UFC

Shevchenko obranila titulu nakon 25 minuta borbe, Luque savladao Perryja u krvavom ratu

Valentina Shevchenko
 screenshot
UFC je održao svoju prvu priredbu u Urugvaju, Fight Night 156, u glavnoj borbi kojeg je Valentina Shevchenko obranila titulu prvakinje muha kategorije pobjedom nad Liz Carmouche, sudačkom odlukom nakon pet rundi. Vicente Luque je u fenomenalnoj sunaslovnoj borbi bio bolji od Mikea Perryja, a Volkan Oezdemir je prekinuo svoj niz poraza savladavši Ilira Latifija.

Valentina Shevchenko zapravo nije morala puno toga napraviti da bi obranila titulu. Morala se boriti odgovorno, pametno i taktički organizirano. To je i napravila, ne dozvolivši Liz Carmouche niti u jednom trenutku priliku da iskoristi svoj fantastični BJJ. To je donijelo borbu u kojoj publika nije mogla previše uživati. Prvakinja je štetu radila udarcima nogama i brzim ulascima direktom, dok se Carmouche posvetila čekanju. Nije izazivačica imala dovoljno brzine da napadne i dođe do prednosti, što se moglo primijetiti od prvog trenutka. Prvakinja je ostala strpljiva, svih pet rundi radila je dovoljno i uzela svih pet rundi po mišljenju sva tri suca. Ovo je bila njena druga obrana titule i još jedna uvjerljiva predstava.

Koliko glavna borba nije pružila akcije, toliko sunaslovna je. Vicente Luque i Mike Perry odradili su krvavi rat na nogama gdje se čekalo koji će borac prvi pasti, ali obojica su prečvrsti da bi se tako što dogodilo. Tako je publika mogla uživati u 15 minuta borbe zbog kakvih se kupuju ulaznice. Težak su posao dobili bodovni suci, no podijeljenom odlukom su odlučili kako je Luque bio bolji. Perry je cijelu borbu bio ofenzivniji, više je tražio prekid i napadao, no isto tako je Luque imao nekoliko kontri gdje se stvorio dojam da su sjeli jači udarci od Perryjevih te da su napravili više štete. Šteta je što kod ovakvih borbi jedan mora izgubiti.

Event je donio i pobjedu domaćeg borca, ako Luiza Eduarda Garagorrija možemo nazvati takvim. Naime, riječ je o čovjeku koji živi na granici s Brazilom, brazilskih je korijena i govori portugalski jezik. No, njegovo rodno mjesto nalazi se s urugvajske strane granice te je odlučio nastupiti pod njihovom zastavom, što je publika oduševljeno prihvatila. Na kraju je istu on oduševio pobjedom jednoglasnom sudačkom odlukom nad Humbertom Bandenayem. Do toga je došao inicijativom te većim brojem pogođenih udaraca. Vrlo zanimljiva bila je i borba poluteške kategorije u kojoj je Volkan Oezdemir savladao Ilira Latifija. Švicarac je pokazao veliki napredak na polju kondicije, pričekao je da se švedski borac umori, a onda je počeo konstantno pogađati sve do brutalnog nokauta kojim je borbu završio.

Izvrstan debi upisao je i Rodolfo Vieira. Jedan od najboljih svjetskih BJJ boraca savladao je Poljaka Oskara Piecheto gušenjem u drugoj rundi, dok je glavni program otvoren pobjedom Enriquea Barzole nad Bobbyjem Moffetom još jednom podijeljenom sudačkom odlukom.

Uvodni program predvođen je borbom u kojoj je Gilbert Burns savladao Alexeya Kunchenka nanijevši Rusu prvi poraz nakon čak 20 pobjeda u dosadašnjoj karijeri. Sjajna taktika trenera Henryja Hoofta bila je ono što je presudilo. Kunchenko je pokušao u posljednjoj rundi kad se Burns, koji je borbu prihvatio prije dva tjedna, umorio, ali nije bilo dovoljno. Impresivan debi upisao je teškaš od kojeg se puno očekuje. Ciryl Gane dobio je priliku u UFC-u nakon tek tri profesionalne borbe, no pokazao je kako je to s razlogom, nakon što je u prvoj rundi završio drugog debitanta, Brazilca Raphaela Pessou. Brazilac je u UFC došao s omjerom 9-0.

Marina Rodriguez nastavlja graditi svoj put prema vrhu slamka kategorije. Ona je poprilično dominantno savlada Teciju Torres, dok je Rogerio Bontorin pobijedio Rauliana Paivu prekidom u prvoj rundi. Udarcem koljenom otvorio mu je veliku posjekotinu iz koje je krvarenje bilo prejako da bi ovaj bio u stanju nastaviti.

Chris Gutierrez podijeljenom je odlukom savladao Geralda de Freitasa, Alex da Silva Coelho bio je bolji od Rodriga Vargasa, a Veronica Macedo je polugom na ruci nakon samo minute borbe savladala Polyanu Vianu.

UFC Fight Night 156 - Rezultati

RoundTimeNotes
Valentina Shevchenko (c)def.Liz CarmoucheJednoglasna sudačka odluka5
Vicente Luquedef.Mike PerryPodijeljena sudačka odluka3
Luiz Eduardo Garagorridef.Humberto BandenayJednoglasna sudačka odluka3
Volkan Oezdemirdef.Ilir LatifiNokaut24:31
Rodolfo Vieiradef.Oskar PiechotaPrisiljavanje na predaju24:26
Enrique Barzoladef.Bobby MoffettPodijeljena sudačka odluka3
Gilbert Burnsdef.Alexey KunchenkoJednoglasna sudačka odluka3
Ciryl Ganedef.Raphael Pessoa NunesPrisiljavanje na predaju14:12
Marina Rodriguezdef.Tecia TorresJednoglasna sudačka odluka3
Rogério Bontorindef.Raulian Paiva FranzãoTehnički nokaut12:56
Chris Gutierrezdef.Geraldo de FreitasPodijeljena sudačka odluka3
Alex da Silva Coelhodef.Rodrigo VargasJednoglasna sudačka odluka3
Veronica Macedodef.Polyana VianaPrisiljavanje na predaju11:09
Linker
17. travanj 2024 05:52