UFC

Raul Rosas Jr. prizemljen od strane Christiana Rodrigueza; Gastelum i Curtis oduševili sjajnom borbom!

Christian Rodriguez (gornji) i Raul Rosas (donji)

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Najmlađi UFC-ov borac u povijesti upisao je prvi poraz u svojoj karijeri

Glavni dio programa na UFC 287 eventu otvorili su Raul Rosas Jr., najmlađi borac u povijesti UFC-a i Christian Rodriguez koji je pokušao zaustaviti ogroman ‘‘hype‘‘ koji se stvara oko supertalentiranog Meksikanca. Očekivalo se da će Rodriguez pružiti puno bolji otpor od Jayja Perrina kojeg je Rosas lakoćom porazio u svom UFC debiju.

Odmah je Rosas pokazao svoje jasne namjere u ovom meču. Od prve sekunde se zaletio i ušao u ‘‘double leg‘‘ rušenje, a Christian Rodriguez dobro je branio njegove pokušaje rušenja kroz prvih 60-ak sekundi borbe. Nakon 75 sekundi borbe, Rosas je došao do prvog rušenja, a onda je uslijedilo vrlo zanimljivo nadmetanje u parteru. Odmah je Rosas krenuo tražiti ‘‘submission‘‘ (‘giljotina‘), ali Rodriguez je sjajno pročitao taj pokušaj te se uspio vratiti na noge. Rosasov pritisak tu nije stao i mladi Meksikanac nastavio je neumoljivo tražiti rušenje. Skočio je Rosas na leđa Rodrigueza nakon tri minute borbe, uspio je zaključati ‘‘body triangle‘‘ i krenuo je tražiti gušenje ‘‘RNC-om‘‘. Tu se pokazalo da je Rodriguez ipak nešto ‘‘tvrđi orah‘‘ od Perrina kojeg je Rosas lakoćom ugušio. U nekoliko se navrata Rodriguez izvukao iz ‘‘RNC-a‘‘ i preživio je do kraja prve runde.

Rosas je i drugu rundu započeo pokušajem rušenja, ali Rodriguez je sjajnim ‘‘sprawlom‘‘ obranio taj pokušaj i nakratko je završio kao gornji u parteru. Nije to bilo dugog vijeka, Rosas se pridigao i krenuo je u novu potragu za rušenjem. Rodriguez je dobro branio pokušaje neumornog Rosasa i sredinom runde imao je jednu odličnu kontru u hrvačkim razmjenama i završio je u bočnoj kontroli. Rosas je jedno vrijeme proveo u donjoj poziciji, a Rodriguez ga je lijepo kontrolirao. Uzeo je Rodriguez i leđa Rosas u drugoj polovici runde, zadavao je povremeno i udarce, te je radio više nego dovoljno za uzeti drugu rundu. Nakon prvih 10 minuta, oba borca uzela su po jednu rundu i čekala nas je zanimljiva treća dionica borbe.

Jako malo izmjena u stojci smo gledali tijekom ove borbe, a prve konkretnije dogodile su se početkom treće runde. Rosas je lijepo pogađao ljevicom, ali ubrzo je i Rodriguez uzvratio se nekoliko dobrih kombinacija. Nije Rosas htio predugo držati borbu u stojci i tražio je ‘‘double leg‘‘ rušenje nakon 50-ak sekundi runde. Rodriguez je uspješno branio te pokušaje i sada je bilo više nego jasno da se Rosas nalazi na ozbiljnom testu. Rodriguez mu je sjajno obranio jedan pokušaj rušanja i uzeo mu je leđa. Rosas je djelovao pomalo psihički slomljeno i Rodriguez je dominirao kontrolirajući mu leđa. Velik dio runde Rodriguez je kontrolirao Rosasova leđa, fizički je bio dominantniji i Rosas je jednostavno djelovao bespomoćno. Rodriguez je radio dovoljno da mu sudac ne oduzme poziciju. Posljednjih 15-ak sekundi borci su proveli na nogama, ali Rosas tu nije napravio apsolutno ništa da bi preokrenuo borbu.

Više nego zaslužena pobjeda Christiana Rodrigueza (jednoglasnom odlukom) koji je došao do 9. pobjede u 10. profesionalnom nastupu i druge u svom trećem UFC nastupu. Raul Rosas upisao je prvi poraz u svom osmom profesionalnom nastupu, ali nemojte ga odmah otpisati. Radi se o momku kojem je tek 18 godina i ovo će mu biti važna škola za nastavak karijere. Rodriguez mu je dao potrebno prizemljenje, ali to ne mijenja činjenicu da je Rosas i dalje ogroman potencijal.

Gastelum i Curtis oduševili ponajboljom borbom u 2023.

Što se ostalih preliminarnog dijela priredbe tiče, posebnu pažnju zaslužuju prije svih Kelvin Gastelum i Chris Curtis. Dvojica rangiranih izazivača unutar srednje kategorije (Gastelum je 15., Curtis 14.) pružili su pravi rat kroz svih 15 minuta. Prva runda otišla je čisto na stranu Gasteluma, ali druge dvije bile su izrazito ujednačene i gledali smo neprestanu akciju.

Pomalo kontroverzan trenutak dogodio se u drugoj rundi kad je Curtis nakon sudara glavama završio na tlu i nakratko je djelovao uzdrmano, ali brzo se oporavio i pružio je fantastičan meč do samog kraja. Jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 30-27) slavio je Kelvin Gastelum, a jedan sudac možda je ipak pretjerao bodujući sve tri runde u njegovu korist. Gastelum se borbama vratio nakon osmog mjeseca 2021. godine i duge pauze zbog raznih ozljeda. Ovo mu je prva pobjeda još od drugog mjeseca 2021. godine kada je porazio Iana Heinischa, a Chris Curtis upisao je drugi poraz u svom šestom UFC nastupu.

Odličan nastup pružio je i Joe Pyfer, borac koji je mnoge fanove pridobio svojom emotivnom životnom pričom (pročitajte ju OVDJE). Pyfer je prošle godine debitirao nokautiravši Alena Amedovskog u prvoj rundi, a danas ga je dočekao osjetno teži izazov. Gerald Meerschaert vrlo je iskusan borac s pobjedama protiv nekih renomiranih boraca, ali Pyfer nije imao problema da ga neutralizira.

Tri minute i 15 sekundi trebao je Pyfer za novu pobjedu nokautom u prvoj rundi. Lijevim krošeom sjajno je pogodio Meerschaerta, a zatim je odmah povezao i direkt desnicom. Meerschaert je završio na tlu, a bilo je samo pitanje trenutka kada će sudac označiti kraj. Pyfer je u par navrata stao s udarcima, tražio je od suca da završi borbu, ali morao je ipak zadati još nekoliko udaraca prije finiša. Pyfer se ističe kao vrlo interesantan potencijal u srednjoj kategoriji.

Pobjedu prekidom upisao je i Steve Garcia nokautiravši Shayliana Nuerdanbiekea, a svi ostali mečevi s ‘‘prelimsa‘‘ završili su sudačkim odlukama.

Kompletne rezultate preliminarnog dijela priredbe pročitajte ispod ovog teksta.

UFC 287 - rezultati preliminarnog dijela priredbe:

Kelvin Gastelum def. Chris Curtis via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x2, 30-27)

Luana Pinheiro def. Michelle Waterson-Gomez via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29)

Joe Pyfer def. Gerald Meerschaert via TKO - R1, 3:15

Lupita Godinez def. Cynthia Calvillo via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 30-27, 28-29)

Ignacio Bahamondes def. Trey Ogden via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28)

Steve Garcia def. Shayilan Nuerdanbieke via KO - R2, 0:36

Sam Hughes def. Jaqueline Amorim via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Linker
16. travanj 2024 06:13