UFC

Pettis smatra da Khabib ne može biti najveći ikad: ‘Osvojio je titulu pobjedom protiv Iaquinte‘

Khabib Nurmagomedov

 Valery Sharifulin/TASS/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove lake kategorije vjeruje da Nurmagomedov nije najveći ikad niti u lakoj kategoriji

Khabib Nurmagomedov i njegovo mjesto među najvećim borcima u povijesti MMA-a jedna je jako kompleksna tema za diskusiju. Niti jedan borac na tako visokoj razini nema nulu u rubrici poraza, iako Jon Jones ima argument da je neporažen.

Umirovljeni Dagestanac nevjerojatnom je dominacijom savladavao svoje protivnike, postao je UFC-ovim prvakom u lakoj kategoriji i tu titulu uspješno je triput obranio. Čak 29 pobjeda upisao je u svojoj karijeri i teško je osporiti da nije jedan od najvećih boraca u povijesti.

Njegova mnogobrojna vojska navijača također će uvijek stajati iza tog argumenta, ali postoje borci koji imaju drukčije kriterije. Jedan od takvih je Anthony Pettis, također nekadašnji prvak UFC-ove lake kategorije i trenutni sudionik PFL-ova turnira u lakoj kategoriji.

‘‘Showtime‘‘ je u razgovoru za LowKick MMA objasnio kako Khabiba ne smatra najvećim čak niti kad je laka kategorija u pitanju, a to je objasnio na sljedeći način.

‘‘Znate, ja sam se spuštao u perolaku, a borio sam se i u velteru. Posvuda sam se borio. Teško je reći da je Khabib najveći jer on se nije borio sa svima. On je osvojio titulu pobjedom protiv Ala Iaquinte. Al Iaquinta nije bio niti rangiran tada (bio je 11-rangirani izazivač lake kategorije, op.a.). Nakon toga se borio s nekim dobrim borcima te se umirovio. Teško je reći da je on najveći ikad. On je definitivno jedan od najboljih, ali tipovi poput B.J. Penna, takvi tipovi su za mene najveći. Da se nije vratio i upisao te silne poraze, pričali bi o njemu kao najvećem ikad (u lakoj kategoriji).‘‘, objasnio je Pettis.

B.J. Penn uistinu je kultni MMA borac i prava legenda. Bio je prvakom UFC-ove lake kategorije, a titulu je branio tri puta kao i Khabib. Ali Penn je bio prvakom i u velter kategoriji te je uistinu bio spreman obračunati se s bilo kime, bilo kada i bilo gdje. Borio se čak i s Lyotom Machidom koji je većinu karijere proveo u poluteškoj kategoriji, a na vagi je bio 15 kilograma teži od Penna.

‘‘Prodigy‘‘ je ipak uvelike kompromitirao svoju karijeru, jer je u periodu od 2011. godine pa do 2019. godine, upisao jedan remi te sedam uzastopnih poraza. Unatoč tome, neki poput Pettisa više cijene ono što je B.J. Penn radio u kavezu, nego puno pravilniju i kvalitetniju izgradnju karijere kao što je to slučaj kod Khabiba. Može se zaključiti kako se ipak radi o ukusima i svatko ima pravo na svoj ukus i mišljenje.

Linker
19. travanj 2024 20:26