UFC

Prva Hrvatica u UFC-u uoči svog velikog debija: ‘Želim svima pokazati tko je Ivana Petrović‘

Ivana Širić Petrović

 Screenshot/Facebook
Bivša prvakinja Aresove muha kategorije svoju prvu pobjedu pod okriljem UFC-a tražit će u okršaju s Brazilkom Luanom Carolinom

Noć sa subote na nedjelju donosi nam UFC Fight Night priredbu u Las Vegasu koju će predvoditi okršaj u srednjoj kategoriji između Seana Stricklanda i Abusa Magomedova. Ono što je, iz perspektive domaće publike, posebno važno naglasiti jest da će se u preliminarnom dijelu istog "eventu" boriti i Ivana Širić Petrović (6-0), prva Hrvatica koja je ikada postala dijelom UFC promocije. Talentirana hrvatska borkinja s norveškom adresom pod okriljem najjače svjetske MMA organizacije debitirat će borbom protiv Brazilke Luane Caroline (8-4).

Ivana je prethodno dominirala Aresovom muha kategorijom, gdje je ostvarila omjer 4-0, a početkom rujna prošle godine, pobjedom nad Alexandrom Tekenah, gušenjem ("rear naked choke") u trećoj rundi postala je i prva Aresova "flyweight" prvakinja u povijesti. Pojas je obranila 7. travnja ove godine, kada je, ponovno istim gušenjem, u četvrtoj rundi završila Eweline Wozniak, a upravo su joj te dvije pobjede otvorile vrata UFC-a.

"Osjećala sam se dobro kad sam osvojila taj pojas, ali ja sam osoba koja nikad nije sretna svojom izvedbom i netko tko uvijek pokušava pronaći stvari na kojima trebam raditi. Nakon borbe s Alex i osvajanja pojasa, osjećala sam se dobro, ali rekla sam sama sebi: "U redu, moram još više raditi". Nisam dominirala u udaračkom dijelu borbe, srušila sam je i prisilila na predaju, ali htjela sam svima pokazati da su i moje udaračke tehnike dobre", rekla je 29-godišnja Mostarka za MMA Maniju, pa se prisjetila borbe s Wozniak:

"U drugoj borbi bila sam puno bolja nego u meču s Aleksandrom, ali također sam pronašla neke stvari s kojima moram raditi. Svaki put razmišljam na način da moram dodatno raditi na nekom segmentu. Moja je želja bila doći u UFC i taj pojas mi je pomogao da to ostvarim".

Kao što je uvodno spomenuto, Ivana će u nedjelju ujutro odmjeriti snage s Carolinom, 30-godišnjom brazilskom borkinjom koja je u UFC-u debitirala sredinom svibnja 2019., pobjedom nad Priscilom Cachoeirom (jednoglasnom sudačkom odlukom). Nakon toga je upisala još dvije pobjede i tri poraza, s tim da je izgubila dvije posljednje borbe. Sredinom ožujka prošle godine nokautirala ju je Molly McCann, a prije tri mjeseca (podijeljenom sudačkom odlukom) poražena je od Joanne Wood. Gledajući cijelu profesionalnu karijeru, Carolina je pet od svojih osam mečeva pobijedila sudačkim odlukama, a tri je puta završavala protivnice (dva nokauta i jedno prisiljavanje na predaju).

"Ona je udaračica, a ja nisam toliko pokazala svoje udaračke tehnike budući da sam najčešće rušila svoje protivnice i završavala ih na tlu, no zapravo sam puno radila na svom ‘strikingu‘ i smatram da mogu pokazati da sam i dobra udaračica, također, s obzirom na to da dolazim iz kikboksa. Naravno, ako mi to dosadi, možda ću je rušiti‘, rekla je, uz osmijeh, Ivana u razgovoru za MMA Maniju uoči puta u Las Vegas.

Za razliku od Caroline čiji su mečevi najčešće išli do kraja posljednje runde, neporažena Širić Petrović je pet od šest svojih pobjeda izborila završnicom. Joanne Doyle, Alline Torquato i Dorotu Norek i je završila "ground and poundom", dok je Tekenah i Wozniak, kao što je prethodno rečeno, završila RNC-om, koji možemo podcrtati kao njezino najopasnije oružje. S obzirom na reputaciju borkinje koja traži završnicu, novinar MMA Manije upitao je hoće li i u svom UFC debiju tražiti finiš.

"Želim nokaut ili ‘submission‘, to bi bilo savršeno, ako se to dogodi bit ću vrlo sretna, ali ako mogu pokazati svoje vještine u sve tri runde i pobijediti odlukom, to će također biti dobro. Mislim da će ona biti agresivna jer je izgubila svoje dvije posljednje borbe, ali spremna sam na to. Radimo na svakom aspektu mog ‘gameplana‘ i što god da se dogodi - spremna sam", rekla je Ivana, pa dodala:

"Sada, na početku moje UFC karijere, želim raditi stvari koje su sigurnije za mene. Naravno, ako dobijem priliku brzo završiti borbu, to ću i učiniti. Prvo moram svima pokazati tko je Ivana Petrović, a onda će, naravno, nakon nekog vremena biti dobrih borbi i udaračkih rundi jer znam što ljudi žele vidjeti, nije sva UFC publika zainteresirana za gledanje hrvanja ili jiu jitsua u parteru".

Jedno od pitanja odnosilo se i na državu koju će Ivana predstavljati u UFC-u. Podsjetimo, Ivana je rođena u Konstanzu, njemačkom gradu smještenom na obali Bodenskoj jezera, u pokrajini Baden-Württemberg. U dobi od tri godine, s obitelji se vratila u Mostar gdje je završila osnovnu i srednju školu, te studirala sport i zdravlje na Nastavničkom fakultetu. Tijekom druge godine studija, međutim, donijela je odluku o preseljenju Tønsberg, grad na jugoistoku Norveške (u kojem i danas živi), gdje se u potpunosti posvetila MMA-u i doživjela sportsku afirmaciju.

"Ja sam Hrvatica, željela sam predstavljati i Hrvatsku i Norvešku, ali morala sam odabrati samo jednu zastavu i odabrala sam norvešku jer živim i treniram ovdje. No, cijeli Balkan i cijela Norveška su uz mene, prva sam žena iz Norveške, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja se bori u UFC-, a to mnogo znači i dobivam mnogo podrške" - zaključila je Ivana.

Linker
05. svibanj 2024 08:00