UFC

Paul Craig će pokušati preći u nižu kategoriju: ‘Pogledajte Adesanyu, on nema naročito dobar jiu-jitsu‘

Paul Craig

 Leandro Bernardes/Zuma Press/Profimedia
Vjerojatno najbolji škotski MMA borac vjeruje da može napraviti pomutnju u srednjoj kategoriji

Paul Craig (16-6-0, 8-6-1 UFC) uživao je jako dobar niz u periodu od devetog mjeseca 2019. godine pa sve do sedmog mjeseca prošle godine. Najbolji škotski MMA borac upisao je pet pobjeda i jedan remi u tom periodu, ušao je u top 10 poluteške kategorije te se činilo da kroči prema vrhu kategorije.

Ipak, Volkan Oezdemir i Johnny Walker uništili su Craigove snove o napadu na sami vrh kategorije i dokazali su mu da nema kvalitetu za najviše domete. Craig je trenutno deveti u poretku izazivača poluteške kategorije, a teško ga je zamisliti da može puno iznad te pozicije. Osim činjenice da vjerojatno nema kvalitetu za sam vrh, potencijalni problem stvara i manjak opcija za sljedeće nastupe. Dobar dio boraca ima ugovorene mečeve, a oni koji nemaju, vjerojatno se u ovom trenutku neće boriti protiv devetoplasiranog Škota.

Čini se da je toga donekle svjestan i sam Craig. Naime, ‘‘Bearjew‘‘ je gostovao u ‘‘Leather‘d Podcastu‘‘ gdje je otkrio kako planira prelazak u nižu (srednju) kategoriju.

‘‘Već neko vrijeme vrtimo ideju oko prelaska u srednju kategoriju, ali ne zato što sam završio s poluteškom kategorijom, nego zbog stanja u kategoriji. Ne nudi mi se puno mogućih mečeva s borcima koji su iznad mene u poretku. Možda se nude neke dobre prilike u srednjoj kategoriji. Preostaje mi da pokušam skinuti kilažu, a zatim ću probati odraditi snažni sparing dan poslije kako bih saznao mogu li se nositi s time.‘‘, rekao je Craig koji je dodao da je nedavno prošao i operaciju nosa.

Dobra je stvar što Craig planira testirati svoje mogućnosti oko skidanja kilograma, prije nego službeno ugovori debi u srednjoj kategoriji. Prođe li njegov test uspješno, možemo ga očekivati u kategoriji do 84 kg, a Craig je istaknuo jedno ime kao potencijalno zanimljivog protivnika.

‘‘Vjerujem da mi se u srednjoj kategoriji nude neke dobre prilike. Sviđa mi se ideja o meču protiv Seana Stricklanda. On će samo stajati ispred vas, zar ne? On nije netko koga ćete gledati i pomisliti ‘On je jako opasan udarač i vjerojatno ima dobro hrvanje i jiu-jitsu‘. Ja sam jiu-jitser koji nastupa u MMA-u i vjerujem da mogu iskoristiti sve to. Veličina bi također bila bitan faktor.‘‘, pojašnjavao je Craig, a potom se osvrnuo i na samog prvaka, Israela Adesanyu.

‘‘Pogledajte prvaka, Israela Adesanyu. On nema naročito dobar jiu-jitsu. Ne kažem da uopće nema jiu-jitsu, ali ja kao majstor za jiu-jitsu tako gledam na sve ove stvari. Koliko tipova u top 15 ima elitni jiu-jitsu?‘‘, istaknuo je škotski borac.

Činjenica je da srednja kategorija nije prepuna elitnih parteraša, ali Paul Craig mora borbu odvesti u parter ako misli iskoristiti svoje BJJ vještine. To mu je nerijetko predstavljalo problem i u takvim mečevima najčešće je gubio. Borci poput Adesanye bi ga demolirali u slučaju da borbu ne uspije odvesti u parter.

Naravno, Craig ima pravo biti ambiciozan i bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se nosio s borcima iz srednje kategorije. Velike su ipak šanse da ovaj 193 cm visok poluteškaš neće moći niti skinuti kilažu za srednju kategoriju, jer radi se o uistinu krupnom borcu poluteške kategorije.

Linker
17. svibanj 2024 00:36