UFC

Ove izjave dokazuju da je Abdulmanap Nurmagomedov prije svega bio veliki sportaš i još veći čovjek

Abdulmanap Nurmagomedov.
 screenshot/YouTube
Prerani odlazak Abdulmanapa Nurmagomedova veliki je gubitak za cijeli svijet borilačkog sporta

Abdulmanap Nurmagomedov bio je čovjek s vizijom. Još u svojim kasnim 20-im godinama odlučio se na bitan potez. Dio svoje kuće prenamijenio je u dvoranu gdje je počeo trenirati svoje sinove. S vremenom su se pridružili sinovi njegove braće, da bi sve završilo kupnjom i uređenjem kuće u kojoj su bratići počeli zajedno živjeti, trenirati i školovati se, sve pod budnom paskom Abdulmanapa, čovjek čvrste ruke i velike mudrosti. S vremenom je stvorio nekoliko sambo prvaka, a iz svega se izrodio Eagle MMA tim, čiji glavni predstavnik je UFC-ov prvak lake kategorije i jedan od najboljih boraca u povijesti, njegov drugi sin Khabib Nurmagomedov. Godinu dana ranije dobio je također uspješnog sambo borca, Magomeda, a tri godine nakon Khabiba i kći.

Khabib je više puta kroz karijeru svog oca navodio kao najvećeg uzora i kao onoga kome nikad nije proturječio te je poslušao gotovo svaki njegov savjet. Boljela ga je činjenica što Abdulmanap nije mogao doći do američke vize te što ga nije mogao pratiti na njegovom putu prema svjetskom vrhu. Upravo zbog toga mu je UFC 242, održan u rujnu prošle godine u Abu Dhabiju, puno značio. Cijele pripreme njegov otac bio s njim, a po prvi put otkako je postao UFC prvak i u kutu. Nakon pobjede nad Dustinom Poirierom je Khabib još jednom preskočio ogradu, no ovog puta s pozitivnim emocijama, krenuo je u zagrljaj svom ocu. Nakon ove tragedije, taj trenutak i to cijelo iskustvo sigurno će mu značiti puno više. I sigurni smo da UFC-ov prvak više neće biti ista osoba i borac, ali se isto tako nadamo da ćemo dobiti priliku vidjeti kako će odgovoriti na tragediju koja ga je snašla. U prosincu prošle godine njih dvojica ostvarili su svoj san i otvorili modernu dvoranu u svom gradu. I ona će biti veliki spomen na sve što je Abdulmanap postigao.

No, osim što je bio veliki tvorac prvaka i autoritet svojim sinovima i nećacima, Abdulmanap Nurmagomedov bio je veliki sportaš i veliki čovjek, što najbolje možete vidjeti kroz neke njegove izjave. Ovim putem odlučili smo mu odati počast odabirom nekih nama vrlo dragih te smo iste podijelili u nastavku teksta. Slava mu!

"Ponudili su nam 15 milijuna eura za revanš s Conorom, ali mi tražimo 30. Postoje borci koji to zaslužuju i koji čekaju na Khabiba. Mi ih moramo poštovati kao borce i to se ne smije zanemariti. Mislim time na Dustina Poiriera i Tonyja Fergusona. Ferguson, mislim da on to najviše zaslužuje. Khabibu su ostale tri ili četiri bitke. Mislim da je to dovoljno. Uvijek sam sanjao barem jedan njegov meč u Rusiji i sigurno ću se boriti s UFC-om da nam to omoguće", izjavio je prije prošlogodišnje borbe protiv Poiriera.

"Assalamualeikum svima. Opraštam Conoru McGregoru, ostavimo sve ovo iza nas. Sada je najvažnije napraviti analizu svega što se dogodilo te da iz toga izvučemo lekcije. Razgovarao sam sa starješinama i mudrim zemljacima i njihovo je mišljenje da trebamo ostati veliki. Nadam se kako je ovo zapravo blagoslov za nas”, bile su riječima kojima se obratio Conoru McGregoru nedugo nakon njegove borbe protiv Khabiba.

“Čitavo vrijeme sam ih upozoravao da kasne sa skidanjem kilograma pet dana. Sada je vrijeme da se Khabib oporavi i pripremi za sljedeću borbu. Sada moram biti siguran da su mu se bubrezi i jetra sasvim oporavili. Svi mi govore da je sada dobro, ali može li mi itko obećati da se ovo neće ponoviti idući put? Ne znam kakvu je to dijetu imao. Nije ga nadzirao nitko iz mog tima ili obitelji. Uopće mi to nije jasno. Mogu to nazvati nepažnjom ili arogancijom. Vjerovati da će sve biti u redu. Vjerovati nutricionistu i ljudima oko njega. Lagali su mi za dvije kile. To me još više plaši. I zadnja stvar, vjerovati nekome tko mu je govorio da će sve biti u redu. Što to znači? Gubio je više od dva kilograma dnevno, to je previše. Što da se sve ovo dogodilo tokom borbe, primjerice u drugoj ili trećoj rundi?", nakon što je Khabib zbog problema sa skidanjem kilograma bio prisiljen otkazati borbu protiv Fergusona.

“Doživio je tešku dehidraciju zbog gubitka težine. Sada je u Dagestanu, dobro se hrani i već mu je puno bolje. Mislim da će krajem ovog mjeseca već početi s jednostavnim zadacima i treninzima. Za trening punom parom ćemo još malo pričekati. Prvo ćemo vidjeti kako će njegov organizam reagirati. Počet ćemo s joggingom i laganim utezima, a onda ćemo postupno dodati nove vježbe. Khabibovo skidanje kila uvijek nadgledam ja osobno, ali kao što znate, nisam mogao biti s njim u SAD-u jer mi ne žele izdati vizu za tu zemlju. Stoga je skidanje nadgledao njegov tim. Želim spomenuti da njih ne optužujem za ništa. Ovo nije prvi put da su izvršavali tu dužnost. Jedina osoba koja je kriva je Khabib, a da sam bio blizu njega preuzeo bih svu odgovornost na sebe", još je jedna izjava na istu temu.

Za kraj, ostavili smo izjavu iz jednog od njegovih posljednjih intervjua, koji je RT sport objavio ove godine, a tiče se odgoja Khabiba, ali i drugih boraca.

"Nakon što napune 15 ili 16 godina, nisam mekan prema nikome pa tako niti prema Khabibu. Oni moraju biti ozbiljni i ostvarivati rezultate jer su nacionalni sportaši. Škola, republika i na kraju država se pouzda u njih. Oni moraju zbog toga dati sve od sebe. Sa 17 godina odlaziš u vojsku i odrastao si čovjek. Odrastao čovjek na kojem drugi odrasli računaju. Zato ne mogu biti mekan prema ikome niti mu olakšavati."

Linker
26. travanj 2024 01:33