UFC

Qileng Aori odgovorio na rasizam Codyja Durdena: ‘Suci su mu dali šansu da izgovori nešto odvratno‘

Qileng Aori

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Kineski borac smatra kako je pokraden proteklog vikenda, u meču protiv Codyja Durdena

Puno se prašine podiglo nakon meča između Codyja Durdena i Qilenga Aorija. Borci muha kategorije nisu pružili nezaboravnu borbu, no Durden je svojim komentarima nakon meča privukao podosta nepotrebne pažnje. Naime, američki borac u razgovoru s Daniel Cormierom, neposredno nakon pobjede rekao je:

''Znao sam da će on biti čvrst, ali morao sam ga poslati u Kinu odakle je i došao.''

Takva izjava naišla je na niz osuda, što od fanova, a što od strane kolega boraca. Durdena su optuživali za rasizam, a on se kasnije pokušao opravdati.

''Slušajte, tip je iskazivao nepoštovanje i nije mi htio pružiti ruku na vaganju. Nakon što sam ga prebio, jednostavno sam mislio reći da on sada može otići kući, ma gdje god to bilo. Ispričavam se ako sam nekog uvrijedio, to zasigurno nije bila moja namjera. Sve vas volim! Vidimo se na vrhu.'', napisao je Cody putem Twittera.

Napokon se oglasio i Qileng Aori, a kineski borac također je razočaran izjavama svog protivnika. Uz sve to, Qileng Aori smatra kako Durden nije niti zaslužio pobijediti jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 29-28).

''Uništio sam ovu kukavicu u kavezu, ali suci su mu dali šansu da izgovori nešto odvratno kroz svoja odvratna usta. On ništa nije mogao u borbi i vidio sam strah u njegovim očima. On je kukavica.'', putem Instagrama napisao je Aori.

Ipak, sva tri suca vidjeli su Durdena kao pobjednika. Prema portalu MMA Decisions, 60 posto fanova smatra da je Qileng Aori trebao slaviti rezultatom 29-28, no svi medijski predstavnici (osim Combat Pressa) smatraju da je Durden zasluženo slavio 29-28.

Kad su rasizam i sinofobija (tip ksenofobije, netrpeljivost, mržnja i iracionalan strah od Kineza i Kine) u pitanju, čini se kako Durden ima povijest sličnih izjava. Naime, jedan od MMA fanova na Twitteru pronašao je nekoliko starijih 'tvitova' od strane Durdena, a američki borac voli se pomalo neslano našaliti na račun azijske populacije.

''Stomak trudnih kineskih žena izgleda kao da sakrivaju 'Dragon Ball'. Bebe će se roditi izgledajući poput Gokua.'', napisao je Durden

Teško je osuditi Durdena za neki teži oblik rasizma, no radi se o izjavama koje u današnjem svijetu privlače puno nepotrebne pažnje i dovode ga u ovakve probleme. UFC-ov borac vjerojatno je naučio lekciju, no njegova izjava i 'tvitovi' ostat će zapisani.

Linker
18. travanj 2024 17:12