UFC

‘Otac mi je Hrvat, a odrastao sam gledajući Cro Copa!‘: Upoznajte Stevea Ercega, australskog Hrvata u UFC-u!

 Stephen Erceg 

 Jordan Jones/Getty images/Profimedia
Steve Erceg je nedavno oduševio vodstvo UFC-a debijem protiv rangiranog protivnika, a za borbu je saznao osam dana ranije. Govorio nam je o svom podrijetlu, početcima i planovima za budućnost. Upoznajte ga!

Ranije ovog mjeseca je 27-godišnji australski Hrvat Steve Erceg oduševio fanove, ali i čelnike UFC-a. Na UFC 289 priredbi se borio protiv Davida Dvoraka koji je u tom trenutku bio deseti na službenoj rang ljestvici muha kategorije, a to mu je ujedno bio i debi za najjaču promociju. Osim što se u debiju borio protiv rangiranog protivnika, u meč je uletio samo osam dana prije jer je Dvorak ostao bez protivnika te pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca. Erceg je borbu prihvatio i pobijedio, a sada ćete ga imati priliku malo bolje upoznati!

Rođen je u Australiji, ali otac mu je Hrvat

-Očeva strana obitelji mi je iz Hrvatske, točnije iz Makarske gdje još uvijek imam nešto obitelji. Ja osobno nikada nisam bio u Hrvatskoj, ali znam da je zemlja prekrasna te bih volio posjetiti obitelj koju imam tamo.

Debitirao je protiv rangiranog protivnika, a meč je prihvatio osam dana prije

Rijetko kad se događa da borci u UFC-u u svom debiju dobiju rangiranog protivnika, a vjerojatno su rijetki i oni koji bi prihvatili takav rizik. David Dvorak se na UFC 289 trebao boriti protiv Matta Schnella koji mu je borbu otkazao, ali spreman je bio Erceg:

-Kada me UFC pozvao osam dana prije meča, malo sam oklijevao jer je to bilo prebrzo. Ali kada sada pogledam na to, bila je to odlična prilika jer sam izgubio nešto vremena tijekom pandemije. Zato sam priliku objeručke prihvatio i pristao se boriti protiv jednog od najboljih na svijetu.

Krenuo je s nogometom, ali je otkrio MMA i vidio Brocka Lesnara, ali i Cro Copa i Miočića

Nije rijedak slučaj da borca ka ovom sportu privuče jedna borba koju je negdje vidio, ili čak neki borac. Upravo je to slučaj sa Steveom koji je postao fan MMA-a dok je još bio nogometaš, a za to su ‘‘krivi‘‘ određeni borci.

-Moj prvi sport je bio nogomet, a onda sam brzo prešao u AFL (Australian Football League, australski nogomet) prije svega jer su moja obitelj i moji rođaci bili u tom sportu. Kasnije sam polako postajao fan MMA-a, jer sam vidio Brocka Lesnara. To je bio 2010. godine mislim. Tada sam i počeo trenirati MMA.

Nakon borbe je razgovarao sa UFC-ovim predsjednikom Danom Whiteom

Steve je uistinu napravio veliku stvar pobijedivši rangiranog protivnika u svom UFC debiju, i sve to nakon što je borbu prihvatio samo osam dana prije meča. Nakon pobjede je imao priliku razgovarati sa UFC-ovim predsjednikom:

-Da, uspio sam razgovarati s Danom Whiteom nakon borbe. Ali iskreno se ne sjećam što mi je sve točno rekao jer sam bio cijeli nervozan zbog svega. Sjećam se samo da mi je govorio kako sam čvrst i kako sam se uspio vraćati na noge kada bi me Dvorak rušio i takve stvari.

UFC u devetom mjesecu dolazi u Australiju, a Steve se tamo želi boriti

UFC 293 će se 10. rujna (deveti mjesec) održati u Australiji, točnije u Sydneyju. Za sada nema puno dogovorenih borbi za taj event, a Steve nam je otkrio protiv koga se također želi tamo boriti:

-Dakle, kada UFC dođe u Sydney, želim se boriti protiv Matta Schnella. On je izlazio na moju pjesmu (You don‘t mess around with Jim). Mislim da se trebamo boriti i odlučiti tko će ju zadržati.

Prognozirao je i meč za titulu u njegovoj muha kategoriji

Idućega tjedna na UFC 290 priredbi će se za titulu u Steveovoj kategoriji boriti prvak Brandon Moreno protiv Alexandrea Pantoje. Steve nam je otkrio svog favorita u ovoj borbi koju će i on pozorno pratiti:

-Mislim da će Brandon pobijediti tu borbu jer mislim da ima više iskustva u borbama za titulu, također mislim da je jako čvrst te da će i u ovoj borbi pronaći način da pobijedi.

Otkrio je i koliko nastupa namjerava imati ove godine u UFC-u, ali i što mu treba za napad na titulu

-Drage bih se volje volio boriti tri puta ove godine, dakle još dvaput. Uistinu bih volio dobiti ESPN-ovu ‘Rookie of the Year‘ nagradu i mislim da ove godine trebam imati tri borbe da bih do toga došao, to je moj cilj. Također, mislim da ako uspijem doći do tri finiša u sljedeće tri borbe, što bi značilo da ću imati četiri pobjede, mislim da bih se tada mogao boriti za titulu. To bi trebalo biti sljedeće godine ako sve prođe po idealnom scenariju.

U Hrvatskoj nikada nije bio, a najdraži borac mu je Cro Cop uz kojeg je i odrastao

-Nikada nisam bio u Hrvatskoj do sad, ali definitivno bih ju volio posjetiti. Zemlja je predivna, također bih volio posjetiti svoju obitelj u Makarskoj. Moj najdraži hrvatski borac je definitivno Mirko Cro Cop, pogotovo zato što sam odrastao gledajući ga. Volim i ono što se uvijek za njega govorilo ‘desna noga bolnica, lijeva noga groblje‘. Također sam veliki fan Stipe Miočića jer je on jako čvrst, odličan je borac i njeguje jako dobre vrijednosti.

Na kraju je poslao poruku svima koji ga prate iz Hrvatske

-Jako cijenim i zahvalan sam svim fanovima iz Hrvatske, jednog dana bih uistinu želio doći i upoznati vas sve, a usput i razgledati tu prelijepu zemlju.

Što na kraju reći nego se Steveu zahvaliti na izdvojenom vremenu i da se nadamo kako će ostvariti ciljeve koje je zacrtao. UFC-ova muha kategorija ima jako puno talenta te je Steve također odlično pojačanje za istu. Želimo mu sve najbolje i da iduće godine zasja na UFC-ovom tronu!

Linker
30. ožujak 2024 13:08