UFC

Royval i Tairo pružili su pravu ‘rovovsku bitku‘ koja je odlučena podijeljenom odlukom: ‘Asakura i Pantoja, dolazim!‘

Royval vs. Taira

 SCREENSHOOT (CHRIS UNGER/ZUFFA LLC)
U sunaslovnoj borbi Park je pobijedio Tavaresa, a vidjeli smo čak četiri podijeljene sudačke odluke

Brandon Royval nije očekivao da će borba s Tatsurom Tairom otići do sudačke odluke, ali glavni cilj – pobjeda i prvi poraz za dosad nepobjedivog protivnika – bio je itekako ostvaren.

Glavna borba UFC Fight Night 244 priredbe u Las Vegasu bila je pravi vatromet, a oba borca su bila na rubu svojih mogućnosti. Royval (17-7), bivši izazivač za naslov, došao je u ovaj meč sa samo jednim ciljem – pobjedom – i uspio je, no tek nakon podijeljene odluke sudaca (48-47). Taira (17-1), dotad neporažen, nije bio lak zalogaj, ali Royval je još jednom pokazao zašto je u vrhu muha kategorije.

Već u prvoj rundi, Royval je uspostavio tempo brzim, preciznim udarcima, koristeći brzi desni direkt da izbaci Tairu iz ravnoteže. Tajra, svjestan prijetnje, odgovorio je furioznom serijom koja je završila rušenjem na pod.

U drugoj rundi, Taira je pametno manevrirao, koristeći ogradu da opet prebaci borbu na tlo. Tu je pokazao svoje vještine na parteru, zaključavši Royvala u "body triangle" i prijetio gušenjem. No, Royval se nije dao; čak i pod pritiskom, tražio je izlaz, pokušavajući nadmudriti protivnika.

Deset minuta borbe i situacija je bila izjednačena – prava šahovska partija u oktogonu. Royval je znao da si ne može priuštiti još jedno rušenje, pa je u trećoj rundi prešao u ofenzivu. Serijom oštrih udaraca doveo je Tairu u ozbiljne probleme, ali i tu je japanski borac iznenadio – našao se na Royvalovim leđima i zaključao "rear-naked choke" koji je mogao završiti borbu. Zvono ga je spasilo u posljednji trenutak.

Četvrta runda donijela je još jedno rušenje Taire, koji je nastavio prijetiti s partera, držeći Royvala pod kontrolom veći dio runde. Sve je bilo otvoreno pred petu rundu.

I tada je došlo do ključnog preokreta. Royval je iskoristio svoju priliku, okrenuo poziciju i ponovno se podigao na noge. Njegovi oštri udarci ponovno su pogađali cilj, prisilivši Tairu na još jedan očajnički pokušaj rušenja. No, Royval se nije dao i završio je meč snažno, prijeteći vlastitim "submissionom," ostavljajući suce pred teškom odlukom.

Iako je borba bila iznimno tijesna, prva runda pokazala se presudnom, a suci su bodovali u korist Royvala. Sal D’Amato je dodijelio prednost Tairovoj vještini u prvoj rundi, no ostali su suci nagradili Royvalovu agresiju i preciznost.

Nakon borbe, Royval nije oklijevao zatražiti svoju priliku za naslov: "Sljedeći sam na redu za prokleti naslov," izjavio je odlučno. "Kai Asakura, dolazim po tebe. Ako Pantoja pobijedi, idem u Brazil i uzimam to."

Za Royvala, ovo je bio još jedan korak prema UFC tituli – prilika da se vrati na vrh. Za Tairu, 24-godišnjeg talenta, ovo je bio bolan, ali važan korak u njegovom sazrijevanju.

Službeni rezultati UFC Fight Night 244 priredbe:

Brandon Royval def. Tatsuro Taira via split decision (48-47, 47-48, 48-47)

JunYong Park def. Brad Tavares via split decision (29-28, 28-29, 29-28)

Chidi Njokuani def. Jared Gooden via unanimous decision (30-27, 30-27, 30-27)

Grant Dawson def. Rafa Garcia via TKO (strikes) – Round 2, 1:42

Daniel Rodriguez def. Alex Morono via split decision (29-28, 28-29, 29-28)

Ramazonbek Temirov def. CJ Vergara via TKO (punches) – Round 1, 2:50

Pat Sabatini def. Jonathan Pearce via submission (rear-naked choke) – Round 1, 4:06

Themba Gorimbo def. Niko Price via unanimous decision (30-27, 30-27, 30-27)

Junior Tafa def. Sean Sharaf via TKO (punches) – Round 2, 2:15

Julia Polastri def. Cory McKenna via split decision (29-28, 28-29, 30-27)

Cody Haddon def. Dan Argueta via unanimous decision (30-27, 30-27, 30-27)

Clayton Carpenter def. Lucas Rocha via technical submission (rear-naked choke) – Round 2, 2:12

Linker
13. listopad 2024 12:35