UFC

Rafael Fiziev kritizira Gaethjea: ‘On previše puši ili prima previše udaraca u glavu‘

Rafael Fiziev

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Desetorangirani izazivač lake kategorije nada se borbi protiv ‘‘Highlighta‘‘

UFC-ova laka kategorija prepuna je vrhunskih boraca. Izuzev onih koji su pri samom vrhu, puno je i nadolazećih talenata koji su sve bliže toj poziciji.

Arman Tsarukyan i Mateusz Gamrot na pragu su ulaska u top 10, a tamo je već kročio Rafael Fiziev (11-1-0, 5-1 UFC). 29-godišnjak koji se jedno vrijeme borio pod kirgistanskom zastavom, ali se odrekao te zastave zbog diskriminacije šijita u toj državi, trenutno zauzima deseto mjesto u poretku izazivača lake kategorije.

Nakon poraza u UFC debiju protiv Magomeda Mustafaeva, Fiziev je zaredao pet uzastopnih pobjeda. Pobjeđivao je vrlo kvalitetne borce poput Renata Moicana, Brada Riddella i Bobbyja Greena, a u posljednja četiri nastupa došao je i do bonusa. Dvaput je nagrađen za sudjelovanje u borbi večeri, a dvaput najbolju izvedbu večeri.

Fizieva u sedmom mjesecu, točnije 9. srpnja, čeka najteži ispit u dosadašnjoj profesionalnoj MMA karijeri. Rafael dos Anjos suprotstavit će mu se na UFC Fight Night 209 eventu, a pobjedom nad bivšim prvakom, Fiziev će napraviti dodatni skok prema vrhu lake kategorije. Iako do borbe ima oko mjesec i pol dana, Fiziev već zna koga želi vidjeti kao sljedećeg protivnika. Justin Gaethje njegov je idealni protivnik u slučaju da pobijedi dos Anjosa, a u razgovoru za Submission Radio objasnio je svoje planove.

''Da, ako sve prođe dobro, očekujem da ću odraditi još jedan meč nakon ovog, a onda ću se boriti za pojas. Gaethje ili možda Poirier mogli bi biti moji sljedeći protivnici. Ali Poirier planira prijeći u velter. Možda ipak Gaethje onda. Vidjet ćemo. U svakom slučaju, planiram se boriti za titulu nakon što upišem još dvije pobjede.''

Meč između Fizieva i Gaethje potencijalno bi bio i borba godine. Obojica preferiraju otvorene razmjene u stojci, a Fiziev kao da Gaethjeu i zamjera određene stvari. Time bi došlo i do određenog animoziteta između njih.

''Gaethje je lud. Ili previše puši (marihuanu) ili je primio previše udaraca. Ne znam što je od toga u pitanju, ali ponekad priča sranja koja su nerazumljiva. 'Priuštit ću pakao Khabibu', govorio je uoči meča s Khabibom. Kakav si mu pakao priuštio? Završio si u trokut gušenju i zaspao si. Ista stvar dogodila se i protiv Oliveire. On konstantno priča. Ne volim kad ljudi jedno pričaju, a zatim ne učine to o čemu pričaju. U redu je ako vam se to jednom dogodi, ali nakon toga, prekinite pričati. Ovaj tip jednostavno ne prestaje. Neprestano priča.'', rekao je Fiziev.

Što se tiče borbe za pojas, poznato je da laka kategorija trenutno nema prvaka. Charles Oliveira ostao je bez titule zbog pada na vagi uoči meča protiv Gaethjea i trenutno je prvorangirani izazivač. Tko će biti njegov protivnik za upražnjeno prijestolje, trenutno nije poznato. Ako se Fizieva pita, on već zna tko će biti i prvak onda kad dođe njegov red za napasti pojas.

''Mislim da će Islam (Makhachev) biti sljedeći prvak. Zapravo sam siguran da će Islam biti prvak. Kad god razmišljam o pojasu, razmišljam i o Islamu. Već se pripremam za njega. Smatram ga najboljim borcem lake kategorije jer ima dobru stojku, osjećaj za distancu, perfektno hrvanje i grappling. Uz sve to, srčan je i velika je baza fanova iza njega.'', u hvalospjevima je pričao Fiziev o Islamu Makhachevu.

Ipak, Fiziev bi se prije svega trebao fokusirati na Rafaela dos Anjosa jer radi se o prekaljenom veteranu koji je još uvijek i više nego opasan.

Linker
25. travanj 2024 13:10