UFC

Randy Couture o plaćama boraca: ‘Zašto je Jake Paul taj koji je istupio?‘

Randy Couture
 Francis Specker/Alamy/Alamy/Profimedia
Umirovljeni američki borac Randy Couture osvrnuo se na plaće boraca te aktualan trend Youtube boraca

Bivši američki hrvač i MMA borac samo je jedno u nizu MMA lica koja nisu zadovoljna količinom novca koju borci zarađuju. U svom razgovoru za portal ''MMA Fighting'', 58-godišnjak se dotaknuo same problematike, kao i brzo rastućeg trenda vezanog za youtubere koji se okušavaju u boksu. Unatoč popriličnoj količini negativne energije usmjerenoj ka braći Paul, Randy Couture vidi i nešto pozitivno u cijeloj priči. Podsjećamo, Jake Paul sve češće ima Danu Whitea na piku, a nerijetko se u javnim nastupima dotiče plaća koje borci primaju u najjačoj svjetskoj promociji.

''Mislim da postoji pokret koji ide prema naprijed kada su u pitanju plaće boraca. Nije pošteno, UFC borci ne dobivaju ono što zaslužuju. Uzmemo li sve sportove u obzir, omjer onoga što zarađuju vlasnici te onoga što zarađuju sportaši najgori je u korist sportaša upravo u UFC-ju. Ti borci riskiraju svoje živote i veliki sam pobornik pokreta za promjene po pitanju svega toga.'', izjavio je Jake Paul na konferenciji za medije nakon ugovaranja borbe protiv Tyrona Woodleyja.

Randyju Couture nisu promaknule smislene izjave mladog Jakea te ga je u neku ruku i pohvalio:

''Zašto je Jake Paul taj koji je istupio i usmjerio pozornost ka ovome što se događa? Zašto je on taj koji podbada Danu Whitea? Ono što ''Alijev akt'' radi za boksače, to je ono što nedostaje nama u ostalim borilačkim sportovima i mislim da trebamo tu promjenu. Ako je potrebno da Jake Paul progovori i učini to za nas, to je super, dokle god uspijemo nešto promijeniti. Jedino mi je nejasno zašto se mi kao MMA borci ne možemo organizirati i ishoditi promjene, nego moramo čekati da to napravi netko poput youtubera.'', rekao je Randy Couture

Legendarni američki borac nadimka ''The Natural'' pritom je i kritizirao vjerojatno najveću zvijezdu u povijesti MMA-ja. Couture smatra kako je Conor McGregor morao bolje iskoristiti svoj utjecaj.

''Čovjek koji je imao šansu istaknuti se u svemu ovome je Conor McGregor. On posjeduje boksačku licencu, a onoga trenutka kad ju je dobio, učinio je svoj UFC ugovor ništavnim. Bio je zaštićen Alijevim aktom, no odlučio je povući Danu Whitea i kompaniju sa sobom u borbu protiv Floyda Mayweathera iako je mogao sve učiniti sam. Time bi zadržao bi novac isključivo za sebe te usmjerio pažnju ka problemima u MMA-ju. Međutim, on je otišao drugim putem, ali je zaradio 100 milijuna dolara. Radi se o novcu koji vjerojatno ne bi zaradio kroz cijelu MMA karijeru.'', dodao je Couture.

Alijev akt na koji se konstantno Randy poziva zapravo je reforma uvedena 2000. godine kojom se onemogućuju stvari kao što su eksploatacija boraca, sukob interesa i prisila. Svrha Akta zaštita je boraca od promotora, a rang ljestvice i pojaseve kontroliraju tijela zadužena za takve stvari.

Pozitivna je stvar što sve više utjecajnih osobnosti istupa u borbi za povećanje honorara, no pitanje je koliko će se borci biti složni i ujedinjeni u ovoj borbi. VIše puta tokom prijašnjih godina viđali smo razne pokrete, pokušaje osnivanja sindikata i slično, no UFC je uvijek izašao kao pobjednik.

Linker
20. travanj 2024 09:01