UFC

Petr Yan napokon se vratio pobjedama! Bivši prvak UFC-ove bantam kategorije porazio je Songa Yadonga u sjajnom meču

Petr Yan

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
31-godišnji ruski bantamaš imao je težak meč na UFC 299 eventu, ali uspio je doći do pobjede

Nakon vrlo zanimljivog i uzbudljivog uvodnog dijela UFC 299 eventa, došli smo do ‘‘main carda‘‘, odnosno, do glavnih pet mečeva na programu ove priredbe.

Petr Yan i Song Yadong otvorili su ‘‘main card‘‘ međusobnim obračunom u bantam kategoriji. Fanovi su s velikim zanimanjem dočekali ovaj meč, prvenstveno jer nas je sve zanimalo kako će Petr Yan izgledati u kavezu nakon tri uzastopna poraza.

Imamo dobru vijest za sve ljubitelje Petra Yana. Bivši prvak bantam kategorije vratio je samopouzdanje, izgledao je jako dobro unutar kaveza i uspio je poraziti opasnog Songa Yadonga.

Očekivano, Petr Yan nešto rezerviranije otvorio je meč. Yadong je odmah na početku lijepo pogodio prednjim direktom, Petr je osjetio udaračku snagu Yadonga i pažljivo je čekao priliku i otvaranje Yadonga. Navikli smo da Petr Yan nešto sporije ulazi u mečeve, a to je bio slučaj i ovaj put. Sredinom runde Yan je pokušao ugroziti Yadonga s nekoliko ‘‘low kickova‘‘, ali Yadong bi ekspresno uzvratio krošeima. Nije to spriječilo Yana da nastavi napadati ‘‘low kickovima‘‘, ali minutu i pol prije kraja runde jedan loš ‘‘low kick‘‘ doveo ga je u parter. Yadong je uspio rušiti Yana, ali mučio se s pokušajima da ga zadrži u donjoj poziciji. Yan je jako lijepo ‘‘scrambleao‘‘ i kineski bantamaš nije uspio uspostaviti konkretniju kontrolu iz gornje pozicije. Yan se vratio na noge 15-20 sekundi prije kraja runde, ali u preostalom vremenu nismo vidjeli ništa konkretnije od strane oba borca.

Agresivno je Song otvorio drugu rundu. Boksačkim kombinacijama naveo je Yana na povlačenje sve do ograde kaveza. Nizao je Yadong udarac za udarcem, ali udarci su odsjedali na bloku Petra Yana i brzo se Petr izvukao iz nešto nezahvalnije pozicije. Dodao je Yan gas nakon toga. Napokon smo počeli gledati boksačke kombinacije kojima nas je Yan oduševljavao dok je trajao njegov uspon ka vrhu bantam kategorije. Desni aperkat Petra Yana sve češće je pronalazio metu, ali Yadong nije posrtao. Kineski borac uzvraćao je frekventno bacajući prednji direkt i lijevi kroše, a dobar posao radio je kombinirajući udaračke tehnike s pokušajima rušenja. Pokušavao je Song donekle kopirati taktiku kojom je Merab Dvalishvili izdominirao Yana, ali nema Song tempo kakav ima Gruzijac, niti posjeduje takve hrvačke vještine. Petr Yan drugom polovicom druge runde počeo je uživati glasnu podršku publike na tribinama Kaseya Centera u Miamiju, iako je Song Yadong već nekoliko godina stanovnik SAD-a. No, vratimo se na zbivanja unutar kaveza. Odlične boksačke sekvence pružila su oba borca u drugoj polovici ove runde. Yan je i dalje sjajno plasirao desni aperkat, ali Yadong nije ostajao dužan i uzvraćao je direktima i krošeima. Yan je u jednom trenutku čak djelovao i blago uzdrmano, Yadong je pokušao dodatno ugroziti Rusa, ali Yan je smirio situaciju jako dobrim ‘‘level changeom‘‘ koji je iskoristio za rušenje Yadonga.

Rasplamsala se borba u potpunosti i na početku treće runde nastavili smo uživati u sjajnim udaračkim sekvencama. Očito je i Petr Yan vratio nekadašnje samopouzdanje, nije oklijevao i dokazivao je kako nije ‘‘potrošen‘‘. Nakon nešto više od minute unutar treće runde, Yan je prelijepo pogodio stražnjim kružnim udarcem, ali Song Yadong gotovo pa nije niti trepnuo. Zapravo je Kinez samo pojačao tempo, nekoliko puta lijepo je pogodio desnim direktom, a Yanu su nakratko i ‘‘zaklecala‘‘ koljena. Svjedočili smo vrhunskoj rundi, ali i odličnom meču u cjelini. Sredinom runde Yadong je imao dobar pokušaj ‘‘single leg‘‘ rušenja, ali Yan se digao gotovo istog trenutka nakon što je srušen i borba se nastavila odvijati u stojci. Yadong je prednjim direktom sve više razbijao tempo Petra Yana koji nije najbolje pratio tempo svog protivnika. Nakon što je počeo gubiti razmjene u stojci, Petr Yan napravio je vrlo pametan potez. ‘‘Double leg‘‘ rušenjem odveo je borbu u parter, zauzeo je gornju poziciju u polugardu i krenuo je skupljati bodove kojima bi osvojio ovu rundu. Uspio je Yadong nakratko vratiti gard, ali u pokušaju da se izvuče iz donje pozicije, Yan je došao do bočne kontrole, a krajem runde Yan je započeo i s pokušajem D‘arce gušenja, ali nije imao dovoljno vremena za konkretnije ugroziti Yadonga.

Tri uistinu fantastične runde priuštili su nam Petr Yan i Song Yadong, a nešto takvo zapravo smo i očekivali od njih. Gotovo uvijek Yadong i Yan oduševljavaju nastupima, ali Petr Yan ovaj put kući odlazi slavljenički. Jednoglasnom odlukom sudaca (29-28) slavio je Petr Yan. Osim vrlo dobrog seta vještina, Yan je danas prezentirao i jako dobru borilačku inteligenciju. Rušenje u trećoj rundi bilo je presudno za dobiti ovaj meč.

Nakon tri uzastopna poraza i više od dvije godine bez pobjede, Petr Yan napokon se vratio pobjedničkim stazama i zadržao je svoje mjesto unutar top 5. Bantam kategoriji treba Petr Yan u dobroj formi, a uzmemo li u obzir da se radi o 31-godišnjaku, Yan može pružiti još mnoštvo odličnih mečeva.

26-godišnji Song Yadong ušao je u ovaj meč nakon dvije uzastopne pobjede i kao sedmorangirani izazivač unutar UFC-ove bantam kategorije. Čini se da kineski bantamaš još nije spreman ući u top 5, ali radi se o vrlo mladom borcu kojem najbolje borilačke godine tek slijede.

Linker
30. travanj 2024 15:50