UFC

Rogan i Belal Muhammad o tome kako napraviti pravila pravednijima: ‘To je onda prava borba!‘

Belal Muhammad i Joe Rogan

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Poznati UFC-ov komentator kritizirao je ‘‘casual‘‘ pratitelje MMA-a i iznio vrlo čvrste argumente za svoje tvrdnje

Joe Rogan iznio je intrigantnu ideju o sprječavanju sudaca da subjektivno utječu na dinamiku između udarača i hrvača.

Ovaj tjedan, novi UFC-ov prvak velter kategorije Belal Muhammad gostovao je na podcastu Joe Rogan Experience, gdje su on i Rogan raspravljali o raznim aspektima mješovitih borilačkih vještina. Tijekom razgovora, Rogan je iznio svoj prijedlog za drastičnu promjenu pravila.

Rogan je tvrdio da suci ne bi trebali odlučivati kada je borba "dosadna" i prisiljavati borce da se podignu iz partera, oduzimajući borcu u gornjoj poziciji prednost. Otišao je korak dalje - kraj runde ne bi trebao utjecati na stečenu pozicijsku prednost, sljedeća runda treba započeti iz iste pozicije u kojoj je prethodna runda završila.

"Ja vjerujem da ne bi trebalo biti podizanja boraca iz partera. Znam da je dosadno, ali nije me briga, nema podizanja, nema podizanja. Otišao bih još dalje. Mislim da bi borba trebala biti nastavljena točno iz one pozicije u kojoj ste i završili rundu. To je prava borba, zar ne? To je onda prava borba.", rekao je Rogan.

Iako je njegov prijedlog zanimljiv, vjerojatno neće biti usvojen uskoro. Unatoč tome što Rogan iznosi pravedan argument, rast MMA i UFC-a mogao bi biti usporen ovakvom promjenom, budući da većina ‘‘casual‘‘ pratitelja MMA-a ne želi gledati borbe koje se odvijaju pretežno u parteru.

Prije nego što je Rogan iznio svoju ideju, Belal Muhammad se složio s njim da je podizanje boraca subjektivno, a suđenje bi trebalo biti što objektivnije. Muhammad je dao primjer posljedica takve jedne subjektivne odluke referirajući se na borbu između Leona Edwardsa i Kamarua Usmana na UFC-u 278.

"Čak i u borbi Leon protiv Kamarua, kada je Kamaru bio na njemu (kontrolirao ga uz žicu), a sudac ih je razdvojio jer je publika negodovala, zar ne? A onda ga je udario nogom u glavu. Kao, brate, bio je na njemu svih pet rundi, a sada ćeš ih razdvojiti jer publika negoduje?", izjavio je Muhammad.

Trenutna pravila svakako idu više u korist udaračima, ali nažalost previše je ‘‘casual‘‘ fanova koji ne razumiju ili jednostavno ne vole hrvački segment borbe i borbu u parteru, ali ti fanovi donose organizaciji velik novac. Zašto ‘‘casualci‘‘ onda uopće gledaju MMA kada postoji boks, kickboks, tajlandski boks i još puno drugih udaračkih sportova i disciplina?

Cijelu epizodu podcasta možete pogledati niže, dio vezan za ovu temu počinje na 45. minuti.

Linker
13. rujan 2024 07:27