priče i uživa veliku podršku svojih kolega boraca. Naravno, vrijeme će pokazati koliko je i sam Francis bio iskren u svojim težnjama da čini promjene i je li uistinu napravio pravu stvar odlaskom u PFL.

Linker
25. travanj 2024 07:54