UFC

Nova žrtva USADA-e u UFC-u: Dvije godine suspenzije zbog korištenja meldonija

Liliya Shakirova
 screenshot
Liliya Shakirova suspendirana je na dvije godine izbivanja iz Octagona

Nakon samo jedne borbe odrađene u UFC-ovom Octagonu, uzbekistanska borkinja Lililya Shakirova morat će na dvogodišnju pauzu. Takva je danas objavljena odluka USADA anti-dopinške agencije i to gotovo devet mjeseci nakon što je preuzet uzorak koji je pokazao pozitivan nalaz.

Urin Shakirove bio je za analizu preuzet 5. prosinca prošle godine, a on je pokazao korištenje meldonija. Riječ je o zapravo vrlo čestom prekršaju, posebno u borilačkom sportu. Meldonij je inače lijek koji se koristi u slučaju ishemije ili angine pectoris. No, dokazano je kako isti poboljšava fizičke performanse kod zdravih osoba. Isti je zabranjen početkom 2016. godine, a prva globalno poznata prekršiteljica bila je tenisačica Marija Šarapova. Inače je bio vrlo popularan u Rusiji i susjednim zemljama, velikim dijelom i zbog toga što je izumljen od strane latvijske tvrtke.

Shakirova je svoju jedinu dosadašnju UFC borbu imala u listopadu prošle godine na UFC 254 priredbi održanoj u Abu Dhabiju. Tamo je poražena od Lauren Murphy, iduće izazivačice za titulu muha kategorije. Do sada je u profesionalnoj karijeri upisala osam pobjeda i dva poraza, a članica UFC-a postala je kao zamjenska borkinja, uskočivši u gore navedenu borbu.

Budući da je uzorak preuzet 5. prosinca prošle godine, Shakirova se natjecanju može vratiti 5. prosinca 2022. Samo je pitanje hoće li to biti u UFC-u, budući da promocija kod novih boraca najčešće u ugovoru donosi klauzulu da im u slučaju doping pada mogu raskinuti ugovor na njihovu štetu.

Linker
20. travanj 2024 13:14