UFC

Paulo Costa: ‘UFC smatra da Brazilci žive u džungli i stoga nam nude mizerne honorare‘

Paulo Costa

 Instagram (paulo Costa)
Šestorangirani izazivač UFC-ove srednje kategorije odbija potpisati novi ugovor

Podosta razočarani ostali su MMA fanovi prije nekoliko dana, nakon što je objavljena informacija da se meč između Roberta Whittakera i Paula Coste ipak neće održati. Dvojica ponajboljih boraca UFC-ove srednje kategorije trebali su se boriti na UFC 284 eventu koji se održava 11. veljače (2. mjesec) u Australiji, ali Costa je odbio nastupiti zbog nezadovoljstva ugovorom koji mu UFC nudi.

Brazilcu je preostao jedan meč prema trenutnom ugovoru, a više puta je Costa isticao da se radi o zastarjelom ugovoru prema kojem se više ne planira boriti protiv vrhunskih boraca. Prema trenutnom ugovoru, Costa bi dobio 70 tisuća dolara za pobjedu i zagarantiranih 70 tisuća dolara za sami nastup.

‘‘Rekao sam im da želim nove uvjete za meč protiv Whittakera. Neću se više boriti za isti novac. To je ‘main card‘ u Australiji. Radi se o sjajnoj borbi. 70 tisuća dolara nije dovoljno za to. Tražio sam da malo podignu ponudu, ali oni su odbili. Govorili su mi: ‘Moramo sklopiti novi ugovor na šest mečeva.‘. Ja sam odbio potpisati ugovor na šest borbi i htio sam pregovarati o uvjetima samo za taj jedan meč. Čemu se odmah dogovarati za narednih šest mečeva. Meni to nema smisla. Nisam zainteresiran potpisati ugovor na šest mečeva, pogotovo ne za novac koji su mi nudili. Htio sam pregovarati o uvjetima za jedan meč. Već sam napravio ovakvu pogrešku prije pet godina i sada plaćam pogrešku zbog ugovora sa zastarjelim uvjetima.‘‘, rekao je Costa u MMA Houru.

31-godišnji Costa sada je u pomalo nezahvalnoj situaciji gdje mu je preostao jedan meč prema važećem ugovoru, a on ga ne želi odraditi za taj novac. Paulo je otkrio kako bi u trećem mjesecu 2023. godine njegov ugovor svakako trebao doći kraju i on je spreman čekati istek ugovora nakon kojeg će moći slobodno napustiti promociju, neovisno o tome hoće li odraditi borbu ili ne. Costa je ipak zainteresiran boriti se protiv Whittakera, ali za pozamašnu svotu novca.

‘‘Ako moram odraditi još jedan meč, odradit ću ga. Ali za trenutni honorar, neću se boriti. Rado bih se borio protiv Whittakera, ali želim pregovarati. Hunter Campbell (izvršni direktor UFC-a) samo izgovori ponudi i kaže: ‘Uzmi ili ostavi‘. To nisu pregovori.‘‘, rekao je Costa.

‘‘Borrachinha‘‘ je dodao da nastup na UFC 284 eventu otpada definitivno jer je premalo vremena ostalo da odradi puni trening kamp, ali protiv Whittakera bi se rado borio u trećem mjesecu. Paulo tvrdi da mu je UFC u jednom trenutku nudio ugovor i na četiri meča, a ukupna zarada iznosila bi oko 500 tisuća dolara. Costi se ponuda sviđala s financijske strane, ali ni dalje nije bio spreman potpisati ugovor na više mečeva. 500 tisuća dolara spreman je prihvatiti, ali samo za jedan meč. Naravno da mu UFC neće omogućiti toliki honorar, ali negdje između definitivno bi se mogli naći.

Još jednu zanimljivu optužbu iznio je Costa na račun UFC-a. Brazilski borac smatra da promocija svjesno potplaćuje brazilske borce.

‘‘Mislim da oni namjerno nude manje novca Brazilcima. Možda razmišljaju: ‘Ovi tipovi iz Brazila žive u džungli, ne treba im previše novca jer valuta im je pet puta slabija od dolara i stoga ih možemo mizerno plaćati. Trebao sam još prije stati na kraj ovome, ali nisam, jer mi Brazilci se samo želimo boriti. Nije nas pretjerano briga. Takve stvari radimo već dugo vremena, ali to ne pomaže ostalim borcima. Ovo je užasno iz perspektive borca. Ne možete na sve pristati. Ako ste u nečemu dobri, nemojte to raditi besplatno ili za mizeran novac. Često sam to radio u prošlosti, ali sada je dosta.‘‘, rekao je Costa.

Sve je više zapravo boraca koji istupaju protiv UFC-a i ne prihvaćaju olako nove ugovore. Francis Ngannou najzvučnije je ime među nezadovoljnima, a Paulo Costa mu se priključio.

Jačanjem PFL-a i brzim rastom ONE Championshipa, borci dobivaju sve više kvalitetnih opcija na tržištu i dojam je da UFC pomalo gubi svoju moć i monopol. Bilo je i vrijeme.

Linker
18. travanj 2024 19:14